Коли слово — зброя, доречніша за гармати…

Коли слово — зброя, доречніша за гармати…

Із захисниками на Сході у нашої газети вже склалася негласна інформаційна співпраця, у якій кожен з нас відчуває потребу — вони пропагують українське там, в АТО, ми розповідаємо про це тут, у мирній частині України. Погодьтеся, дивно чути від воїнів, що сила нашого народу — в українській пісні та українському слові. Але, якщо взяти до уваги той факт, що на Сході України національні традиції донедавна залишалися чужими, то слід таки віддати належне бійцям, котрі не лише обороняють кордони України. Любити свою країну на територіях Луганської і Донецької областей — це теж свого роду подвиг, адже багато років там панувала ідеологія сусідньої держави. «Війни виграються у головах», — із цим погоджуються наші воїни і не збираються більше програвати.
Як розповів заступник командира 2-го механізованого батальйону 30-ї ОМБр Ігор Назарчук, в Ольгінському Будинку культури (Волноваський район Донецької області) 28 квітня його підлеглі взяли участь у святкуванні з нагоди 10-річчя присвоєння звання «Народний колектив» місцевому ансамблю «Горлиця». У виконанні бійців та патріотів Олександра Бабича і Миколи Борисевича пролунали народні пісні «Гей, соколи» та «Поцілую». Цей дует є учасником усіх творчих заходів у селищах Ольгінка та Новотроїцьке. У репертуарі наших хлопців — лише українські пісні, які вже встигли полюбитися місцевим мешканцям.
А 30 квітня у Волноваському районному центрі культури та дозвілля, за підтримки благодійної організації «Я — Волноваха», було проведено конкурс «Волноваха шукає нові таланти». Захисники взяли участь й у цьому заході. Цікаво, що усі пісні у виконанні 29-ти конкурсантів, були українськими.
Церемонія нагородження лауреатів відбулася 1 травня на центральній площі Волновахи. Несподіванкою для наших хлопців стало почесне друге місце та отримана у подарунок кавоварка.
Привітання бійців 2-го механізованого батальйону на бойових позиціях із травневими святами відбулося зі смаколиками, які передав в АТО колектив Новоград-Волинського промислово-економічного технікуму.
А від редакції «Звягеля» були передані для земляків номери газет, що вийшли друком впродовж останніх місяців. Для того, щоб хлопці дізналися про новини у рідному місті, згадали мирне життя. Як розповідають військові, приємною несподіванкою стала нещодавня стаття про те, як мешканці селища Ольгінка на Великдень привезли захисникам паски та крашанки.
Юлія КЛИМЧУК