Чому загальмувався процес створення ОТГ у районі?

Процес створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) у Новоград-Волинському районі розпочався ще у 2015 р., і за цей період відбулося декілька етапів реформи з децентралізації влади. Створення ОТГ регламентується Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» і передбачає надання права самим сільським радам визначатися з конфігурацією ОТГ. На перший погляд, держава, започатковуючи таку важливу реформу, надала на низи демократичні важелі самим визначатися з оптимальними варіантами створення ОТГ. Однак, така важлива реформа, що передбачає реальну передачу на місця повноважень і фінансів, досить повільно проходить у країні, і цьому є декілька причин:

  1. Недостатньо прописана законодавча база, не виписані етапи створення ОТГ, об’єднання районів і т.д. Тільки нещодавно законодавчо унормоване право на створення ОТГ сільськими радами різних районів;

  2. Процес добровільного створення ОТГ наштовхується на байдужість, незацікавленість окремих голів сільських рад об’єднуватися, недостатня поінформованість членів територіальних громад щодо перспектив створеної ОТГ, та залишається певна недовіра до центральних органів влади до здатності реальних реформ;

  3. Оскільки реформа у перспективі передбачає ліквідацію обласних, районних державних адміністрацій та передачу повноважень до ОТГ, то спостерігається тенденція у затягуванні процесу, незацікавленість голів РДА у проведенні децентралізації влади.


Подібні тенденції щодо створення ОТГ відбуваються і в Новоград-Волинському районі. Так, у 2015 р. за настановами з Уряду районне керівництво погодилося на створення всього двох ОТГ: Городницької і Новоград-Волинської, що викликало зрозумілі нарікання і невдоволення серед сільських рад, депутатів, представників політичних партій, і на сесії обласної ради спонтанно було внесено ще дві ОТГ — Новороманівську та Броницькогутянську, які самостійно подали документи до обласної ради.
Кабмін погодив тоді лише Городницьку і, власне, у минулому році розпочався процес реального обговорення, напрацювань. Підсумком став перспективний план зі створення шести ОТГ в районі: Городницької, Чижівської, Ярунської, Піщівської, Романівської (центр — Брониківська с/р) та Стриївської. Логічно, що 2016 р. необхідно було консолідовано провести обговорення стосовно територіальних громад, провести сесії сільських рад та створити ОТГ, але створено лише дві — Городницьку та Чижівську, причому остання, як зазначив голова Чижівської ОТГ Ратушнюк А.В.: «Створена не завдяки підтримці районної влади, а всупереч їх позиції».
У 2017 р. розпочалася нова хвиля об’єднання громад, але вже ініційована депутатами міської ради. Так, 16 депутатів міської ради ініціювали звернення до міського голови та міської ради щодо розгляду питання створення міської ОТГ. Вимоги депутатів цілком зрозумілі, адже для перспектив розвитку міста необхідно розширювати його межі для можливості розміщувати інвестиційні проекти та створювати додаткові робочі місця. Я розділяю таку позицію частини депутатів міської ради і вважаю, що за відсутністю нині вільних інвестиційних площ місто у недалекому майбутньому зупиниться у своєму розвитку, але варто проводити переговори із тими сільськими радами, які розміщені навколо міста і вже природно інфраструктурно поєдналися з містом.
Вважаю, що зараз міська влада втрачає час для ініціювання та переговорів із сільськими радами, а затягування процесу обговорення може призвести до того, що сільські ради приймуть свої рішення і не буде з ким взагалі вести перемовини.
Така ініціатива міських депутатів певним чином активізувала процес створення ОТГ у районі, який був загальмований минулого року. Але в окремих сільських голів та районного керівництва виникає інший план — відкинути напрацювання зі створенням шести ОТГ, а створювати одну ОТГ (32 с/р) без центру-міста. Так, на координаційній раді сільських голів 10 березня поточного року такий план озвучив голова райради Рудницький Д.В. та підтримав його голова РДА Михнюк В.В. Відповідно до їх плану, непотрібно щось змінювати, всі спеціалісти — наявні і залишаються працювати на своїх місцях на ІІІ поверсі Будинку рад, а сама громада буде юридично зареєстрована у якійсь прилеглій сільській раді.
Ми, депутати, назвали план такої ОТГ «великим колгоспом», ініційованим владою, щоб у подальшому собі зберегти робочі місця. Адже зі всіх точок зору така ідея є абсурдною, бо, згідно з нормами закону, можуть бути міські, селищні, сільські ОТГ, і в місті може бути лише міська ОТГ, а якщо вона буде зареєстрована в районі, то там має знаходитися і апарат управління. На яких правах він перебуватиме у приміщенні Будинку рад надалі, коли вже юридичного права після створення всіх ОТГ в районі не матиме? Де мають розміщуватися управлінські структури щодо укрупнення району? Така ОТГ буде надто громіздкою і складною в управлінні, і це призведе до протилежного, коли повноваження не передаються укрупненим громадам, а навпаки централізуються. У такій великій громаді найбільше постраждають малі села.
Депутатів обурює, що такі рішення стосовно однієї ОТГ напрацьовуються кулуарно, закрито від обговорення громадськості, депутатів. З іншого боку: чому не працює робоча група при голові РДА, чому відкинутий перспективний план створення з шести ОТГ, який ще минулого року надісланий до облдержадміністрації? Така політика керівництва району привела до зворотних дій депутатів районної ради, обласної ради, сільських рад, які не погодилися з такими підходами влади до створення ОТГ та ініціювали низку заходів. На сесії районної ради депутати фракції «Батьківщина», підтримані фракцією Народної Партії, висловили свою незгоду, протест із планами Рудницького і Михнюка створити одну громаду із 32 сільських рад та ініціювали продовжити роботу робочої групи, розширити її склад щодо об’єднаних громад.
П’ять сільських рад вирішили створювати Піщівську ОТГ і вже подали документи до обласної ради. Проходить процес обговорення щодо створення Романівської ОТГ.
18 березня відбулася сесія Ярунської сільської ради та прийнято рішення ініціювати створення ОТГ і звернутися до сільських рад щодо об’єднання. Але районне керівництво зайняло позицію просувати одну громаду, тому 22 березня в с. Токарів відбулося громадське обговорення перспектив створення Ярунської ОТГ, ініційоване депутатом обласної ради Ющенком О.М., за участі дев’яти сільських голів, керівників сільгосппідприємств с.Орепи, с.Ярунь, с.Великий Молодьків, с.Пилиповичі, с.Токарів, «Ярунська сільгосптехніка», депутатів, директорів шкіл, голови Чижівської ОТГ Ратушняка А.В. Обговорення відбувалися бурхливо. Конструктивною була позиція Ратушняка А.В, який наголосив, що необхідно створювати Ярунську ОТГ, а районній владі нарешті зайняти позицію і проводити роботу щодо створення затверджених шести ОТГ. Депутати Ющенко О.М., Гончарук В.В. назвали низку аргументів і перспектив на користь створення Ярунської ОТГ — взагалі, с.Ярунь, колишній районний центр, є найбільшим у тій окрузі, має всю необхідну інфраструктуру, приміщення, технікум, велику школу, учкомбінат, відділення Городницької лікарні, спортивну структуру і знаходиться у центрі п’яти сільських рад. Оскільки для частини громад Великого Молодькова, Токарева, Пилипович необхідні додаткові розрахунки, то погодилися продовжити роботу та ще раз зустрітися з фінансовими розрахунками для потенційної громади.
Наостанок, депутатам всіх рівнів, громадським активістам, сільським головам не варто дослухатися, враховувати особисті плани окремих сільських голів, ідеї районної влади однієї ОТГ, а зараз консолідуватися, проявити громадянську позицію щодо створення ще чотирьох ОТГ.
В.ГОНЧАРУК, голова фракції депутатів «Батьківщина» у районній раді