Пам’ятник Тиші, стипендії спортсменам, рокіровка у складі виконкому — усього за півдня депутати ухвалили чимало цікавих рішень

Пам’ятник Тиші, стипендії спортсменам, рокіровка у складі виконкому — усього за півдня депутати ухвалили чимало цікавих рішень

Пленарне засідання дванадцятої сесії міської ради сьомого скликання (20 квітня) відбулося надзвичайно швидко: депутати впоралися з порядком денним усього за півдня. Тоді, як попередня сесія тривала аж до вечора. Втім, така небувала оперативність не завадила депутатському корпусу на чолі з міським головою ухвалити низку важливих для громади рішень.
ХОЧЕШ ГОЛОСУВАТИ ЗА ОТГ — ОТРИМАЙ МАНДАТ
Зокрема, рішенням №296 від 20.04.2017 р. затверджено Порядок проведення громадських обговорень з питань добровільного об’єднання територіальних громад — питання, що в колах місцевої політичної еліти є наразі ледве не «номер один». Оскільки, крім, власне, самої економічної доцільності створення ОТГ за участю міста Новограда-Волинського і прилеглих сіл району, дає можливість оновити керівний склад громади шляхом можливих виборів.
У рішенні, зокрема, йдеться: «Провести процедуру громадського обговорення пропозиції депутатів міської ради щодо ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад міста Новограда-Волинського та сіл Новоград-Волинського району в 30-денний термін із дня набрання чинності цим рішенням». Рішення набирає чинності з дня його офіційного оприлюднення в газеті «Лесин край» та на офіційному сайті міської ради.
Отже, не пізніше, як за місяць-два, громаду чекають спекотні дебати з приводу: кому, з ким і чи потрібно об’єднуватися. Усе настільки серйозно, що в Порядку прописано механізм обрання делегатів на загальноміську конференцію і передбачено форму бюлетеня для голосування. Водночас, нагадаємо, що остаточне рішення з цього питання у будь-якому разі ухвалюватиме сесія міської ради та сесії відповідних сільських рад, якщо справа таки дійде до об’єднання.
НА ВОКЗАЛЬНІЙ БУДЕ ТИША
Депутати міської ради погодили встановлення пам’ятника полковнику Михайлу Тиші на вулиці Вокзальній, 2-А, на місці демонтованого пам’ятника воїнам Першої кінної армії. Ціна питання — біля мільйона гривень, що спричинило черговий виток суперечок у сесійній залі. Перемогли аргументи на користь естетики і благоустрою при в’їзді в місто з боку Рівного, де нині майже рік стовбичить одоробло недорозваленого коня.
КОГО ТРЕБА — ПЕРЕБИНТУЮТЬ
Міська рада надала згоду на прийняття матеріальних цінностей зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Житомирської області, що знаходяться на балансі Житомирського обласного перинатального центру, у комунальну власність територіальної громади міста Новограда-Волинського з передачею на баланс Новоград-Волинського міськрайТМО. Мова йде про п’ять уживаних медичних столів із балансовою вартістю 20291,02 грн., а також про 27500 бинтів без упаковки на суму 21366,91 грн. Втім, щоб це все отримати, треба почекати погодження сесії обласної ради.
СТИМУЛ ДЛЯ СПОРТСМЕНІВ
В обдарованих міських спортсменів з’явився додатковий стимул для перемог. Матеріальний. «Обов’язковою умовою для отримання стипендії є здобуття спортсменом у попередньому році першого, другого або третього місця на чемпіонаті світу, Європи, України, області серед дорослих, молоді, юніорів, кадетів, юнаків, дівчат», — йдеться у рішенні. Стипендії передбачені в олімпійських і неолімпійських видах, а також — у інваспорті. Виплачуватимуться протягом року 15 спортсменам (в залежності від здобутків і виду спорту, сума складатиме до 400 грн. у місяць).
РОКІРОВКА У СКЛАДІ ВИКОНКОМУ
Міська рада внесла зміни до персонального складу виконавчого комітету. Так, зі складу виконавчого комітету Новоград-Волинської міської ради виведено Гриценка Ігоря Володимировича та Савчука Олександра Миколайовича. Натомість введено до складу виконкому Воробей Галину Антонівну (начальника Новоград-Волинської об’єднаної державної податкової інспекції) та Скорика Юрія Михайловича (члена Відокремленого підрозділу Житомирської області ГО «Спілка учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій», учасника АТО).
На цьому кадрові питання не вичерпалися. Рішенням №303 міська рада (дослівно), «враховуючи клопотання начальника управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міської ради Н.П.Борис, з метою удосконалення діяльності виконавчих органів міської ради, підвищення ефективності їх роботи», вирішила ввести ще одну посаду головного спеціаліста на поміч роботі управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту.
Крім цього, депутати міської ради ухвалили рішення, яким затвердили порядок призначення на посаду керівників закладів освіти комунальної форми власності територіальної громади м.Новоград-Волинський за результатами конкурсного відбору. Зокрема, в рішенні йдеться, що термін дії контракту може бути від 1 до 5 років, а призначення керівника навчального закладу здійснюватиметься за попереднім погодженням із міським головою.
ТУТ — РЕМОНТ І ТАМ — РЕМОНТ: СПРАВ У НАС БАГАТО
Також міська рада внесла зміни у Програму соціально-економічного розвитку міста на 2017 рік. Зміни торкнулися таких галузей як освіта; галузь сімейної, молодіжної політики, фізичної культури та спорту; підвищення рівня надання комунальних і побутових послуг; медичного обслуговування і охорони здоров’я.
Згадаємо тут про найбільші статті видатків. На капітальний ремонт вул.Ковальського (де попрямував новий колектор взамін прогнилого старого) передбачено в цьому році витратити 900 тис. грн. На капітальний ремонт будівлі гімназії — 700 тис. грн. Один мільйон гривень — на реконструкцію будівлі Центру науково-технічної творчості учнівської молоді (газета «Звягель» нещодавно згадувала про плачевний стан цієї будівлі). На капітальний ремонт житлового фонду і ліфтів — 3,389 млн. грн. На будівництво підвищувальної насосної станції в центрі міста — 400 тис. грн. На капремонт зливових каналізацій — 750 тис. грн. Понад мільйон — внески у статутний капітал КП міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства». Капітальний ремонт підлог 2-го та 4-го поверхів лікувального корпусу міськрайТМО — 1,3 млн. грн.
Рішення містить ще чимало пунктів, по-своєму важливих для територіальної громади (повний текст є на сайті міської ради), але дозволю собі зупинитися на наступному. Нарешті, після акцентувань, дорікань і навіть, даруйте, глузувань із цього приводу, міська рада передбачила 15 тис. грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво вуличного туалету на стадіоні «Авангард». Також 50 тисяч передбачено на проект зимової ковзанки на «Авангарді» (хокеїсти, готуйте шампанське!) і 170 тисяч грн. — на проект і влаштування системи поливу футбольного поля.
ОКОЛИЦІ — «В МЕЖАХ ФІНАНСОВИХ МОЖЛИВОСТЕЙ»
Цікавою за своїм змістом є програма «Місто без околиць», затверджена на 2017-2020 роки. Вона (дослівно) «викликана необхідністю подальшого вирішення питань облаштування території околиць міста для підвищення рівня життєзабезпечення та комфортності проживання населення. Околицями міста визначаються території, які знаходяться за межами радіусу 2 кілометрів від центральної площі міста», але всі заходи і проекти у рамках програми (різноманітні ремонти, реконструкції й облаштування…) планується виконувати «в межах фінансових можливостей». Тобто, які ці «межі фінансових можливостей», і чи будуть вони взагалі, — ясності немає. Так що, друзі, проживати «в межах радіусу 2 кілометрів від центральної площі міста» виходить перспективніше.
Нагадаємо, що на порядок денний пленарного засідання дванадцятої сесії міської ради сьомого скликання було винесено 33 питання. Детальніше із кожним рішенням можна ознайомитися на офіційному сайті міської ради в рубриці «Нормативна база — рішення міської ради».
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА