Чи можуть дитину відрахувати з навчального закладу?

Протягом січня 2017 року до служби у справах дітей надійшло 5 звернень щодо відрахування неповнолітніх студентів із навчальних закладів міста.
Відповідно до п.15 наказу Міністерства освіти і науки України від 15.07.1996 року №245 «Про затвердження Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти», відрахування неповнолітніх студентів здійснюється за погодженням зі службою у справах дітей місцевих органів виконавчої влади.
Якщо від навчального закладу надходить до служби у справах дітей лист про надання згоди на відрахування неповнолітнього студента, то спеціаліст служби запрошує зазначеного у листі студента та його батьків (або одного з них) для з’ясування причин наявності академічної заборгованості. А також з’ясовується думка батьків і студента щодо подальшого навчання.
Крім того, варто зазначити, що, відповідно до ч.3 ст.150 Сімейного кодексу України, саме батьки зобов’язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти.
У ч.1, 2 ст.184 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено: «Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов навчання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».
Тобто, якщо батьками не створені необхідні умови для здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, відсутній контроль за процесом навчання, — вони будуть притягнені до відповідальності, згідно з вимогами чинного законодавства.
Отже, якщо вас (як неповнолітнього студента) чи вашу дитину відраховано з вищого навчального закладу та з вами не проведено вищезазначеної бесіди, — вам потрібно звернутися до служби у справах дітей за місцем проживання з метою захисту прав та інтересів неповнолітнього студента.
Т.БУЧИНСЬКА, начальник служби у справах дітей міської ради