«Сьогодні облили портрети Небесної Сотні та загиблих учасників АТО. А якщо завтра кинуть гранату?»

«Сьогодні облили портрети Небесної Сотні та загиблих учасників АТО. А якщо завтра кинуть гранату?»

Невідомі особи у Новограді-Волинському вчинили наругу над портретами Героїв Небесної Сотні та загиблих учасників АТО — у центрі міста чорною фарбою облито декілька інформаційних стендів «Самооборони» та нещодавно відкриту меморіальну дошку на честь українського діяча Євгена Коновальця.
21 січня телефонний дзвінок сповістив про це міський відділ поліції. Погодьтеся, прикрий інцидент, адже стався він у нашому гарнізонному містечку, де болять свіжі рани від втрат земляків у АТО. Тим часом наруги зазнав і банер із подякою бійцям Збройних Сил та добровольчих батальйонів. Як імена сучасних героїв України, так і історичні постаті українського національного руху — усе це хтось вирішив таємно спаплюжити.
— У мене немає сумніву, що це вказівка з Росії, — висловив власну думку активіст Віктор Бусленко, голова місцевого осередку ОУН-УПА. — У Новограді, мабуть, є також і місцеві сили, що таким чином засвідчують боротьбу з правими силами міста. Інакше, у кого піднялася рука вилити цю фарбу на людей, котрі віддали життя за свободу України?!
Одразу за декількома адресами зловмисники залишили «сліди» — на вулицях Соборності, 2 (на меморіальній дошці, що на приміщенні центральної дитячої бібліотеки), також — на вул.Шевченка, 9 та
18 (навпроти міської ради). Сюди одразу після звернення виїхала слідчо-оперативна група.
— За вчинені дії розпочате кримінальне провадження за ч.1. ст.296 КК України (Хуліганство, тобто, грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом). Стаття передбачає покарання у вигляді штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, — прокоментував ситуацію начальник слідчого відділу Новоград-Волинської поліції Олексій Білий. — Усіх свідків готові вислухати і взяти до уваги їх покази.
Містяни очікують, що правоохоронці не тягнутимуть «кота за хвіст», продемонструють оперативність і принциповість у пошуку винних. У противному випадку ніхто не може прогнозувати «спокійного» вирішення конфліктної ситуації.
— Якщо не покараємо винних, то це зухвальство продовжуватиметься. Сьогодні облили портрети Небесної Сотні та загиблих учасників АТО. Завтра, можливо, кинуть гранату? Хто за це візьме на себе відповідальність? У нас ще є вулиця Героїв Майдану. Вони далі підпалять нам вулицю?
Городяни назвали цей випадок не першим проявом сепаратизму у місті. Українські прапори, встановлені на мосту через Случ, теж свого часу нищили. Представники правих сил нарікають, що попередні заяви, адресовані тодішній міліції, прокуратурі (щодо місцевих осіб, задіяних свого часу у Антимайдані), залишилися без жодної реакції. «От вам наслідок того, що реакції не було. Якщо не буде реакції й зараз, то подальшу ситуацію не важко передбачити», — переконані активісти.
Змушена констатувати, що й нині, перш ніж отримати коментар по справі «з плямами» від працівників реформованої (!) поліції, кореспонденту «Звягеля» довелося чимало часу провести на телефоні. Немає вже у поліції звичної посади, що відповідає за зв’язки зі ЗМІ та громадськістю, що значно ускладнює для журналістів процес отримання інформації.
Коли ж довелося особисто відвідати місцевий відділ поліції, то в очі «впали» і колишній стиль роботи, і супротив щодо співпраці з журналістами, і відсутність етики у стінах, де «зверху» обіцяють, що усе буде «по-новому».
Ми не наголошували би про це на сторінках газети, але у даному випадку йдеться не про особисту справу когось, а про репутацію усього Новограда. Натомість скидається на те, що плями у нашому місті з’явилися не лише на банерах і портретах у центрі міста. Ще й стали помітними на сумлінні окремих працівників, які отримують зарплату з податків громадян, що їх зобов’язані захищати, але не завжди про це пам’ятають.
Тим паче, така ситуація недопустима, коли наші земляки воюють на Сході, подекуди — вмирають, а їх портрети — одні заливають чорною фарбою, інші — розглядають це, як буденну кримінальну справу. Це, до речі, компетенція й інших відповідальних служб...
Активісти міської громади запевняють, що ситуацію без нагляду не залишать: «Якщо хтось думає, що цей метод боротьби на нас вплине, то з одного боку хочу за це навіть подякувати. Бо, якщо ми мали у місті один патріотичний банер, то тепер матимемо два. Якщо мали два червоно-чорних прапори, то матимемо чотири. Так просто усе це не залишимо!» — заявив активіст Віктор Бусленко.
На мітингу з нагоди Дня Соборності України міський голова запевнив, що усі пошкоджені стенди, банери і портрети будуть відновлені.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі