На громадських слуханнях, що проходять у селах, очільники району агітують селян проти об’єднання з містом, або Чому голова районної ради так уболіває за ОТГ із центром у Пилиповичах?

На громадських слуханнях, що проходять у селах, очільники району агітують селян проти об’єднання з містом, або Чому голова районної ради так уболіває за ОТГ із центром у Пилиповичах?

\"НаУ «Звягелі» №18 (1238) від 5 травня 2017 року йшлося, що на сходці жителів сіл Майстрівської сільської ради одноголосно проголосували за утворення об’єднаної територіальної громади з центром у місті Новограді-Волинському. Але деякі посадовці з районної ради поставили під сумнів легітимність зборів та ініціювали повторне обговорення у кожній сільській раді.
Вранці 11 травня нам стало відомо, що в цей же день, о 15 годині, відбудуться громадські слухання з приводу об’єднання територіальних громад. Цього разу — в с.Майстрова Воля, що належить до Майстрівської сільської ради.
Дані збори проводились у малесенькому коридорі сільської школи — приміщенні, яке зовсім не пристосоване для великого скупчення людей, і ледь вмістило всіх охочих. Вільних не залишилося не те, що сидячих місць, а й, навіть, стоячих. Загалом у зборах взяли участь біля чотирьох десятків мешканців села.
Збори відкрив голова Майстрівської сільської ради О.М.Борисюк, який зачитав звіт сільського голови про проведену роботу у 2016 році, використання коштів сільського бюджету та розповів про плани на 2017 рік.
Посеред звіту сільського голови, із півгодинним запізненням, прибули голова Новоград-Волинської райдержадміністрації В.В.Михнюк та голова районної ради Д.В.Рудницький.
Закінчував звіт О.М.Борисюк вже за присутності районних високопосадовців. Найбільш жваві обговорення серед громади села викликав ремонт сільської ради, на який було витрачено, за словами голови, 192 тис. грн., а також питання про ремонт фельдшерсько-акушерського пункту (ФАП) в с.Майстрова Воля, на який коштів немає вже 10 років поспіль.
Селяни скаржились на те, що ФАП знаходиться в аварійному стані та потребує термінового ремонту, оскільки у приміщенні вже обвалилася груба, а взимку випало вікно, яке мешканці лагодили власними силами. Але при цьому в приміщенні дуже холодно, особливо від цього страждають матусі з маленькими дітками, які приходять на огляд.
Голова райдержадміністрації пообіцяв вирішити цю проблему найближчим часом.
Після цього почались власне громадські обговорення.
Спершу обговорили питання, чому не відбулось об’єднання з Чижівкою, ухвалу про яке було прийнято на сесії Майстрівської сільської ради, без обговорення з громадою.
Після цього із залу пролунало питання: «З ким краще об’єднуватись: із містом чи іншими сільськими громадами? Які плюси та мінуси такого об’єднання?»
Відповідати на це питання взявся голова районної адміністрації В.В.Михнюк. Він почав із того, яка робота була проведена, яка процедура такого об’єднання та інших бюрократичних нюансів. А, власне, конкретної відповіді на поставлене питання не надав.
Наступне питання із залу: «Чи надходили пропозиції про об’єднання?»
У відповідь сільський голова О.М.Борисюк зазначив, що надходила лише одна пропозиція — від Пилиповицької сільської ради.
Виступ продовжив голова районної ради Д.В.Рудницький, який почав наводити аргументи на користь об’єднання з Пилиповичами, зацікавлюючи вигідними, на його думку, перспективами та наводячи цифри на користь такого об’єднання.
\"НаПри цьому паном Рудницьким не була озвучена інформація, що в місті Новограді-Волинському також незабаром відбудуться громадські слухання з цього приводу (24 травня, о 15:00, у великій залі МПК). Коли за 10 хвилин виступу не пролунало навіть натяку про це, я, як представник засобу масової інформації, вважав своїм обов’язком довести відповідну інформацію громаді села.
Так мною було доведено до відома громади села, що була створена ініціативна депутатська група, було направлено відповідне звернення міському голові та призначені громадські слухання на 24 травня 2017 р. При цьому мною не наводилось жодних аргументів за чи проти.
Мій виступ викликав відверту роздратованість як у В.В.Михнюка, так і в Д.В.Рудницького. Михнюк звинуватив газету «Звягель» в упередженості щодо висвітлення даного питання.
Д.В.Рудницький, звертаючись до селян, зазначив: «Вас ніхто не чекає у місті. Весельський та більшість депутатів ніколи не проголосують за об’єднання, оскільки бояться виборів та втратити свої посади».
Але, незважаючи на відверту агітацію проти об’єднання з містом з боку вищих посадових осіб районної ради, значна частина селян все одно залишались прихильниками входження до складу ОТГ саме із центром у місті.
Після цього градус обговорення то зростав, то спадав. Серед присутніх було двоє найактивніших громадян, які з самого початку агітували за об’єднання з містом та постійно вступали в полеміку із головуючими на цих зборах. Решта присутніх не проявляли такої активності, лише час від часу погоджувались зі сказаним або наводили свої аргументи.
Жодного рішення зборами так і не було прийнято. Від декого з присутніх лунали пропозиції зібратись повторно, після громадських слухань у Новограді.
Після чергової перепалки члени президії та присутні почали виходити із приміщення школи. Після цього, розбившись на окремі групки, продовжували обговорення вже на вулиці…
P.S. Перезавантаження влади, яке неодмінно відбудеться, коли у новостворених об’єднаних територіальних громадах (із центром у місті чи в якихось інших населених пунктах) пройдуть вибори, вже сьогодні є одним із гальмівних чинників на шляху створення ОТГ. Зрозуміло, що багато з тих, хто нині обіймає керівні посади в міській чи районній владі, хотіли б зберегти за собою місце у владному кабінеті. І, певно, не всім важливо, чи то буде владний кабінет ОТГ із центром у місті, чи — з центром у селі, навколо якого об’єднаються села з перспективними територіями (чим більше посад, тим більше шансів виграти вибори). Тому громадам міста й сіл, які братимуть участь у процесах об’єднання, потрібно ще уважніше зважувати свої голоси під час громадських слухань, щоб виграла саме громада, а не тільки окремі політики місцевого масштабу.
Геннадій ФРЕГЕР
Олег БРЮХАНОВ