На учнівському кінофестивалі кращою стала картина учнів СШ №4

На учнівському кінофестивалі кращою стала картина учнів СШ №4

\"НаЦими днями до Новограда-Волинського завітав Третій Житомирський учнівський кінофестиваль. Церемонія нагородження переможців проходила у міському палаці культури ім.Лесі Українки.
Кожен бажаючий мав можливість відчути себе справжньою кінозіркою: спалахи камер, червона доріжка, нагородження номінантів та інтерв’ю для телевізійного каналу «СК1».
У фестивалі взяли участь представники семи загальноосвітніх шкіл, серед яких і десятикласники спеціалізованої школи №4. Основним завданням для всіх учасників було створення короткометражного фільму, лейтмотивом якого мали б стати слова: «Моя сила — сім’я».
\"На«Наша мета — це не зняти професійні фільми, а розкрити таланти молодих людей», — запевняє Богдан Яремчук, директор ГО «Творча студія Dream Step», засновник та організатор фестивалю учнівських кінофільмів.
Старшокласникам вдалося подати сімейні проблеми через призму власного бачення. Кожна команда розкривала вічну проблему батьків та дітей, розбіжності між поколіннями і, звичайно, тему любові та взаємоповаги.
Кращим фільмом стала картина творчої групи СШ №4 «Слова не повернути», над яким працювали учні 10-А класу Євген Молітвін, Олександра Гнатюк, Владислав Прищепа, Ельміра Насібова, Катерина Макарчук, Дарія Шульга. Слід додати, що це — друга спроба участі у «ЖУКу». Цьогорічний фільм — про історію дівчини, слова якої стали фатальними: «Я хочу, щоб мої батьки зникли».
«Нашій героїні неабияк пощастило, — запевняє головний сценарист фільму, — адже вона має можливість знову почути голос мами. Проте, хоч ми і є режисерами й сценаристами власного життя, та не маємо можливості змонтувати лише вдалі дублі минулого... і ніякою магією не повернеш сказане. Слова не повернути».
Своїм успіхом переможці міського етапу завдячують не лише друзям та батькам, а й власному режисеру і монтажеру — Макарчук Катерині. «Спочатку нам важко було зібратися, але згодом, лише завдяки Каті, ми розпочали знімальний процес. Вона пройшла «через 9 кіл пекла», монтуючи наш фільм, тому і не дивно, що під час оголошення результатів, її руки дуже тремтіли. Перш за все, це її особиста перемога, адже лише завдяки наполегливості, якою вона володіє, ми зараз тримаємо в руках цю нагороду».
Пам’ятними статуетками були відзначені переможці в наступних номінаціях:

  1. «Кращий сценарій» — отримала ЗОШ №9 за фільм «Моя сила — сім’я»;

  2. «Краща чоловіча роль другого плану» — ЗОШ №5 («Лист мамі»);

  3. «Краща жіноча роль другого плану» — ЗОШ №2 («Фея сімейного щастя»);

  4. «Краща чоловіча роль першого плану» — колегіум («Як я став чоловіком»);

  5. «Краща жіноча роль першого плану» — СШ №4 («Слова не повернути»);

  6. «Кращі костюми та грим» — ЗОШ №9 («Моя сила — сім’я»);

  7. «Кращі звук та музика» — ЗОШ №8 («Молитва»);

  8. «Краща операторська робота» — колегіум («Як я став чоловіком»);

  9. «Кращий монтаж» — СШ №4 («Слова не повернути»);

  10. «Глядацькі симпатії» — ЗОШ №9 («Моя сила — сім’я»).


Зараз організатори проекту вирушають до північного регіону фестивалю — до Коростеня, звідки вони поїдуть до останнього пункту — Житомира, де й буде оголошений учнівський фільм-переможець.
О.ГНАТЮК, член творчої групи фільму СШ №4