Як містяни Водохреща святкували

Як містяни Водохреща святкували

Купання в освяченій воді на Водохреща — останнє свято новорічно-рідзвяного циклу — у нашому місті набуває дедалі більшої популярності. Хресна хода від храмів, освячення ополонок на Случі, частування гарячим чаєм та іншими смаколиками — 19 січня усе це стало частиною насиченої святкової програми для віруючих.
Хтось на цьогорічного Йордана вперше занурився у крижану освячену воду (з чим їх і вітаємо), інші ж дебютували раніше. Серед рекордсменів — команда моржів (на фото), котрі мають стаж загартування понад десять років.
Звягельчанин Віктор Костриця розповів, що моржуванням займається вже 25 років: «Щодня купаємося з друзями, у телевізор «не ліземо». Ще й по сім кілометрів бігаємо! На здоров’я не жаліємося, що таке температура чи нежить, мені особисто невідомо».
Депутати міської ради — Роман Сідлецький та Ігор Юшманов — теж у завзятій команді моржів. «Купатися в ополонці — добра традиція, робимо це постійно, не лише на Водохреща, — розповів Роман Сідлецький. — Враження від купання цього дня особливі, бо свято є свято!».

З цього часу наші предки чекали весну, і тому говорили, звертаючись до морозу: «Тріщи — не тріщи, а вже минули Водохрещі». Після Йордану наставали кількатижневі м'ясниці, під час яких ще можна справляти весілля і співати пісень. Після м'ясниць настає найсуворіший Великий піст. Про нього казали: «Великий піст усім притисне хвіст».
Святковий фоторепортаж про Хрещенські святкування дивіться у наступному номері «Звягеля».
Юлія КЛИМЧУК