Міністр соцполітики Андрій РЕВА — про «осучаснення» пенсій: «Люди отримають ті гроші, на які заслуговують»

Міністр соцполітики Андрій РЕВА — про «осучаснення» пенсій: «Люди отримають ті гроші, на які заслуговують»

\"МіністрУ минулому номері «Звягеля» ми писали про робочий візит міністра соціальної політики України Андрія Реви, який презентував у Новограді пілотний проект «Прозорий офіс» — створення центру з оперативного і прозорого надання соціальних послуг. У ноу-хау вже з’явилися як прихильники, так і противники. Проте, за словами урядовця, офіс має ліквідувати черги і бюрократію у Пенсійному фонду і Департаменті праці та соцзахисту (читайте у попередньому номері).
Також міністр поділився з новоград-волинцями напрацюваннями Уряду, зокрема, щодо пенсійної реформи. Одне із нововведень — «осучаснення» пенсій, що очікується в країні з 1 жовтня:

«Реформа пенсійного забезпечення — одна з пріоритетних, адже нинішні пенсії є дискримінаційними і несправедливими. З 284 мільярдів пенсійного забезпечення лише 142 мільярдів — це власні кошти Пенсійного фонду.
Як могло так статися, що він став «пустим» наполовину, і його потрібно дотувати з бюджету? Через популізм політиків та неадекватну політику по відношенню до працюючих людей. Нині середня пенсія — 1823 гривні, і це — не просто мало, а дуже мало. 85% пенсіонерів в Україні отримують мінімальну пенсію.
Базовий елемент пенсійної реформи — перегляд необхідного трудового стажу, тому буде здійснено «осучаснення» пенсій. Пенсійний вік змінюватися не буде (залишиться на рівні 25 років стажу). Хоча МВФ виставив Україні вимогу підвищення пенсійного віку до 63 років, але ми довели неправомірність цих дій.
Пенсійна реформа передбачає, що кожен українець отримуватиме індивідуальну пенсію, розмір якої полягатиме з огляду на стаж і заробіток. Раніше уряди просто підвищували пенсії на якісь відсотки усім пенсіонерам, що несправедливо. Між мінімальним внеском і мінімальною пенсією має бути співвідношення, інакше збалансованого бюджету Пенсійного фонду бути не може. Тому в 2016-му вдвічі було підвищено мінімальну зарплату. Без цього ми не мали б ресурсу для «осучаснення» пенсій.
Коли мова йде про «осучаснення», то береться пенсійна справа, призначена пенсія і перераховується за цією ж формулою, з огляду на новий показник заробітної плати. Люди отримають ті гроші, на які заслуговують.
Така схема дозволить позбутися «зрівнялівки». Наприклад, у 2016 році люди виходили на пенсію, і їм в розрахунок йшла зарплата у 3200 гривень, а у 2008 році — це було приблизно 1100 грн. Уявіть собі масштаб розриву для людей, котрі вийшли на пенсію у 2008 і зараз. Тому виграють пенсіонери, які вийшли на пенсію до 2012-го. У них зараз найнижча пенсія — 1247 грн., є такі, в кого ще менша — 949 грн.
Підвищення виплати у них буде найбільшим.
\"МіністрПраво на пенсію людина матиме у 60 років тоді, коли працює і платить податок. Тому працюємо і платимо єдиний соціальний внесок. Це — не податок, а обов’язок дітей по відношенню до батьків.
Щодо субсидій, і як вплине на їх одержувачів підняття мінімальної зарплати. Коли ми рахували, скільки взагалі може бути одержувачів субсидій, то виходили на 8-9 млн. Фактично на січень 2017-го їх було 7,5 млн. Решта — 1,5 млн., швидше за все, мали формальне право на одержання дуже невеликої субсидії, але просто не хотіли займатися її оформленням. Оскільки стрімкого зростання тарифів уже не буде, а доходи людей зростають, я прогнозую, що на 1 січня 2018-го субсидії отримуватимуть близько 5 млн. домогосподарств. Приблизно третина відсіється.
Зміни стосуватимуться і «монетизації» пільг. Замість пільг давати людям гроші, які вони можуть витратити як на пільги, так і на інші цілі. Ми спізнилися з цим років на 20. «Монетизація» субсидій означатиме, що громадяни за зекономлені послуги отримуватимуть грошову компенсацію від держави. Для пенсіонерів, зокрема, це стане суттєвою фінансовою підтримкою».
* * *

«У декого за плечима золоті верби ростуть, а хтось залишає після себе квітучі міста. Хтось тягне плуга, а хтось розказує байки. Хочемо мати кращу владу — обираймо кращу. І вірте у нашу країну», — завершив свій виступ Андрій Рева.
Підготувала Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА