На «Лубчиці» вирубають 2,5 гектари хворого лісу

На «Лубчиці» вирубають 2,5 гектари хворого лісу

ЛІСІВНИКИ ПОЯСНИЛИ, ЧОМУ ЦЕ ЄДИНИЙ ВИХІД, ТА ЧИ ПЕРЕКОНАЛИ АРГУМЕНТИ ГРОМАДУ?
Протягом останнього місяця свіжі пеньки та «залисини» у щільній зеленій зоні виникли на «Дружбі», біля річки навпроти Фортеці, на «Лубчиці», в районі, так званої, «Провалки»… Відповідні фото ледве не щодня викладають у соцмережах небайдужі до долі довкілля місцеві активісти.
Реагуючи на їхнє звернення, 21 грудня відбувся виїзд на місця рубок депутата міської ради Ігоря Юшманова, директора ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ» Степана Нусбаума, головного лісничого підприємства Георгія Юзвінського, де вони зустрілися з громадськими активістами і пресою.
Лісівники вкотре пояснили, що вирубці підлягають хворі й уражені шкідниками ділянки лісу. Показали на місцевості руді сосни, які вже фактично загинули, проте ще можна врятувати їхню деревину для потреб народного господарства. А інших шляхів оздоровити ліс, крім суцільної санітарної вирубки окремих ділянок, немає. Всьому причина — зміни клімату, що призвели до зменшення вологості грунту. Як наслідок, дерева слабнуть, вражаються шкідниками і швидко гинуть.
Усі рубки підтверджуються відповідними лісорубними квитками, є можливість для громадського контролю, — запевняють керівники лісгоспу. Дозволи видаються спеціалістами лісозахисту, що знаходяться у Вінниці, далі проходять низку погоджень. Утім зустріч не обійшлася без суперечок. Бо нині суспільство, з огляду на реалії, в яких живемо, вже навчене недовіряти ані словам, ані документам…
Лісівники запевнили, що на місці вирубок навесні будуть висаджені стійкіші до природних умов породи дерев, а активісти залишили за собою право подальшого громадського контролю.
Олег БРЮХАНОВ