Двадцятьма голосами «за» депутати підвищили розмір премій працівникам виконкому до 150%

Двадцятьма голосами «за» депутати підвищили розмір премій працівникам виконкому до 150%

23 лютого відбулося засідання одинадцятої сесії міської ради сьомого скликання. Було розглянуто 43 питання та депутатських звернення, більша частина яких (33), за попереднім погодженням всіма постійними комісіями, була проголосована за скороченою процедурою — без обговорення у залі.
Ухваленню інших рішень передували тривалі дискусії за участю депутатів та зацікавлених осіб. Зокрема, коли дійшла черга до внесення змін до рішення міської ради від 23 грудня 2016 року «Про оплату праці працівників виконавчих органів міської ради на 2017 рік». Нагадаємо, два місяці тому, на попередній сесії, це питання, ініційоване депутатами від «Батьківщини», достатньої підтримки не знайшло — максимальний розмір премій для працівників нашого «білого дому» залишили на рівні 100%.

РАДИКАЛІВ ПОКИНУЛИ ДВА «БАГНЕТИ»
Цього разу проект рішення про збільшення щомісячного доходу працівників міськвиконкому підтримали 20 депутатів, серед яких — Андрій Войтович і Олександр Палецький, які днем раніше заявили про свій вихід із фракції Радикальної партії Олега Ляшка. Солідарно «за» також проголосували всі вісім депутатів від «Солідарності», всі чотири — від «Батьківщини», по двоє — з «Опозиційного блоку», Української народної партії та «УКРОПу». Міський голова та секретар міської ради не голосували, щоб не «створювати конфлікту інтересів».
Додамо також, що саме премія є однією з основних складових щомісячної зарплати працівників виконавчих органів Новоград-Волинської міської ради, бюджетні витрати на оплату праці яких до підвищення становили 22 млн. грн. на рік (саме така цифра прозвучала під час обговорення).
Але при голосуванні цього питання аргументи про необхідність дотримання співрозмірності доходу представників влади і середньої зарплати по місту, а також, що значну частину бюджетних надходжень становлять податки із зарплати військових Новоград-Волинського гарнізону, які беруть участь у бойових діях на Сході України (при цьому багато сімей військових залишаються без власного житла та потребують інших видів підтримки), до уваги взяті не були. Ініціатори даного рішення зауважили, що в сусідніх містах області премії держслужбовцям можуть сягати 200%, а, приміром, у Львові — аж 600%. Тобто, цим рішенням з’явиться можливість додаткового матеріального заохочення молодих спеціалістів.
КОТЕЛЬНЯ, ЯКА ГРІЄ 1300 ЗВЯГЕЛЬЧАН, МОЖЕ ЗАЛИШИТИСЬ БЕЗ РЕМОНТУ
У гарячих дискусіях проходило обговорення проекту рішення «Про внесення змін до міського бюджету на 2017 рік», де кожна з постійних депутатських комісій міської ради запропонувала на розгляд свої пропозиції. Вболіваючи за вирішення проблем своїх округів, депутати залишили без фінансування принаймні до квітня життєво важливий об’єкт — реконструкцію котельні по вулиці Шевченка, 1.
Як повідомила «Звягелю» директор КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» Людмила Тодорович, ця котельня забезпечує теплом 14 будинків (689 квартир), у яких проживає 1300 мешканців. При терміні експлуатації котлів — 15 років, обидва котли в роботі — вже 22 роки. Загальна вартість робіт щодо реконструкції котельні, за словами Людмили Михайлівни, складає 3 млн. гривень.
«Будемо чекати до квітня. При тому, що тендерні процедури й сама заміна котлів затягнеться щонайменше на п’ять місяців», — прокоментувала «Звягелю» ситуацію Людмила Тодорович. А, за підсумками сесії, нерозподіленими залишилися 1,2 млн. грн. бюджетних коштів…
НОВИЙ ХІРУРГІЧНИЙ КОРПУС ПОБАЧАТЬ НЕ ВСІ — НЕ ДОЖИВУТЬ…
Продовження будівництва хірургічного корпусу — ще одне питання, з приводу якого знайшлося багато бажаючих виступити. Розпочалося все з ініціативи депутатів від Народної Партії спрямувати кошти, передбачені в міському бюджеті на потреби виборчих округів (по 80 тисяч грн. на кожного депутата), на закінчення будівництва трансформаторної підстанції, що є частиною майбутнього хірургічного корпусу. Невдовзі долучилися депутати від «Об’єднання «Самопоміч», «Опозиційного блоку» та «УКРОПу».
Таким чином з’явилася можливість перерозподілити 1,12 млн. грн. на продовження будівництва (14 депутатів — по 80 тис. грн., які передбачені на діяльність кожного з них на закріпленому за ними окрузі). Аргументуючи ініціативу, депутат від Народної Партії Олександр Остапчук зауважив, що 80 тис. грн. на потреби округу за цією статтею видатків — це занадто незначна сума, щоб вирішувати там серйозні питання, оскільки лише виготовлення проектно-кошторисної документації може «з’їсти» фактично всі кошти. Натомість, якщо їх об’єднати, то з’являється можливість інвестувати в один серйозний проект.
Депутати наголошували, що міський бюджет самотужки будівництво хірургічного комплексу в жодному разі не потягне («Якщо ми його такими темпами будуватимемо, то багато хто з присутніх у залі не доживе до відкриття»). Тож, було вирішено залучати співфінансування з районного бюджету, бюджетів новостворених Городницької та Чижівської ОТГ, а також домагатися обласного й державного фінансування. Крім цього, окремою статтею було виділено 2 млн. грн., і з урахуванням тих, що, як зауважив міський голова: «Скинулися депутати», на хірургічний корпус назбиралося 3 млн. 120 тис. грн.
ЛАЗНЯ ЩЕ ПОБУДЕ КОМУНАЛЬНОЮ
Враховуючи значний суспільний резонанс, спричинений появою комунальної лазні в переліку об’єктів, що підлягають приватизації в цьому році, а також збір підписів «проти» продажу лазні, її було виключено з проекту рішення. Тобто, лазня й надалі залишається на балансі КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» і продовжуватиме надавати послуги охочим містянам.
Так само з порядку денного сесії було виключено питання про утворення комунальної установи «Міська стоматологічна поліклініка Новоград-Волинської міської ради». Як і в попередньому випадку, ініціатива викликала значне обурення. Цього разу — від колективу міськрайСМО та районної влади, яка є співвласником поліклініки.
* * *

Більшістю голосів Новоград-Волинська міська рада прийняла звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо визнання тимчасової окупації території України Російською Федерацією та заборони торгівлі з окупантом. Звернення на розгляд сесії внесли депутати від «Об’єднання «Самопоміч».
Крім того, за їхньою ініціативою, прийнято рішення «Про справляння плати за землю у місті Новограді-Волинському», яким знижено ставки місцевих податків і зборів (детальніше про те, кому і наскільки, читайте на офіційному сайті міської ради після підписання рішення міським головою).
«Це зменшить навантаження на підприємців, власників нерухомості та земельних ділянок і посприяє розвитку малого і середнього бізнесу в місті, що, в свою чергу, має позитивно вплинути на обороти і обсяги податкових платежів», — зауважив голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» у міській раді Сергій Хапчук.
Аплодисменти від освітян, присутніх у залі, депутати заслужили, підвищивши з 1 березня цього року тарифні розряди та посадові оклади посад керівним та педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних навчальних закладів, інформаційно-методичного центру, що фінансуються за рахунок коштів міського бюджету.
Відповідно до норм чинного податкового законодавства, прийнято рішення «Про внесення змін до рішення міської ради від 22.01.15 р. №695 «Про акцизний податок».
Внесено зміни до цільової Програми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин на 2012-2020 роки.
Серед іншого, відповідно до рішення міської ради від 23.02.17 р. №247, провулок Калініна перейменовано на провулок Гетьмана Мазепи.
«Із повними текстами прийнятих рішень, після їх підписання міським головою, можна буде ознайомитися на офіційному сайті Новоград-Волинської міської ради у рубриці «Нормативна база — Рішення міської ради». Результати поіменного голосування розміщені у рубриці «Нормативна база — Результати поіменного голосування». Наступне пленарне засідання міської ради сьомого скликання попередньо планується провести 20 квітня 2017 року», — йдеться в офіційному повідомленні міської ради.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА