Розпочинається заборона на вилов риби!

Незабаром розпочнеться нерестова пора у багатьох видів риб, що мешкають у водоймах нашої області.
У цей час відбувається відтворення біорізноманіття водойм. У першу чергу нерестяться хижі риби, хоча визначити якийсь конкретний період нересту непросто, оскільки все залежить від температури води. Наприклад, щука розпочинає відтворення при температурі води +4,0-4,3 °С, окунь — при +6,4-6,8 °С, судак — +7,6-8,7 °С, плітка — при +7,6-8,7 °С, лящ — при +10,6-11,0 °С, карась — при +13,8-14,8 °С, плоскирка — при +12-12,8 °С, короп — при +18,2-19,8 °С, лин — при +19,8-20,8 °С. За температурними показниками води можна приблизно визначити початок нересту кожної з риб: щука — в березні, короп i лин — у червні, всі інші з вищезазначених риб — у квітні-травні.
Саме в нерестовий період риба стає легкою здобиччю для недобросовісних рибалок та браконьєрів. У зв’язку з цим, з метою належного захисту рибних запасів, створення сприятливих умов для відтворення водних бiopecypciв Управлінням охорони, використання i відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Житомирській області 15 березня 2017 року видано наказ №5-у «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних бiopecypciв у рибогосподарських водних об’єктах Житомирської області у 2017 році».
У цьому наказі встановлено строки весняно-літньої нерестової заборони, зокрема:

  • на річках та їx притоках — із 1 квітня до 20 травня;

  • на водосховищах та ставках — із 1 квітня до 10 червня;

  • у новостворених водних об’єктах, а також у придатковій системі річок та інших водних об’єктів — із 1 квітня до 30 червня.


Крім того, передбачено обмеження стосовно лову раків у водоймах, що підконтрольні Управлінню охорони, використання і відтворення водних біopecypciв та регулювання рибальства в Житомирській області. А саме: забороняється будь-який лов раків у водоймах із 1 квітня по 20 червня та з 15 липня по 5 вересня під час виношування ікри, личинок, а також першої та другої линьок.
Під час нерестової заборони рибу ловити дозволено за Правилами любительського та спортивного рибальства, але з деякими обмеженнями. Дозволено лов риби з берега в межах населених пунктів, що розташовані на берегах водойм, за межами місць нересту риби, однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком або спінінгом. Місця нересту — мілководдя, зарослі вищою водною рослинністю або закорчовані ділянки водойм, стариці, заплави та заплавні луки, прибережна рослинність водних об’єктів.
Також заборонено проведення змагань із рибальства та підводного полювання, а також пересування будь-яких плавзасобів, що належать фізичним або юридичним особам, за винятком суден контролюючих та інших державних органів, що використовуються під час виконання ними службових обов’язків.
У разі виявлення порушень природоохоронного законодавства, винних буде притягнуто до адміністративної відповідальності за частиною 4 статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає накладення штрафних санкцій до 680 грн.
До того ж, із порушників стягуватимуться збитки за кожну, незаконно виловлену рибину, незалежно від її розмірів та ваги. Так, за 1 екземпляр незаконно виловленого судака доведеться сплатити 510 грн., за 1 екз. щуки — 340 грн., за 1 екз. коропа (сазана) — 306 грн., за 1 екз. білого амура — 255 грн., за 1 екз. товстолоба — 255 грн., за 1 екз. ляща — 170 грн., за 1 екз. лина — 119 грн., за 1 екз. плітки — 85 грн., за 1 екз. краснопірки — 68 грн., за 1 екз. карася — 17 грн.
У разі виявлення фактів незаконного вилову риби, просимо повідомляти на «гарячу лінію» Житомиррибохорони цілодобово за тел: (0412) 24-57-81.
О.СТЕПАНЮК, рибінспектор