Де був котлован, — виріс терикон. А ще сюди звозять львівське…

Де був котлован, — виріс терикон. А ще сюди звозять львівське…

Буває, що й по чотири машини привозять. Завжди — вночі. Це — слова одного з працівників Новоград-Волинського полігону твердих побутових відходів про львівське сміття, яке, як виявляється, привозять уже й у Новоград.
Цими днями декілька чоловік, які приходили до редакції «Звягеля», щоб дати приватне оголошення, мимоволі зауважили, чи знаємо ми, що на міському полігоні ТПВ вивантажують львівське сміття? Якби таке сказав хтось один, то, може, це й можна було б віднести до категорії вигадок. Але ж ні! Інформація про львівські сміттєвози (на жаль, без фотофактів) шириться містом.

У четвер, 23 березня, ми з фотокореспондентом побували на міському полігоні ТПВ. Видовище, відверто кажучи, гнітюче. Починаючи з під’їзної дороги до полігону (яка вже не просто просить ремонту — вона вже ридає про цей ремонт) і закінчуючи самим звалищем. Дійсно, звалищем. Бо про якийсь упорядкований полігон нині говорити не приходиться: на місці, де був котлован, нині виріс терикон. Як кажуть, ні проїхати, ні пройти… Як тут не згадати одного з колишніх очільників міста, який, відкриваючи цей об’єкт у червні 2009 року, зауважив приблизно таке: «Треба розуміти, що ми тут не конфетну фабрику відкриваємо…».
Тепер же сюди звозять ще й львівське сміття. Не будемо зараз вдаватися в подробиці виникнення львівського екологічного лиха, поставимо краще інше питання: «А ми тут до чого? У нас що — свого сміття замало?» Як додав працівник полігону, машини зі Львівщини приїздять великовагові — як залізничні вагони…
У міській раді, щоправда, куди ми одразу ж звернулися за коментарем, зауважили, що офіційного дозволу на прийом львівського сміття не давали.
«Офіційно до нас ніхто не звертався. Дозволу ми не давали», — відповів заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Віктор Шалухін. Реагуючи на наше звернення, Віктор Андрійович запевнив, що зараз же (розмова відбулася у четвер, 23 березня, пообіді) направить на полігон ТПВ комісію для перевірки.
Залишається додати, що в цьому році міська рада поставила собі завдання «номер один»: завершити будівництво другого пускового комплексу першої черги полігону ТПВ. Втім, якщо полігон заповнювати не лише новоградським, а й привозним сміттям, то нового котловану на довго не вистачить.
Олег БРЮХАНОВ