Обіцяють працювати не лише «по-новому», а ще й — «прозоро»

Обіцяють працювати не лише «по-новому», а ще й — «прозоро»

Міністра чекали о 9-й годині, а він приїхав значно раніше, заставши усіх зненацька. Втім, у Новограді на Андрія Реву таки чекали — маршрут, яким він слідував, традиційно «підмарафетили». Важко уявити таке у Європі, куди веде нас політична еліта...НОВУ ЯКІСТЬ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ПРОРОКУЮТЬ МІСТЯНАМ У «ПРОЗОРОМУ ОФІСІ»
Схоже на те, що Вінниця стала для українських міст законодавицею «моди» у багатьох питаннях. Не секрет, що звідси в український політикум вийшли Президент Порошенко та Прем’єр-міністр Гройсман, тож у вінничан побільшало ресурсів для реалізації ноу-хау. Тим паче, що команда політичної еліти час від часу поповнюється земляками.
Ось і нинішній міністр соціальної політики України Андрій Рева, котрий 27 квітня відвідав Новоград-Волинський, донедавна працював заступником мера Вінниці, і вже рік — в Уряді. У наше місто він цими днями привіз досвід успішної вінницької реформи в реалізації ідеї «прозорого офісу» — центру з надання усіх соціальних послуг за принципом «єдиного вікна». Нагадаємо, наші чиновники свого часу відвідали Вінницю для ознайомлення з цією роботою. Тут немає черг, повністю електронний документообіг, а усі види допомог, субсидії та пільги призначаються оперативно.
Окрім Вінниці, два таких центри створено у Харкові, також проект буде реалізовано у пілотних містах: Києві, Дніпрі, Одесі, Львові. А за рік, за словами міністра соцполітики, аналогічний «прозорий офіс» створять у Новограді-Волинському. Наше місто, до речі, першим долучилося до компанії пілотних міст проекту (найбільших в Україні).
«Центральна ідея — об’єднати в одному приміщенні Пенсійний фонд та Департамент праці та соцзахисту, де впродовж півгодини людина отримає необхідну послугу, — розповів Андрій Рева на зустрічі у Будинку рад. — Багато соціальних питань можна буде вирішити дистанційно, не відвідуючи центр, через електронні засоби зв’язку. Це — зручна система для людей».
«Прозорий офіс» планують збудувати на базі приміщення централізованої бухгалтерії управління освіти і науки, що біля Будинку рад. За словами міського голови Віктора Весельського, реконструкція має розпочатися у вересні, нині стартує робота зі створення проектно-кошторисної документації. 2/3 необхідної на реконструкцію суми обіцяє профінансувати держава, 1/3 візьме на себе місцевий бюджет.
Для чого у «прозорих офісах» працюють ігрові кімнати та що чекати українцям від Пенсійної реформи, — детальніше виступ міністра читайте у наступному номері «Звягеля».
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА