Хроніка 17/2017

ВАНДАЛИ СПЛЮНДРУВАЛИ МОГИЛУ ЛЕСІ УКРАЇНКИ НА БАЙКОВОМУ КЛАДОВИЩІ
На Байковому кладовищі у Києві невідомі обікрали могилу української поетеси Лесі Українки. Згідно з інформацією, вандали викрали бронзові елементи пам’ятника.
Відомо, що могила Лесі Українки розташовується на ділянці №3. У 1939 році на ній встановили надгробний бронзовий пам’ятник на гранітному постаменті.
На місці події працював патруль поліції та фахівці слідчо-оперативної групи.
«Еспресо»

ПІДПРИЄМЕЦЬ ІЗ РІВНЕНЩИНИ ЗБИВ НАСМЕРТЬ ПІШОХОДА
23 квітня, близько 4 години 25 хвилин, по вулиці Шевченка у місті Новограді-Волинському приватний підприємець — мешканець Рівненської області, керуючи транспортним засобом марки «Peugeot Boxer», рухаючись у напрямку міста Новограда-Волинського, в’їжджаючи у місто, здійснив наїзд на 26-річного чоловіка, який перетинав проїжджу частину дороги в невстановленому місці, зліва направо відносно автомобіля. Внаслідок отриманих травм пішохід загинув на місці пригоди.
У ГОРОДНИЦІ МОТОЦИКЛІСТ СКОЇВ НАЇЗД НА ТРЬОХ ПІШОХОДІВ
23 квітня, близько 01 години, по вулиці Дубницькій у смт.Городниця Новоград-Волинського району, мотоцикліст, керуючи мотоциклом марки «ИЖ-Планета 3», рухаючись у напрямку с.Дубники, не вибрав безпечної швидкості для руху, не врахував дорожньої обстановки, внаслідок чого здійснив наїзд на пішоходів, які йшли у попутному напрямку.
Три пішоходи отримали тілесні ушкодження та доставлені швидкою допомогою в травматологічне відділення Новоград-Волинського міськрайТМО.
НЕПОВНОЛІТНІЙ ВИКРАВ ВЕЛОСИПЕД
23 квітня, о 13 годині, в чергову частину Новоград-Волинського ВП надійшла заява від мешканця Новограда-Волинського про те, що 22 квітня, близько 22 год. 30 хв., невстановлена особа проникла на огороджену територію приміщення майстерні, розташованої по вулиці Ковпака, звідки таємно викрала майно, а саме — велосипед спортивного типу марки «Азімут».
24 квітня в ході оперативно-розшукових заходів працівниками поліції було встановлено, що вищевказаний велосипед було викрадено неповнолітнім. У нього за місцем проживання крадене вилучено.
ЧЕРЕЗ НЕСПРАВНІСТЬ КОТЛА МАТИ І П’ЯТЕРО ДІТЕЙ ОТРУЇЛИСЬ ЧАДНИМ ГАЗОМ
23 квітня в селі Давидівка Житомирського району, внаслідок порушення правил безпеки при користуванні газовими приладами, отруїлися продуктами горіння 37-річна жінка та її п’ятеро дітей. Про це повідомив головний спеціаліст управління цивільного захисту населення Житомирської ОДА Микола Мінчук.
«Як повідомили в райдержад­міністрації, наразі матір вже виписали з лікарні, проте діти ще знаходяться під наглядом лікарів. Стан їх здоров’я — середньої важкості. Постраждалі отруїлися чадним газом через несправність газового котла», — йдеться у повідомленні.
ЧОЛОВІК ВКОРОТИВ СОБІ ВІКУ
24 квітня до чергової частини Новоград-Волинського ВП надійшло телефонне повідомлення від жительки с.Яворівка Новоград-Волинського району про те, що скоїв самогубство через повішання її брат.
На місці події правоохоронці виявили тіло чоловіка на горищі господарського приміщення, яке розташоване на території його домоволодіння. Під час огляду на тілі чоловіка ознак насильницької смерті не виявлено.
Тіло чоловіка направлено для встановлення причини смерті до Новоград-Волинського бюро СМЕ.
ВНАСЛІДОК ДТП ПОСТРАЖДАЛИ ДВОЄ ПІШОХОДІВ
22 квітня, близько 17 години 50 хвилин, у місті Новограді-Волинському сталася дорожньо-транспортна пригода. Місцевий мешканець, рухаючись на автомобілі «Volkswagen Т-5» по вулиці Шепетівській, не вибрав безпечної швидкості для руху, не врахував дорожньої обстановки, допустив виїзд транспортного засобу на зустрічну смугу руху. Після цього здійснив наїзд на паркан та зачепив двох пішоходів, які йшли в попутному напрямку зліва по узбіччю.
Пішоходи отримали тілесні ушкодження та доставлені «швидкою» в травматологічне відділення Новоград-Волинського міськрайТМО.
Олександр СУКАЧ, 04141.com.ua

ЗАСУДЖЕНО НЕЛЕГАЛЬНОГО ВИДОБУВАЧА БУРШТИНУ ЗІ ЗВЯГЕЛЬЩИНИ
Апеляційну скаргу прокуратури Житомирської області щодо призначення особі суворішого покарання за незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення у Поясківському лісництві Олевського району судом задоволено.
Відтак, вирок суду першої інстанції про накладення штрафу на особу за нелегальний видобуток бурштину у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів (850 грн.) скасовано та постановлено новий — позбавлення волі терміном на один рік із випробуванням.
Йдеться про те, що 33-річний житель Новоград-Волинського району, не маючи передбачених законом дозвільних документів, видобував бурштин на території Поясківського лісництва ДП «Білокоровицьке лісове господарство», що поблизу с.Шебедиха Олевського району.
Зокрема, на місці незаконного видобутку у «чорного» старателя правоохоронці вилучили робочий інвентар та понад 646 грамів дорогоцінного каменю.
Такі дії кваліфіковано за ч.2 ст.240 (Порушення правил використання надр, що створило небезпеку довкіллю, незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення) КК України.
Коростенською місцевою прокуратурою підтримано публічне обвинувачення у суді та доведено провину зазначеної особи у скоєнні злочину. Разом із тим, не погодившись із м’якістю вироку першої інстанції, прокуратура звернулася до апеляційного суду Житомирської області, яким нелегальному старателю винесено суворіше покарання.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПРИПИНЕНО РОБОТУ КОНВЕРТАЦІЙНОГО ЦЕНТРУ, ЯКИЙ «ВІДМИВ» МАЙЖЕ 200 МЛН. ГРН.
За процесуального керівництва прокуратури області, у ході досудового розслідування за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, працівниками Головного управління Державної фіскальної служби в області припинено протиправну діяльність групи осіб, які незаконно формували податковий кредит реально діючим підприємствам Житомирщини та інших областей.
Суть викритої схеми полягала у тому, що зловмисники купували за готівку запчастини до спецтехніки (екскаватори для роботи у кар’єрах), відображаючи придбання з ознаками «ризику» від підприємств на території Дніпропетровської області, які входять до складу, так званого, конвертаційного центру, а в подальшому реалізовували їх реально діючим підприємствам Житомирщини.
Унаслідок незаконної діяльності, протягом 2016 року незаконно сформовано податковий кредит із податку на додану вартість десятьом підприємствам реального сектору економіки на суму понад 30 млн. грн.
Таким чином через банківські установи проконвертовано майже 200 млн. грн.
У четвер, 20 квітня, у місцях здійснення незаконної фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання, за місцем проживання осіб, причетних до злочинних схем, в автомобілях, якими вони користувалися, проведено санкціоновані обшуки.
Під час обшуків виявлено та вилучено 109 печаток фіктивних підприємств, факсиміле, комп’ютерну техніку, бухгалтерську та чорнову документацію, а також грошові кошти на суму 80 тис. грн.
Наразі вирішується питання про накладення арешту на банківські рахунки фіктивних підприємств та фігурантів, причетних до злочинної діяльності. Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.3 ст.212 КК України проводить ГУ Державної фіскальної служби в області.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ЗА НЕСВОЄЧАСНЕ ПОДАННЯ Е-ДЕКЛАРАЦІЇ ПОКАРАНО ЕКС-КЕРІВНИКА УПРАВЛІННЯ ОДА
Житомирською місцевою прокуратурою забезпечено розгляд у суді адміністративного протоколу про вчинення колишнім керівником управління обладміністрації адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП (Несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави та місцевого самоврядування).
Установлено, що чиновник, звільнившись із посади начальника управління обласної держадміністрації, не подав декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями, не пізніше дня припинення повноважень, як цього вимагає законодавство.
Зокрема, посадовець подав декларацію, суттєво порушивши встановлений законом термін.
Постановою суду колишнього керівника управління визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП та притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу на суму 850 грн.
Прес-служба прокуратури Житомирської області