Як захистити дітей від небезпек Інтернету?

Безпека дітей в Інтернеті — актуальна проблема. Діти постійно перебувають в мережі Інтернет, спілкуються, дружать, грають — не залишаючи дому. Іноді це навіть зручно, адже не треба турбуватися, що дитина зв’яжеться з поганою компанією, затримається після вечірньої прогулянки, піддасться агресивному нападу неадекватної людини.
Відчуваючи дефіцит часу, батьки власноруч замінюють свою увагу на гаджет, і довіряють дитину мережі Інтернет. При цьому віртуальний світ — це живі реальні люди по той бік мережі, а отже — реальні ризики, інформаційна загроза дитині. До групи ризику належать вразливі діти, яким важко налагодити контакт з оточуючими.
Щоб уникнути можливих ускладнень, потрібно ознайомити дитину з потенційною небезпекою і розповісти про 10 правил безпеки в Інтернеті.

  1. Особиста інформація. Сайти для забезпечення повного доступу пропонують пройти реєстрацію із введенням персональних даних. Неблагонадійні джерела можуть використовувати ці відомості в корисливих цілях.

  2. Шкідливі повідомлення. Слід обачно ставитися до листів із невідомого джерела. Повідомлення можуть містити шкідливі програми, інформацію образливого чи сексуального характеру.

  3. При виникненні відчуття незручності або тривоги при віртуальному діалозі, а також, якщо співрозмовник нав’язливо наполягає на особистій зустрічі, яка насторожує, слід припинити спілкування і повідомити старшим.

  4. Віртуальне знайомство не повинно перерости в реальне. Якщо таке рішення прийнято, то зустріч повинна відбутися в громадському місці і під контролем батьків.

  5. Ігнорувати запрошення в групи, де темою обговорення є питання релігії, сексуальних взаємовідносин або неадекватної поведінки.

  6. Припиняти діалог із тими, хто негативно висловлюється про близьке коло спілкування дитини. Намагається налаштувати його проти членів родини, вчителів, друзів і т.д.

  7. При спілкуванні краще вибирати нік, який не дозволяє визначити стать і вік (не варто вказувати в якості віртуального псевдоніма рік свого народження).

  8. Ігнорувати непристойні повідомлення.

  9. Не передавати незнайомцям фото та відеоматеріали.

  10. І головне — пам’ятати, що співрозмовник — не завжди той, ким хоче здаватися.


Дотримання цих правил мінімі­зує можливі ризики.
А.ЛАПИНСЬКА, директор МЦСССДМ