В яких випадках можна визнати людину безвісно відсутньою або померлою?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Мої батьки розлучилися 15 років тому. Батько переїхав жити до іншого міста. Спочатку ми з ним час від часу спілкувались, але останніх 3 роки від нього немає жодних відомостей. Прибувши до його місця проживання, сусіди повідомили, що також не бачили його понад 3 роки. Відомості про те, що він помер, — відсутні. Як діяти в такій ситуації та захистити його майно? Чи можливо оформити спадщину?
Олексій В., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Коли зникає близька людина, — це завжди тяжка втрата. Але, на жаль, у наш нелегкий час, коли на Сході держави не припиняються військові дії, подібних випадків стає дедалі більше. Нікому не хочеться вірити, що сталось непоправне, завжди лишається надія на краще…
Водночас постають і наступні питання: як захистити його майно? Як прогодувати сім’ю? Яким чином оформити спадщину? Яким чином визнати особу безвісно відсутньою або ж померлою?
Відповідно до ч.1 ст.43 Цивільного кодексу України (далі — ЦК України), фізичну особу можна визнати судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування. Часто буває так, що неможливо встановити, коли ж точно були відомості про особу в місці її проживання. У такому разі початком її безвісної відсутності вважається перше число місяця, що йде за тим, у якому були одержані такі відомості, а в разі неможливості встановити цей місяць, — перше січня наступного року.
ОПІКА НАД МАЙНОМ ОСОБИ, ЯКА ВИЗНАНА БЕЗВІСНО ВІДСУТНЬОЮ
На підставі рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою нотаріус за останнім місцем її проживання описує належне їй майно та встановлює над ним опіку. Така опіка може також бути встановлена нотаріусом до ухвалення судом рішення про визнання її безвісно відсутньою.
Опікун над майном приймає виконання цивільних обов’язків на її користь, погашає за рахунок її майна борги, управляє цим майном в її інтересах.
За заявою зацікавлених осіб опікун над майном надає за рахунок цього майна утримання особам, яких вони за законом зобов’язані утримувати.
Опіка припиняється, у разі скасування рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою, а також, у разі появи фізичної особи, місце перебування якої було невідомим.
СКАСУВАННЯ РІШЕННЯ СУДУ ПРО ВИЗНАННЯ ОСОБИ БЕЗВІСНО ВІДСУТНЬОЮ
Якщо фізична особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з’явилася, або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за заявою цієї особи або іншої зацікавленої особи скасовує рішення про визнання її безвісно відсутньою.
ОГОЛОШЕННЯ ОСОБИ ПОМЕРЛОЮ
У відповідності до ст.46 ЦК України, особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років.
А якщо така особа зникла безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, — протягом шести місяців.
За можливості вважати особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру — протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.
Особа, яка зникла безвісти, у зв’язку з воєнними діями, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців.
НАСЛІДКИ ОГОЛОШЕННЯ ОСОБИ ПОМЕРЛОЮ
Правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті.
Спадкоємці особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати (продавати, дарувати тощо) протягом п’яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв’язку з відкриттям спадщини.