Від балерини — до президента: про які професії мріють наші діти?

Від балерини — до президента: про які професії мріють наші діти?

Професійні якості проявляються з дитинства — коли діти бавляться у ляльок, машинки, малюють, співають тощо. Психологам про це добре відомо, як і те, що уміння роздивитися дитячі таланти може стати важливою сходинкою на шляху самореалізації майбутніх професіоналів. Практичний психолог Палацу дітей та молоді Таїсія Васильчук переконана, що чим раніше батькам та педагогам вдасться роздивитися у своїх дітях риси, які вони потім розвиватимуть, тим більше успішних людей житиме в Україні. Відтак з’явилася ідея організувати у Палаці дітей та молоді конкурс: «Я — професіонал!» для дошкільнят, яких запитали: а ким вони хочуть стати?
Конкурс полягав у представленні професії у вигляді колажу або малюнка, розповіді про вибір у віршованій чи пісенній формі, зображення ситуації зі своєї майбутньої професії. Як виявилося, до вподоби дітям професії лікаря-педіатра, агронома, автомеханіка, перукаря, балерини, моделі, поліцейського, бізнес-леді, скульптора, президента.
Оцінювати старання учасників запросили журі, до складу якого увійшли педагог-організатор ЗОШ №3 Анна Мамчик, завідуюча відділом обслуговування центральної бібліотеки міста Тетяна Мельник, керівник гуртка «Школа лідера» ПДМ Олена Костюк.

— Немає жодної дитини, котра не мріє, — розповіла свої висновки психолог Таїсія Васильчук. — Більше того, жодну дитину не збили з омріяного шляху ані сумніви батьків, ані запитання психолога, ані випробування під час конкурсу. Усі учасники залишилися при своїй думці щодо професій, симпатії щодо яких вони доводили під час конкурсу.
Цікавою була подача дітьми свого бачення того чи іншого фаху. Маленький лікар розповів, як йому довелося на власному досвіді зіткнутися з проблемою у роботі серця, що допомогло йому зацікавитися цією темою і професією лікаря. Майбутня бізнес-леді розповіла, що мріє про мережу магазинів, але на початку торгуватиме фруктами на ринку, щоб заробити кошти і репутацію. Міліціонер відверто поділився, що у цій професії йому подобається те, що «на дорозі можна заробляти хороші гроші», а майбутній президент — що хоче припинити війну і підняти пенсію своїй бабусі, а мамі — зарплату.
Переможців було оголошено у наступних номінаціях: «Рятівник року» — Кирилко Пахалюк, «Повелителька краси» — Оля Шаяхметова, «Золоті руки» — Владик Лубчук, «Бізнес-леді» — Дана Девенчукова, «Містер-Х» — Максимко Барановський, «Сучасний сіті-фермер» — В’ячеслав Савчук, «Творці прекрасного» — Денис та Даня Яременки, «Бусинка» — Злата Лісова, «Міс Чарівність» — Аліна Потайчук, «Міс Грація» — Вероніка Тарасенко, «Ангел-рятівник» — Надійка Купрій, «Майстер на всі руки» — Лазар Лісовий. Директор ПДМ Ольга Добровольна подякувала усім гостям та батькам, привітала їх зі святом сім’ї та молоді, вручила подяки родинам за сприяння у становленні яскравої особистості.
Батьки, котрі стверджують, що в їх дітях немає жодного таланта, — помиляються. Власне, саме критика батьків нерідко руйнує дитячі мрії, мовляв, перукар чи продавець — то не професія. На думку ж психологів, кожен має займатися улюбленою справою, яка запалює душу. Тоді перукар матиме більше шансів відкрити салон краси, а продавець — зробити бізнесову кар’єру. Чому б ні?
Після цього заходу батьки подякували організаторам за те, що допомогли розкрити у дітях важливі риси, про які не усі вони здогадувалися.
Юлія КЛИМЧУК