За будівництво хірургічного корпусу взялися з ентузіазмом: чи надовго вистачить?

За будівництво хірургічного корпусу взялися з ентузіазмом: чи надовго вистачить?

Третього березня, під головуванням міського голови В.Л.Весельського, за участю заступника голови Житомирської ОДА Я.М.Лагути, голови Житомирської обласної ради В.В.Ширми, голови Новоград-Волинської РДА В.В.Михнюка, голови Новоград-Волинської районної ради Д.В.Рудницького та інших зацікавлених осіб, відбулася розширена нарада щодо продовження будівництва хірургічного корпусу в місті Новограді-Волинському.
Масштабний проект було розпочато у жовтні 2012 року, проте у 2013 році — призупинено. «У цінах 2012 року проект оцінювався у 63 млн. 788 тис. 55 грн. Був проведений тендер, який виграло ТзОВ «Довірче товариство Перша Волинська фінансово-будівельна компанія «Траст-Інвест-Буд». Було освоєно з суми, яка виділялася, 4 млн.198 тис. 2 грн. Впродовж 2013-2015 років на продовження будівництва кошти не виділялися. Тому на сесії міської ради 23 лютого 2017 року депутати виділили 3 млн. 120 тис. грн.», — інформує офіційний сайт міської ради.
«20 лютого 2017 року міністр охорони здоров’я України підписала наказ і затвердили положення про госпітальний округ, на відповідне доручення постанови Кабінету Міністрів України. Тому і вирішили, порадившись, зібрати всіх представників із тим, щоби подумати, як рухатися далі. Ми маємо всю переписку з 2015 року. І, як міський голова, з листопада 2015-го і впродовж 2016 року за моїм дорученням писали і зверталися до Прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністра і до відповідних міністерств та відомств із тим, щоби із коштів, які щороку виділяються на область, було виділено кошти на будівництво», — констатував очільник міста.
Голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма зазначив, що ті кошти, які необхідні на продовження будівництва, — надзвичайно великі як для міського, районного, так і для обласного бюджетів. Якщо говорити про галузь охорони здоров’я, то на сьогодні чимало об’єктів в області, які потребують капітальних ремонтів, реконструкцій. «Тому на даному зібранні хотілося б почути позицію міста, району, представників від народного депутата України В.М.Литвина, бізнесу. Адже за таке будівництво потрібно братися гуртом і віднестися до цього відповідально. Аби не довелося розпочати і знову заморозити на якийсь необмежений проміжок часу», — наголосив голова обласної ради.
Майбутній госпітальний округ має охопити понад 170 тисяч населення, включаючи сусідні райони (Баранівський, Ємільчинський) разом зі створеними на їх територіях об’єднаними територіальними громадами. З огляду на це, цікаву і прозору пропозицію вніс голова Чижівської ОТГ А.В.Ратушнюк. Він запропонував кошторисну вартість робіт поділити між громадами, пропорційно до кількості населення, взявши за 100% означені 170 тисяч.
Стосовно співфінансування з районного бюджету, то, як зауважив голова РДА Володимир Михнюк, частина районного бюджету відійшла до новоутворених ОТГ. «Вільних залишків станом на 01.01.2017 року зведеного бюджету району — 36 млн. грн. по загальному фонду, і вже частина сільських рад направила кошти на потреби громад. На сьогодні у залишках є 20 млн. грн, а листів на потребу у фінансуванні — на 32 млн. грн. Тому на цю тему будемо спілкуватися з головою та членами бюджетної комісії, враховуючи те, що, в першу чергу, потрібно закривати заробітну плату, обов’язкові платежі, енергоносії», — зазначив голова Новоград-Волинської РДА.
Микола Іванюк, помічник народного депутата Володимира Литвина, повідомив, що В.М.Литвин має намір звернутися до Прем’єр-міністра В.Б.Гройсмана з листом про виділення коштів на будівництво хірургічного корпусу, але це питання ще не обговорювалось.
Головний лікар міськрайТМО Василь Борис наголосив, що необхідно добудувати нові корпуси лікарні, продовжити першу чергу будівництва «операційний блок» загальною площею 5939,78 кв. м (чотири поверхи) із кількістю працюючих — 71 чоловік і потужністю — 16 реанімаційних ліжок. Орієнтовний обсяг коштів, необхідний на перший бюджетний рік, складає 20 млн. грн., що дасть можливість виконати роботи із влаштування фундаменту та чотириповерхового монолітного каркасу і перекриття.
Підрядник — генеральний директор ТзОВ «Довірче товариство Перша Волинська фінансово-будівельна компанія «Траст-Інвест-Буд» — Станіслав Соловей поінформував присутніх про всі види робіт та їх вартість: «Щоб закінчити розпочате будівництво — звести каркас, зробити покрівлю, обшити та закрити все — потрібно приблизно 35 млн. грн. Щоб звести лише каркас — 20-22 млн. грн. Ця будова повинна була бути зведеною за 22 робочі місяці, і якщо найближчим часом не продовжувати, то вартість будівництва дедалі зростатиме. Тому, як тільки буде виділено фінансування, одразу ж приступимо до роботи».
Підводячи підсумок, міський голова В.Л.Весельський озвучив, що за попередніми підрахунками на продовження будівництва має назбиратися 16 млн. 420 тис. грн. Це — для початку. Крім цього, розраховують на підтримку народного депутата Володимира Литвина, представників бізнесу міста і району.
Підготував Олег БРЮХАНОВ