Як правильно позичити гроші, щоб потім їх повернути?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Мій товариш просить позичити йому значну суму грошей. Як мені правильно оформити розписку, та що зробити, щоб потім можливо було їх повернути?
Андрій К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Кожен із нас хоч раз у житті позичав гроші або навпаки — давав у борг. При наданні грошей у борг ключову роль грає сума позики та порядність людини, якій ви ці кошти позичаєте.
Звісно, що якщо ваш близький друг попросив позичити 100 чи 200 гривень, буде дивним, якщо ви попросите скласти розписку.
Але коли сума позики вже складає декілька тисяч гривень, то, незважаючи на близькі відносини, все ж таки необхідно взяти від позичальника письмову розписку.
Для того, щоб у майбутньому зберегти добрі відносини, оцініть реальну можливість позичальника в майбутньому повернути борг, його офіційний рівень доходів та наявність у його власності рухомого та нерухомого майна (квартири, земельної ділянки тощо).
У разі, якщо позичальник не поверне вчасно позику, саме за рахунок офіційних доходів та майна боржника можливо буде повернути суму боргу через суд та органи державної виконавчої служби.
Якщо ж боржник ніде офіційно не працює та за ним не рахується будь-якого майна, то існує дуже мала вірогідність того, що рішення суду, яке ухвалено на вашу користь, буде виконано, а гроші повернуті.
ЯК ПРАВИЛЬНО ОФОРМИТИ РОЗПИСКУ
Надання грошей у борг іншій особі, яка в майбутньому зобов’язується їх повернути, вважається договором позики. Він може бути укладений як в усній, так і в письмовій формах.
Відповідно до вимог ст.1047 Цивільного кодексу України, договір позики має бути укладений у письмовій формі, якщо сума позики у 10 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, що на сьогодні становить 170 грн.
Таким чином, надаючи гроші іншій особі в борг, незалежно від того, як сильно ви довіряєте їй, вимагайте від позичальника письмову боргову розписку.
Якщо ж ви вирішили не складати окремий письмовий договір позики, необхідно хоча б правильно скласти розписку.
У розписці необхідно обов’язково зазначити:

  • прізвище, ім’я та по батькові особи, яка бере гроші в борг, її ідентифікаційний код, адресу проживання, номер та серію паспорта;

  • прізвище, ім’я та по батькові особи, яка надає гроші в борг, її ідентифікаційний код, адресу проживання, номер та серію паспорта;

  • дату складання розписки та передачі грошей;

  • суму коштів, яка надається в позику в цифровому та прописному вигляді;

  • інформацію про отримання позичальником коштів у момент підписання розписки або договору;

  • умову про те, що кошти надаються саме в борг;

  • зобов’язання позичальника повернути борг;

  • граничний строк повернення грошей;

  • прізвище, ім’я та по батькові особи свідків (за наявності);

  • умову про платність або безоплатність позики, тобто чи зобов’язаний позичальник сплатити відсотки за користування грошима, розмір таких відсотків.


Розписка має бути підписана позичальником та свідком (за наявності).
Договір позики є укладеним лише з моменту фактичного моменту передачі грошей позичальнику, отже, в розписці обов’язково має бути зазначено, що гроші позичальник отримав у повному обсязі в момент або до складання розписки (договору).
Договір позики (розписку) не потрібно в обов’язковому порядку посвідчувати у нотаріуса, але, за бажанням сторін, він може бути нотаріально посвідчений.
На практиці часто трапляються випадки, коли у розписці не зазначена дата повернення позики. Але це не означає, що таку позику не потрібно повертати, оскільки, згідно з ч.2 ст.530 ЦК України, якщо строк (термін) виконання боржником обов’язку не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час.
У відповідності до ч.1 ст.1049 ЦК України, якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред’явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред’явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.
У такому випадку слід надіслати поштою (рекомендованим листом із повідомленням про вручення) або вручити особисто боржнику письмову претензію про повернення боргу протягом 30 діб. Якщо вручаєте особисто, то обов’язково — з розписом отримувача і зазначенням ним дати отримання на копії претензії.