Чи віддасть влада несмачне шкільне меню у руки підприємців?

Як урізноманітнити харчування школярів, місцева влада міркує не перший день. Особливо, коли почастішали скарги дітей та батьків на відсутність різноманіття у шкільному меню та не лише збалансованих, а й смачних страв.
Усі, в чиїх сім’ях є школярі, досить часто можуть почути, що «у їдальні готують несмачно». Вчителям початкової школи (для 1-4 класів у Новограді-Волинському харчування є безкоштовним і це, до речі, прерогатива далеко не усіх шкіл України, а лише спроможних місцевих бюджетів) доводиться виступати у якості наглядачів за споживанням «несмачної» їжі. Звідси — велика кількість харчових відходів у шкільних їдальнях. Натомість на ці витрати цьогоріч виділено 7 мільйонів бюджетних коштів.
Як розповіла начальник управління освіти і науки Тетяна Ващук, 60% учнів нині харчуються у школах міста безкоштовно, тобто — за рахунок міського бюджету. Йдеться про учнів 1-4 класів, дітей учасників АТО та переселенців, сиріт, з малозабезпечених сімей, позбавлених батьківського піклування. Вартість сніданків для учнів початкової школи складає 12 грн. 10 коп., для 5-11 класів — 14 грн. 30 коп. У цю суму закладено лише вартість продуктів, жодної копійки — на зарплати працівникам харчоблоків та витрат на енергоносії. На це з бюджету витрачають ще
4 мільйони гривень. Як бачимо, кошти — чималі, а якість послуги — низька.
Аби раціональніше використовувати бюджетні мільйони, управління освіти і науки взялося детально вивчити проблему. Були проведені перевірки харчоблоків та їдалень, у школах міста організували анкетування учнів та батьків. Також делегація від влади побувала у Житомирі та Шепетівці, де вивчила досвід сусідів.
Як виявилося, там проблему вирішили — школярів у багатьох школах Житомира і Шепетівки успішно харчують приватні підприємці. Директори пілотних шкіл запевняють, що відходів у їдальнях значно поменшало, бо якість харчування підвищилася. Ціна за гаряче харчування складає 7-15 гривень.
Тож і у Новограді нині активно вивчають питання співпраці з підприємцями у шкільних їдальнях. Про це розповіли під час «круглого столу» на тему: «Організація харчування дітей у ЗНЗ міста».
— У школах, де ми побували, асортимент значно збільшився, — розповіла секретар міської ради Олена Пономаренко. — У меню на вибір — три-чотири страви щодня, салати, доступні ціни. Аби покращити якість харчування у наших школах, ми теж маємо рухатися вперед. За цим — майбутнє.
— Здивований тим, що ми досі сумніваємося, хто має цим займатися, — висловив думку приватний підприємець, депутат міської ради Сергій Хапчук. — Усе найкраще у світі зроблено руками приватників: шоколад, літаки, Інтернет, айфони. А що робилося державами? Війни, ось і усе. Приватники завжди мотивовані робити найкраще, щоб виграти у конкурента, а у людини з мінімальною зарплатою яка мотивація? Ніякої. Чи є проблема урізноманітнити шкільне меню? Жодних проблем, хіба що — велика кількість учнів-пільговиків. Дітей, які харчуються за рахунок громади, треба навчати, що це слід цінувати. Впевнений, що приватники цілком у змозі якісно годувати учнів. Звісно, в умовах контролю з боку влади і батьків.
— На мою думку, за гроші, які виділяє бюджет на харчування учнів, відповідальний приватник організує набагато краще меню, — висловився інший депутат міськради, підприємець Ігор Юшманов. — Підприємці, з якими ми спілкувалися у робочих поїздках, самостійно оплачують ремонти їдалень та комунальні послуги. Таким чином, бюджет зможе зекономити кошти, які спрямуємо на розвиток шкіл. Ситуацію потрібно досконало вивчити, і якщо зміни будуть впроваджені, — посилити громадський контроль за процесом.
Серед директорів ЗНЗ наразі одностайної думки немає, хоча більшість — все ж за прогрес у цьому питанні, яке з радянських часів не зазнавало суттєвих змін. Директор гімназії Юрій Рошка порівняв ситуацію з харчуванням із залізничним рухом: «Потяг не так швидко запускається і не так швидко зупиняється. Якщо ж змінювати радянський потяг на «Хюндай», то слід визнати, що підприємців очікуватиме багато ризиків. Для нас важлива 100% гарантія якості послуги, бо директора згадують першого, коли бачать у їдальні зачерствілий кусочок хліба».
— Серед позитиву я відзначу безкоштовне харчування учнів 1-4 класів і те, що їжу подають теплою і з додаванням корисних продуктів, — поділилася враженням від перевірки їдалень у складі робочої групи мама учня, Олена Сеїдова. — Негативи: харчових відходів — відра, туди ж ідуть старання працівників, більшість дітей їсти не хочуть. Особливо не люблять тушковану рибу, суп з рибної консерви та перекислену капусту. Якщо несмачною підливою залито усю кашу, то дитині залишається з’їсти кусочок хліба з чаєм. Витяжки працюють погано, тому діти ще по дорозі до їдалень втрачають апетит. Погоджуюся з альтернативним харчуванням, адже сама навчалася у європейській школі, де є великий вибір у меню.
Попри готовність влади зняти проблему харчування зі своїх бюджетних плечей, серед підприємців не помітно значної активності. Адже йдеться про дуже відповідальну справу, за порушення норм якої передбачені значні штрафи і, навіть, кримінальна відповідальність. Про це підприємцям детально розповіла юрист управління освіти і науки.
Поки триватиме пошук підприємця, управління пообіцяло посилити відповідальність постачальників за якістю продуктів у шкільних їдальнях та детально вивчити пропозиції щодо нової якості послуги харчування.
* * *

Щодня доводиться бачити на вулицях міста учнів, які на перервах та після школи смакують чіпсами, сухариками і солодкою газованою водою. Окремим підприємцям досить зручно продавати подібні харчі поряд зі школами, коли батьки дають гроші на повноцінне гаряче харчування.
За словами директорів, кількість учнів у їдальнях значно поменшала після появи поруч зі школами кіосків фастфуду та кафе. Хто і чому дає на це дозвіл — у нашій країні зрозуміти не так складно. Як і те, що батьки, а не влада, мають навчати підростаюче покоління культурі споживання їжі. Тому, що смачно — не завжди означає корисно. А от чи спроможними виявляться підприємці годувати школярів якісно і без чіпсів, — невдовзі покаже час. Зрештою, участь у тендері можуть брати підприємці з усієї України, через електронну систему публічних закупівель «ProZorro».
Юлія КЛИМЧУК