Як вирішується проблема безпритульних тварин, зокрема, в місті Новограді-Волинському

У місті Новограді-Волинському існує сумна тенденція — господарі позбавляються своїх домашніх улюбленців. 70% безпритульних тварин міста складають саме ті, що колись мали господарів, які просто в даний час не здійснюють за ними належного догляду та не створюють умов для утримання. Це дає можливість тваринам, зокрема собакам, безперешкодно пересуватися містом, іноді збираючись у зграї, частіше — у певні місяці року. На жаль, це проблема всієї держави, а не тільки нашого міста, оскільки фінансово-економічний стан у країні не дає можливості забезпечити нормальний рівень життя людей, не говорячи про тварин.
Вирішення проблеми безпритульних тварин — це ціла система, де все взаємопов’язано. Можна виділити основні її складові: діюча законодавча база, чіпування та реєстрація, стерилізація, прилаштування.
Необхідною складовою у вирішенні проблеми безпритульних тварин є законодавча база. В Україні, на відміну від інших європейських країн (Німеччина, Італія, Франція), вона існує лише на папері.
Як тільки запрацює законодавчий механізм, то можна буде говорити про примусову реєстрацію і чіпування домашніх собак та котів. Ця процедура зупинить популяцію безпритульних тварин, а також нагадає майбутньому потенційному господарю про відповідальність за домашнього улюбленця. Якщо ж власник через певний час вирішить знехтувати своєю обіцянкою, то його буде чекати «неприємний сюрприз» у вигляді штрафу в особливо великому розмірі. Зокрема, в Німеччині штраф за викинутого улюбленця — 25000 євро.
У місті діє цільова Програма поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин на 2012-2020 роки. Відповідно до даної Програми, в 2013 році було створено тимчасовий притулок для безпритульних тварин, яким опікується громадська організація захисту тварин «Оберіг». На утримання тварин, яких у притулку протягом цих років налічувалось від 100 до 300, з міського бюджету було виділено в 2013-2015 роках — 276,5 тис. грн., у 2016 році — 450 тис. грн. Сьогодні в притулку — 258 собак, на утримання яких виділено кошти у сумі 300 тис. грн. із міського бюджету. Відповідно до розрахунків, до утримання тварин у притулку входить:

  • харчування (5 гривень на одну собаку в день);

  • лікування (204,5 гривень на одну собаку в рік);

  • стерилізація (200 гривень за одну собаку).


У 2016 році простерилізовано 80 безпритульних собак, у тому числі — 18 із них за спонсорські кошти.
Із метою залучення коштів з інших джерел фінансування, на замовлення управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міської ради, виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво постійного притулку для безпритульних тварин. Відповідно до проекту на будівництво, необхідно 3,5 млн. грн. У 2016 році міська рада брала участь у відборі інвестиційних проектів регіонального розвитку, які реалізовувались за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку. На жаль, наш проект не пройшов відбір.
У 2017 році в штат комунального підприємства «Новоград-Волинськжитлосервіс» введено дві одиниці працівників, які відповідатимуть за відлов тварин по місту, що в результаті на певний час зменшить чисельність безпритульних собак, які бродять вулицями міста. У даний час вирішується питання щодо будівництва додаткових вольєрів, куди будуть поміщати відловлених собак.
Але не варто сподіватись, що окрема людина чи структура самостійно вирішить проблему безпритульних тварин. Тут важливо усвідомити, що кожен із нас впливає на цю ситуацію, на її подолання або ж навпаки — на погіршення.
До тих пір, поки все населення не почне відповідально ставитися до котів і собак, проблему безпритульних тварин не зможуть вирішити ні волонтери, ні держава. Почніть із себе — стерилізуйте свою домашню кішку чи собаку і не «викидайте» їх на вулицю.
О.БОГДАНЧУК, начальник управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міської ради