Забудовник Сергій УСЕНКО: «Маємо намір побудувати еталон для міста»

Забудовник Сергій УСЕНКО: «Маємо намір побудувати еталон для міста»

\"ЗабудовникТривалий час у Новограді було закритим питання багатоквартирного будівництва, як би старанно не обіцяли нові оселі представники влади у передвиборних гаслах. У зв’язку з тривалим економічним спадом у державі, один за одним у нашому місті «зірвалися» з гачка очікувані інвестори, багато з проектів були заморожені, або ж зовсім стерті з перспективи…
Нині ситуація почала змінюватися — у місті реалізуються декілька проектів новобудов, де власники вже отримали квартири.
Серед тих, хто кинув виклик складному і нестабільному часу, успішно реалізувавши у місті ідею будівництва житла за європейськими стандартами, — виконавчий директор ТОВ «РБК «Новобуд» Сергій Усенко.
Сучасна чотириповерхова новобудова по вул.Гоголя, 15, стала не лише окрасою мікрорайону, а й якісно новим штрихом у сучасному портреті Новограда.
Нині у мікрорайоні «Морське» розпочато будівництво ще одного нового житлового будинку. Він також відповідатиме європейським стандартам комфортного і безпечного житла, розташований у «спальному» районі із розвиненою інфраструктурою. Поруч — два дитячих садочки, школа, два коледжі, стадіони, магазини, зручне транспортне сполучення.
Просторі квартири з індивідуальним опаленням, закрита територія з паркінгом і дитячим майданчиком, впорядковане подвір’я — гідний варіант для проживання.

— Сергію, ви маєте вищу економічну освіту, не пов’язану з будівництвом. Звідки виникла діяльність, пов’язана зі спорудженням багатоповерхових будинків?
— Дійсно, я закінчив Кіровоградський національний технічний університет за спеціальністю «Менеджмент підприємництва». Якийсь час працював на різних посадах, пов’язаних із торгівлею. Згодом — заступником директора спільного українсько-польського поліграфічного підприємства. Торгівля мене ніколи, м’яко кажучи, не приваблювала, натомість працювати у поліграфії було цікаво. Проте, через фінансову нестабільність, пов’язану з валютними коливаннями і неповерненням державою ПДВ, інвестор прийняв рішення виробництво з Новограда перенести до Польщі. Довелося змінювати профіль діяльності, почали займатися будівництвом.
\"Забудовник \"Забудовник
Спочатку виникла ідея реконструювати приміщення редакції газети «Звягель», що на вул.Героїв Майдану, 3, із добудовою двох поверхів. Будинок органічно вписався у центральну частину міста, п’ять років експлуатації не виявили жодних проблем. З цього все і почалося.
— Наступним об’єктом стала реконструкція друкарні по вул.Гоголя, 15, під житловий будинок.
— Так, бо приміщення не використовувалося за призначенням. Ми виготовили проект реконструкції, залучили інвесторів. А головне, що нам повірили майбутні власники квартир, які ще на стадії будівництва їх профінансували.
— Як результат — нині це одна з найкращих багатоповерхівок у місті. Існує думка, що чим більше квартир у будинку, тим він вигідніший для забудовника. Однак, судячи з ваших реалізованих проектів та планів, у вас — інша концепція?
— Мені пощастило свого часу побувати у багатьох європейських країнах, а також — у Китаї, Індії, у різних містах — великих і маленьких. Звичайно, дивно було би побачити у Шанхаї будинки в чотири поверхи на 12-16 квартир, але, скажімо, для Варшави чи Львова таке будівництво у «спальних» мікрорайонах — цілком закономірне і стає пріоритетним. Безперечно, це житло є дорожчим, адже людина платить не лише за місце у «гуртожитку», а й за середовище, в якому вона буде жити — за навколишню територію, ошатність, зелені насадження, безпеку, якщо хочете — за порядних сусідів, поруч із якими приємно і зручно жити.
\"ЗабудовникКоли починали це будівництво, то були різні ідеї, адже місця достатньо, і можна збудувати більше квартир. Вирішальною стала ідея, коли на одній з нарад батько запропонував побудувати будинок, у якому я сам хотів би жити зі своєю сім’єю.
— Ви не лише збудували такий будинок на 17 квартир, але й оселилися тут. Які враження?
— Так, я перший поселився тут із сім’єю. До цього ми жили у самому центрі, на вул.Соборності, 2 — три кімнати, третій поверх, чудова квартира, але було відчуття, що живеш на вокзалі… Бо з одного боку — цілу ніч їздять автомобілі і гудить ресторан, з іншого — собаки у дворі, п’яні «розборки» і, вибачте, туалет. Я вам скажу, зараз ми щасливі, що мали змогу переїхати у нову квартиру із зовсім іншим «оточенням».
\"Забудовник \"Забудовник
— А ваші сусіди-новосели — наскільки вони задоволені житлом?
— Зараз вони обживаються, а якщо виникають якісь питання, то намагаємося оперативно вирішувати, допомагаємо один одному. Створили власне окреме ОСББ, продовжуємо благоустрій. За рахунок забудовника висадили 120 туй, встановили 8 камер відеоспостереження. У планах — зробити альтанку, місце для барбекю, дитячі гірки. На першому поверсі новобудови відкрито сучасний стоматологічний кабінет. Залишилося ще одне приміщення (62 кв.м), у якому, на прохання жителів мікрорайону, доцільно було б розмістити аптеку. Чекаємо пропозицій від власників аптечних мереж.
— Мабуть, не обходиться без проблем під час будівництва?
— На жаль, у нашій країні проблеми є у всіх, хто наважується на власну справу. У нас — сімейний бізнес, тому усі проблеми намагаємося вирішувати самостійно. Десь нещодавно прочитав, що найщасливіша людина та, котра ні від кого нічого не чекає, тому розраховуємо, перш за все, на себе.
\"Забудовник \"Забудовник
А загалом у нас досить потужна команда фахівців-будівельників, якісний юридичний супровід, професійна бухгалтерська служба. Ефективно співпрацюємо з міськвиконкомом, де завжди маємо сприяння.
\"Забудовник— Розкажіть, будь ласка, про новий проект будівництва на вулиці Ушакова?
— Маючи вже певний досвід у будівництві житла, ми врахували усі недоліки, які були на перших об’єктах. Тепер маємо намір збудувати будинок, який стане еталоном для міста.
Відповідно до Генерального плану міста, передбачене ущільнення мікрорайонів старої забудови. Тобто, якщо є місце і дозволяють існуючі комунікації, треба не городи садити між багатоповерхівками, а давати можливість інвесторам будувати житло для людей. Звісно, при цьому мають бути додержані усі санітарні норми і правила.
\"ЗабудовникДілянка на вул.Ушакова, 7-Б, свого часу була виставлена на всеукраїнський аукціон під багатоповерхову забудову. Наша фірма брала у ньому участь і купила право оренди цієї землі під будівництво. На сьогодні маємо усі дозвільні документи та інтенсивно ведемо будівництво. Після введення будинку в експлуатацію, буде створено ОСББ, і земля залишиться у комунальній власності.
— Щодо планування квартир і архітектурного вигляду будови — чия то ідея?
— Усе, що ми будуємо, накреслено в ескізах Миколою Григоровичем Усенком, а розроблено у проекті відомим місцевим проектантом Ігорем Васильовичем Магретою. Тобто, це наш авторський продукт. Оцінити якість реалізованих робіт можна персонально, завітавши до будинку на вулиці Гоголя, 15, або на представлених фото. Як кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Ми не на словах, а на ділі намагаємося зробити наше місто комфортним для людей!
— Звісно, не можу не задати запитання щодо вартості нових квартир: чи доступні вони для новоград-волинців?
— Нині мешканці міста мають вибір, адже на його теренах ведеться будівництво декількох різнопланових багатоповерхівок. Ціна квартир загалом залежить від багатьох чинників і коливається від 8 до 9 тисяч грн. за кв.м. У нас квартир небагато, і частина вже заброньована, а ціна, як на сьогодні, у межах 10 тис.грн. за кв.м.
Звичайно, в кожному конкретному випадку — ціна договірна. За більш детальними роз’ясненнями можна телефонувати: 067-988-37-30 або 093-713-53-77.
Інтерв’ю вела Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА

ПАСПОРТ ОБ’ЄКТУ
Будівництво багатоквартирного житлового будинку по вул.Ушакова, 7-Б.
Замовник та генеральний підрядник: ТОВ «РБК «НОВОБУД», м.Новоград-Волинський, вул.Героїв Майдану, 3.
Директор: УСЕНКО М.Г. (067 410 05 06 ).
Проектувальник: ФОП МАГРЕТА І.В.
Технічний нагляд: СОЛОВЕЙ М.І.
Поверховість будинку — 4 пов.
Площа будівлі, кв.м — 1428.
Загальна кількість квартир (шт.) — 14, в т. ч. 2-кімнатних — 14.
Загальна площа однієї квартири, кв. м — 83.
Індивідуальне газове опалення.
Кількість підсобок-комор, шт. — 14.
Площа дитячих майданчиків, кв. м — 150.
Площа стоянок для автомобілів, кв. м — 420.
Початок робіт — 1 квартал 2017 року.
Закінчення робіт — 4 квартал 2017 року.
Декларація про початок будівельних робіт зареєстрована управлінням ДАБІ у Житомирській області № ЖТ 0821709322.

\"Забудовник
\"Забудовник