Сауна — це корисно. Та далеко не всім!

Паритися у сауні завдяки «легкiй парi» — для когось просто до снаги такий відпочинок, хтось лікує нові і задавнені недуги, а хтось омолоджується тілом і душею. Цілющі властивості таких процедур можна поставити на варту здоров’я, якщо, приймаючи теплові процедури, пам’ятати про золоту середину і знати міру.
Сауна позитивно впливає на усі функціональні системи людського організму. І водночас несе за собою ризик для здоров’я: перед тим, як приймати процедуру, обов’язково порадьтеся з фахівцем.
У сауні в кілька разів збільшується навантаження на усі органи і системи організму. Насамперед активізується серцева діяльність. Під час перших десяти хвилин у людини виникає прискорене серцебиття, змінюється тиск. Тож людям із серцево-судинними захворюваннями варто проходити цю процедуру вкрай обережно.
А ось здоровим людям похід у сауну — добра нагода зміцнити свою серцево-судинну систему. Пояснюється це тим, що дихання у сауні стає частішим, глибшим, зростає «життєва ємність легень», збільшується кількість повітря, що надходить у легені при одному вдиху.
Суха пара позитивно діє на слизову оболонку верхніх дихальних шляхів, сприяє відходженню мокротиння. Тому сауна показана при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, застуді. Це — добрий спосіб зміцнити імунітет. Сауна здатна відновити тонус м’язів, допомагає при захворюваннях опорно-рухового апарату тощо.
Але варто не забувати, що у сауні організм втрачає багато рідини. Через десять хвилин після паріння знижується фільтрація нирками сечі: активно свою роботу вони відновлюють тільки через 5-6 годин після процедури. Тому людям із хронічними захворюваннями нирок відвідувати сауну слід обережно, лише після рекомендації лікаря. Так само обережними з «легкою парою» мають бути люди з хронічними судинними захворюваннями, особливо — гіпертоніки.
Поради щодо відвідування сауни:

  • Напередодні краще не вживати їжу та спиртне. У перервах пийте відвари трав, зелений чай, мінеральну воду.

  • Перед заходом у парну потрібно сполоснутися без мила, оскільки воно змиває зі шкіри той шар жиру, що захищає її від негативного впливу високої температури та сухої пари. Після ополіскування висушіться рушником і лише потім заходьте.

  • Перед сауною не варто мити голову і мочити волосся, натомість потрібно одягати спеціальну шапочку, щоб уберегти голову від теплового удару.

  • У парній не розмовляйте, не сперечайтеся, розслабтеся. Лише так отримаєте повний ефект від процедури, знімаючи стрес, наберетеся нових сил і емоцій.

  • Відвідувати сауну можна не частіше двох разів на тиждень. Аби досягти результатів (зміцнити здоров’я, удосконалити тіло), бажано ходити до сауни регулярно — один раз на тиждень, або хоча б на місяць.


Протипоказання до відвідування сауни:

  • Усі захворювання у гострій, активній стадії.

  • Гострі запалення нирок.

  • Епілепсія, туберкульоз легень, онкопатологія, високий артеріальний тиск, стенокардія тощо.


Важливо знати:

  • Під час першого заходу в сауну паритися можна не більше 10 хвилин. Якщо почуваєтеся зле — відразу виходьте. Зазвичай роблять три заходи.

  • Перебувати у кімнаті з паром рекомендується не більше 10-15 хвилин.

  • Під час першого заходу лягайте на найнижчу полицю. Із кожним заходом, по можливості, піднімайтеся на одну поличку вище.

  • На полиці у парній потрібно лежати, а не сидіти, важливо, аби пара діяла на всю поверхню тіла рівномірно.

  • Не вставайте різко. Піднімайтеся потихеньку, посидьте кілька секунд, тільки потім вставайте.

  • Після заходу в сауну має бути прохолодний душ або басейн. Але пам’ятайте: різкі коливання температур можуть спазмувати судини, що негативно вплине на здоров’я.

  • Період відпочинку між заходами має тривати довше за самі заходи. У цей час можна зробити масаж, косметичні процедури.


Тож, щоб зміцнити свій організм та не завдати шкоди здоров’ю, не нехтуйте перерахованими рекомендаціями.
Міцного вам здоров’я та гарного відпочинку!
І.ШЕВЧЕНКО, лікар-кардіолог поліклініки КДД міськрайТМО