Місцеві податки: новий порядок нарахувань

Пропонуємо вашій увазі затверджені сесією міської ради розміри та порядок сплати окремих податків і зборів у 2017 році.
АКЦИЗ
Згідно з рішенням міської ради від 23.02.17 р. №267 «Про внесення змін до рішення міської ради від 22.01.15 р. №695 «Про акцизний податок», встановлено акцизний податок у розмірі 5% від вартості (з ПДВ) з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну).
НА МАЙНО
Рішенням міської ради від 23.02.17 р. №240 «Про внесення змін до рішення міської ради від 22.01.15 р. №698 «Про справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», встановлено на території міста ставку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, у розмірі 0,25% до мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 кв. м бази оподаткування.
МІСЦЕВИЙ ЗБІР
Рішенням міської ради від 23.02.17 р. №265 «Про встановлення місцевих зборів» встановлено на території міста такі місцеві збори:
— туристичний збір
1.1.1. Платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію міста та отримують (споживають) послуги з тимчасового проживання (ночівлі).
1.1.2. Встановити ставку збору у розмірі 1% до вартості всього періоду проживання (ночівлі) за вирахуванням податку на додану вартість.
— збір за місця для паркування транспортних засобів
1.2.1. Платниками збору є юридичні особи, їх філії (відділення, представництва), фізичні особи-підприємці, які організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.
1.2.2. Встановити ставку збору за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів за 1 кв. м площі земельної ділянки, відведеної (визначеної) для організації та провадження такої діяльності у розмірі 0,03% мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного року.
2. Затвердити Перелік спеціальних земельних ділянок, відведених (визначених) для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів та Положення про порядок обчислення та сплати місцевих зборів (додатки 1, 2, 3).
Суб’єктам господарювання всіх форм власності, керівникам підприємств, установ, організацій, відповідно до затверджених положень, забезпечити повноту та своєчасність сплати місцевих зборів.
ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ
Рішенням міської ради від 23.02.17 р. №266 «Про справляння плати за землю у місті Новограді-Волинському» затверджено Положення «Про справляння земельного податку у місті Новограді-Волинському» (Додаток 1), де визначено ставку земельного податку за земельні ділянки у розмірі 1% від їх нормативної грошової оцінки за винятком земельних ділянок, зазначених у п.1-4, а саме:

  1. 0,5% — за земельні ділянки сільськогосподарських угідь;

  2. 0,05% — за земельні ділянки, зайняті житловим фондом, індивідуальним дачним будівництвом, гаражно-будівельними товариствами, індивідуальними гаражами та земельні ділянки, надані для потреб водного господарства, які зайняті виробничими, культурно-побутовими, господарськими та іншими будівлями і спорудами;

  3. 2% — за земельні ділянки, надані для потреб лісового господарства, які зайняті виробничими, культурно-побутовими, господарськими та іншими будівлями і спорудами та земельні ділянки, що відносяться до земель залізничного транспорту;

  4. 6% — за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності) за винятком об’єктів багатоповерхової житлової забудови та земельних ділянок, які перебувають у власності закладів освіти, що повністю утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів.


Також затверджено Положення «Про оренду земельних ділянок у місті Новограді-Волинському та порядок встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки» (Додаток 2), де встановлено орендну плату для:

  • земельних ділянок, які передані суб’єктам господарської діяльності для будівництва багатоквартирних житлових будинків, громадянам для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, та громадянам, які, згідно з Податковим кодексом України, звільняються від сплати земельного податку, — 1% від їх нормативної грошової оцінки;

  • земельних ділянок, які передані громадянам для будівництва й обслуговування гаража, садівництва, городництва та громадянам, які, згідно з Податковим кодексом України звільняються від сплати земельного податку, — 2% від їх нормативної грошової оцінки;

  • земельних ділянок, які передані суб’єктам господарювання для здійснення виробничої діяльності, переробки та зберігання сільськогосподарської продукції, для надання послуг із перевезення населення громадським транспортом, — 2% від їх нормативної грошової оцінки землі;

  • земельних ділянок, які передані суб’єктам господарської діяльності (фізичним та юридичним особам) для надання побутових послуг населенню, обслуговування СТО, складських приміщень та об’єктів іншого цільового призначення, — 3% від їх нормативної грошової оцінки землі;

  • земельних ділянок, на яких розташовані окремо збудовані об’єкти торгівлі та громадського харчування (магазини, кафе, бари), ринки, готелі, — 6% від їх нормативної грошової оцінки землі;

  • земельних ділянок, на яких розташовані АЗС, аптеки, банки, МАФи, об’єкти нерухомого майна, які не функціонують, та не проводиться їх реконструкція (за актом обстеження профільної депутатської комісії міської ради), — 12% від нормативної грошової оцінки;

  • земельних ділянок осіб, що зареєстровані в інших податкових органах, та відповідно є платниками податків інших територіальних громад, — встановлюється розмір орендної плати — 12% від нормативної грошової оцінки землі.


Із повними текстами прийнятих рішень можна ознайомитися на офіційному сайті Новоград-Волинської міської ради у рубриці «Нормативна база — Рішення міської ради».
Фінансове управління міської ради