Чому діти хворіють на рак?

Повідомлення про рак у ЗМІ, про пошук коштів на складні та дорогі операції за кордоном, збільшення випадків смертності — усе це стало, на жаль, невтішною реалією сучасного життя українців. Фахівці діагностують не лише поширення раку, а й занедбаність, появу нових форм, омолодження хвороби. На жаль, серед хворих із злоякісними новоутвореннями — не лише доросле населення, а й діти, у яких онкологічні діагнози забирають повноцінне дитинство.
Про ситуацію на Новоград-Волинщині, причини виникнення і методи лікування «Звягелю» розповів В.П.ХОЛЕВЧУК, заступник головного лікаря з охорони материнства та дитинства міськрайТМО:

— На початку цього року у Новоград-Волинському міськрайТМО на обліку перебуває 14 дітей до 18 років (місто — 6; село — 8). Торік зареєстровано 3 нових випадки. Найпоширенішими формами раку серед новоград-волинців є лейкози, вони складають 50%.
Проблема раку у дітей є не лише медичною, а й державною та соціальною. Проте, на жаль, дану проблему повністю поклали на плечі медичних працівників та рідних хворого.
Через низький рівень життя населення, дефіциту державного бюджету, недосконалості системи охорони здоров’я, недостатності фінансування державних програм, часто хворі діти не мають можливості отримати спеціалізованого дороговартісного лікування як в Україні, так і за кордоном.
Рак у дорослої людини здебільшого є наслідком способу життя, харчування, умов праці. Дитячі ж пухлини найчастіше уроджені, їх закладення у плода відбувається ще в утробі матері. Виникнення пухлини у дитини зумовлюється станом здоров’я її батьків перед зачаттям, їх шкідливими звичками, харчуванням, умовами життя і праці.
За висновками фахівців, основною причиною онкозахворювань у дітей є генетична поломка в одній із клітин, яка призводить до неконтрольованого росту й розмноження пухлинної тканини. До інших провокуючих факторів ризику розвитку раку у дітей відносять радіацію, надмірне перебування дитини на сонці, пасивне куріння, неправильне харчування (надмірне споживання копчених і смажених продуктів, у складі яких багато хімічних речовин, а також — не раціональне харчування з малою кількістю овочів і фруктів), несприятлива екологія.
Поширене уявлення, що «за кордоном лікують краще, ніж у нас», не завжди відповідає дійсності — українські онкологи працюють за єдиними протоколами з Європою. Різниця полягає лише у тому, що за кордоном лікар займається винятково лікуванням і не переймається проблемою нестачі препаратів. В Україні ж ця проблема стоїть на першому місці.
Батькам необхідно знати, що дитячий рак — не вирок. Сучасна медицина здатна протистояти цій жорстокій хворобі. Вчасно виявлена та пролікована пухлина не є фатальним випадком!
Симптоми, на які слід звернути увагу:

  • тривала і безпричинна втрата ваги;

  • часті головні болі, що супроводжуються ранковими блювотами;

  • набряки, постійні болі у кістках, суглобах, в області спини або в ногах;

  • ущільнення в області живота, шиї, грудей, таза або паху, збільшення лімфовузлів;

  • поява синців на тілі, висипки на шкірі;

  • часто повторювані інфекційні захворювання;

  • біляста смужка за зіницею в оці дитини;

  • постійна нудота або блювота без нудоти;

  • постійна втома і помітна блідість шкіри;

  • видимі раптові зміни у фізичному стані дитини, що не змінюються;

  • періодичне або постійне підвищення температури без видимих причин.


Будьте уважними до своїх дітей. Один або кілька таких симптомів у дитини — привід для батьків негайно звернутися до педіатра, адже раннє виявлення раку — це запорука успішного лікування.