Міський голова — підряднику: «Ти тільки не плач!»

Міський голова — підряднику: «Ти тільки не плач!»

Цією фразою декілька разів поспіль Віктор Весельський звів нанівець усі спроби представника фірми-підрядника пояснити, чому зірвалися й продовжують далі зриватися всі кінцеві строки виконання робіт на дахах гімназії і колегіуму.


Гнів міської ради і громадськості цілком виправданий: якщо немає коштів, то люди ще можуть зрозуміти, чому не проводяться ті чи інші роботи; проте, коли кошти є і перераховані (саме в цьому переконує влада), а робота не робиться, тоді виникають питання.
Трішечки цифр. Відповідно до офіційної інформації, наданої управлінням освіти і науки міської ради про хід виконання будівельних робіт, загальна сума договору між управлінням та приватним підприємством «Компанія РОС» (м.Житомир) стосовно об’єкту «Реконструкція даху будівлі НВК «Гімназія ім.Лесі Українки — школа І ступеня» по вул.Родини Косачів, 5, складає 3178689,60 грн.; по об’єкту «Реконструкція даху будівлі колегіуму по вул.Співдружності, 3/8» — 2841236,40 грн.
Кошти підряднику за актами виконаних робіт перераховувалися вчасно, — йдеться в офіційних листах за підписом начальника управління Т.В.Ващук на ім’я міського голови. Спочатку завершення робіт було заплановано на 31.12.2016 року. Тоді, у зв’язку з неосвоєнням підрядником коштів, цю дату перенесли на 31.05.2017 року. Втім, не потрібно бути фахівцем у галузі будівництва, аби побачити, що підрядник не встигне.
Що стало на заваді вчасному виконанню робіт (та, відповідно, освоєнню коштів державного і міського бюджетів), це намагалися з’ясувати безпосередньо у фірми-підрядника представники міської влади на чолі з міським головою. Виїзна нарада на об’єкті відбулася 12 травня. Для підсилення впливу на виконавця Віктор Весельський запросив на зустріч усі діючі у місті силові структури і відомства — прокуратуру, СБУ, поліцію.
Втім, діалогу, як такого, не відбулося. Віктор Весельський в односторонньому порядку довів до відома підрядника, що, в разі подальшого зриву термінів виконання робіт, розслідуванням діяльності фірми «Компанія РОС» займуться всі вищеперелічені контролюючі інстанції. «Раджу вам скористатися безвізом», — недвозначно зауважив підряднику міський голова, натякаючи, що порушення у веденні документації чи діяльності компанії знайдуть, якщо поставлять це собі за мету.
Будівельник декілька разів спробував пояснити, чому із проведенням робіт виникли такі суттєві затримки (зокрема, прозвучали слова про тимчасову відсутність на рахунках обігових коштів; про те, що у всіх трапляються проблеми, і потрібно збиратися і разом вирішувати, як діяти далі), але його аргументів, схоже, ніхто з влади слухати не збирався.
Останній термін, який дав міський голова, — «Компанія РОС» має завершити роботи на даху гімназії до «Лесиних джерел», на даху колегіуму — до початку навчального року. Інакше цим питанням займуться правоохоронні і контролюючі органи.
Додамо також, що, перезимувавши з недоробленим дахом, обидві шкільні будівлі отримали купу нових проблем: зіпсовані підлогу та стіни, вкриті грибком. Тож, тепер доведеться витрачатися на додатковий внутрішній ремонт. Тому питання про відповідальність — як влади, яка обрала такого підрядника, так і виконавця робіт — за непередбачені витрати (з державного бюджету, міського бюджету чи, що найімовірніше, із кишень батьків) залишається відкритим.
Олег БРЮХАНОВ