Сплатив борги — спи спокійно. Якщо ні, — стережися правосуддя

Сплатив борги — спи спокійно. Якщо ні, — стережися правосуддя

\"СплативЄ професії, представникам яких у професійні свята усі дякують і говорять гарні слова. Є й така робота, яка теж — на користь держави, але фахівцям якої доводиться частіше стикатися з малоприємними ситуаціями. Йдеться про державних виконавців рішень суду, інших інституцій та посадових осіб. 17 грудня колектив міськрайонної виконавчої служби головного управління юстиції у Житомирській області відзначає професійне свято.
Державна виконавча служба покликана забезпечити дію правових норм із застосуванням примусового виконання. Відтак у селах від них нерідко втікають через паркани, гострять на них сокири, у містах — не пускають у під’їзди з кодовими замками, переховують себе та майно. У цивілізованих країнах ця сюжетна лінія скидалася би на модний блокбастер, а в Україні — реальність. Державних виконавців це не лякає, адже вони виконують функцію правосуддя.
\"СплативДля стягнення боргів часто доводиться працювати зі злісними неплатниками: з боржниками по банківських кредитах, «аліментниками», порушниками правил дорожнього руху тощо. Останнім часом побільшало звернень щодо стягнення аліментів із «вчорашніх» школярів: щойно закінчили школу — «зробили» дитину, потім — розійшлися, і почалася тяганина з несплатою аліментів…
Інколи доводиться «знімати» боржників з літаків та потягів, часто — забирати рухоме і нерухоме майно, виселяти з осель. Серед неплатників — як бідні прошарки населення, яким дедалі важче розрахуватися за «комуналку», так і багатії, котрі набрали кредитів у банках, але не можуть розрахуватися.
У 2016 році на виконанні перебувало 14405 виконавчих проваджень на суму 215 631 794 грн. Завершено — 7451 проваджень (52 885 503 грн.), фактично виконано — 1858 (7 333 358 грн.). З них до бюджету: перебувало на виконанні — 8403 (18 426 248 грн.), завершено — 5399 (7 673 862 грн.). Фактично виконано — 1161 (1 911 188 грн.). Нині у виконавчій службі налічується п’ять вакансій.

Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА