Хроніка 5/2017

ЗАТРИМАНОГО НА ХАБАРІ В СУМІ 2500 ДОЛАРІВ США ПОСАДОВЦЯ ВЗЯТО ПІД ВАРТУ
У п’ятницю, 27 січня, за клопотанням слідчого відділу прокуратури Житомирської області, ухвалою Корольовського районного суду м.Житомир посадовцю, напередодні викритому під час одержання неправомірної вигоди, обрано запобіжний захід — тримання під вартою із правом внесення грошової застави на суму майже 130 тис. грн.
Під час оперативних заходів у рамках кримінального провадження, які проводилися слідчим відділом прокуратури області, спільно з працівниками відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю Управління СБУ в області, керівника одного з управлінь Житомирської обласної держадміністрації затримано під час одержання хабара на суму 2500 доларів США. На даний час чиновник звільнений із посади.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.3 ст.368 КК України триває.
Санкція зазначеної статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, із конфіскацією майна.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПОЖЕЖІ У ПОБУТІ ВИРУЮТЬ ЖИТОМИРЩИНОЮ
Всього з початку поточного року службою Цивільного захисту по лінії «101» отримано 420 повідомлень про виникнення подій різного характеру на території області. Наслідки надзвичайних подій та ситуацій призвели до загибелі 42 осіб, що на 22% менше кількості загиблих, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (2016 рік — 54 особи).
За неповний січень 2017 року вогнеборцями ліквідовано в області 226 пожеж, внаслідок яких загинуло 20 осіб. У той же час 4 людини вдалося врятувати. Переважна більшість загорянь виникає у побуті. Як правило, причиною загорянь у зимовий період стає несправна піч або ж перевантаження електромережі. Люди, намагаючись зігріти свої оселі, інколи просто ігнорують елементарні правила пожежної безпеки.
Зокрема, минулого тижня в Коростишеві на пожежі в будинку загинула жінка, а ще п’ятьом людям вдалося врятуватися. Найстрашніше, що постраждати міг і 4-річний хлопчик. На щастя, малюка вчасно вивели із задимленого помешкання. Як з’ясувалося, компанія дорослих відпочивала в оселі, розпиваючи спиртні напої. Через деякий час один із чоловіків відчув їдкий запах диму та разом із жінкою та 4-річним хлопчиком одразу ж залишили дім. Попередньо встановлено, що причиною загоряння могло стати порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення.
Рятувальники вкотре наголошують на дотриманні громадянами правил безпечної поведінки у побуті.
УДСНС України у Житомирській області

ГОРІВ ДАХ ЖИТЛОВОГО БУДИНКУ
30 січня, о 18:38, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в приватному дерев’яному житловому будинку у м.Новоград-Волинський. Зателефонували власники оселі, дочка яких і виявила загоряння.
На момент прибуття чергового відділення вогнеборців на горищі житла спостерігалася сильна задимленість, відкритого вогню, як такого, не було. Бійці ДСНС часткового розібрали конструкцію даху і виявили осередок займання у місці, де знаходився ввід лінії електропередач у будинок. О 18:43 пожежу було локалізовано та о 19:45 — ліквідовано. Вогнем знищено 3 кв. м даху. Загиблих і травмованих не виявлено.
Загалом до ліквідації пожежі залучалося 4 чоловіки особового складу рятувальників та 1 одиниця пожежної техніки. Попередня причина займання — коротке замикання в електромережі. Наразі остаточні обставини події встановлюються фахівцями.
УДСНС України у Житомирській області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПОБИЛИСЯ З П’ЯНИМИ МОЛОДИКАМИ
28 січня, увечері, слідчо-оперативна група поліції поверталася з виклику в одному з сіл Пулинського району. На вулиці населеного пункту автомобіль «Ford Sierra» заблокував проїзд по автодорозі. Спілкування поліцейських із його водієм переросло у конфлікт, а згодом — і в бійку з молодиками, які накинулись на правоохоронців. Відтак було затримано 5 осіб, причетних до сутички, та розпочато кримінальне провадження.
«Подія сталася близько 20:30 в одному з сіл Пулинського району, де поліцейські працювали за викликом про вчинення кримінального правопорушення. На зворотному шляху до відділення дорогу їх службовому автомобілю заблокував «Ford Sierra», залишений власником просто на проїжджій частині на центральній вулиці села. Сам кермувальник авто знаходився неподалік, однак на зауваження поліцейських відреагував неадекватно і звільняти дорогу категорично відмовився. У ході спілкування з чоловіком стало очевидним, що він перебуває у стані сп’яніння. Після пропозиції проїхати на медичне освідування водій повівся ще більш агресивно і, крім словесних образ, спробував застосувати кулаки. До конфлікту, що переріс у бійку, приєднались і 5 пасажирів «Ford Sierra», — йдеться у повідомленні.
За словами поліцейських, фізичне з’ясування стосунків припинилось лише після попередження поліцейських про застосування зброї. Водночас на підмогу правоохоронцям прибула ще одна слідчо-оперативна група поліції.
«У результаті було затримано 5 чоловіків, віком від 23 до 32 років, жителів сусіднього села. В усіх, за результатами медичного освідування, встановлено перебування у стані алкогольного сп’яніння. Транспортний засіб разом із затриманими було доставлено до відділення поліції. За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. В обох поліцейських діагностовано забої обличчя та тіла, один із них на даний час госпіталізований та перебуває на стаціонарному лікуванні. Молодикам, які нині перекладають відповідальність за скоєне один на одного, загрожує покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на термін до 5 років. Відносно 23-річного водія авто «Ford Sierra» також оформлено адміністративні матеріали за правопорушення, передбачене ст.130 (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння) КУпАП», — зазначили у поліції.
Житомир.info

ТРИВАЄ РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОЇ ПОРУБКИ 92 ДЕРЕВ ПОРОДИ ГРАБ
Коростенською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом незаконної порубки дерев породи граб у Красноставському лісництві Лугинського району, за ст.246 КК України.
Установлено, що 18 січня 2017 року, четверо місцевих жителів (троє — с.Малий Дивлин та один — ст.Білокоровичі) у Красноставському лісництві державного підприємства «Лугинське лісове господарство» скоїли незаконну порубку 92 дерев породи граб, що належить до твердих сортів деревини.
Правоохоронці, оперативно відреагувавши на повідомлення, виїхали на місце злочину та застали зловмисників «на гарячому».
Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводить місцеве відділення поліції, встановлюється сума завданих державі збитків.
Незаконна порубка дерев у лісах, що заподіяла істотну шкоду, карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
Прес-служба прокуратури Житомирської області