Чому більшість депутатів разом із міським головою затягують початок обговорення щодо створення об’єднаної громади?

Попри оголошений державою курс на створення об’єднаних територіальних громад, у Новограді-Волинському цей процес штучно гальмується. Для його початку, у відповідності із законодавчими нормами державного і місцевого значення, потрібно мати в наявності порядок проведення громадських обговорень. Затвердити такий порядок належить до повноважень сесії міської ради. Втім, це питання навіть не включили до порядку денного пленарного засідання одинадцятої сесії міської ради сьомого скликання, що відбулася 23 лютого.
Нагадаємо, 14 лютого, за ініціативи газети «Звягель», відбувся «круглий стіл» на тему доцільності створення Новоград-Волинської об’єднаної територіальної громади (разом із селами району), в якому взяли участь представники нині діючої міської і районної влади, а також їх попередники часів незалежності. Тоді більшість учасників зібрання висловилася «за» створення Новоград-Волинської ОТГ разом із прилеглими до міста населеними пунктами. Міський голова Віктор Весельський наголосив, що для того, щоб усе відбувалося у правовому полі, потрібно затвердити порядок громадських обговорень, а також погодився на пропозицію колег-попередників включити це питання до порядку денного найближчої сесії — 23 лютого.
Втім, згодом — на другому засіданні погоджувальної ради, що передувало сесії — Віктор Весельський заявив, що учасники «круглого столу» створювали на нього певний тиск, закликаючи якомога швидше розпочати процес громадських обговорень.
Наступного дня, на початку сесії, голова фракції Народної Партії Микола Усенко вніс пропозицію включити до порядку денного питання про затвердження порядку проведення громадських обговорень щодо створення ОТГ і надав підготовлений проект. Проте, навіть за включення до порядку денного (яке ще ні до чого нікого не зобов’язує) проголосували лише 15 депутатів із 33 зареєстрованих. Рішення не пройшло… Старт обговорення про створення ОТГ (про переваги чого газета «Звягель» уже писала в попередніх номерах) відкладено на невизначений термін.
Про інші важливі рішення, прийняті під час сесії міської ради 23 лютого (зокрема, про розмір премій працівникам міськвиконкому), читайте в наступному номері «Звягеля».
Олег БРЮХАНОВ