Коли засіб пересування — не розкіш, а ексклюзивний винахід!

Коли засіб пересування — не розкіш, а ексклюзивний винахід!

УНІКАЛЬНИЙ БЕНЗОВЕЛОСИПЕД ЗМАЙСТРУВАВ ЗВЯГЕЛЬЧАНИН
Таких майстрів часто називають «Кулібіними», відповідно до прізвища відомого винахідника, серед чисельних винаходів якого є прототип сучасного велосипеда і легкового автомобіля (механічна «повозка-самокатка», що приводилася у дію за допомогою колеса). Нашого звягельського майстра звати Андрій Ткачук, і його винахід цілком міг би стати на конвеєр із виготовлення економного транспорту. Наразі він свою ідею не запатентував, але у місті вже прославився. Ексклюзивний електричний велосипед викликає захоплення як у пересічних городян, так і у знавців-«технарів».

Цей транспорт чоловік виготовив у себе в гаражі — з велосипеда «Артіс» та бензопили «Урал». Саме двигун від пилки став «серцем» велосипеда, спричинивши його друге життя.
Свій винахід Андрій пояснює просто:
— На рибалку не було чим їздити! — усміхається, дивлячись на своє дітище з неприхованим захопленням. — Та й пилка у гаражі лежала. Думаю, чого без діла?!
Тепер і на рибалку є на чому їздити, і водіїв на дорогах чим дивувати. Коли бензовелосипед зупиняється на світлофорі — учасники руху намагаються цю дивину сфотографувати.
— Я працюю зварником, виготовляю котли опалення на дровах тощо. У голові час від часу спливають цікаві ідеї. Коли з’явився вільний час, то взявся втілювати одну з них — вийшло! Це не з Інтернета, усе — з голови. Сидіння взяв з мопеда «Карпати». Вийшло економно — на 100 кілометрів бере 2,5 літра бензину, максимальна швидкість — 65 км/год. Транспорт легенький, тому буває, що скутери на дорозі обганяю. А якщо раптом трапилася поломка, то їду на педалях.
Вартість винаходу, за словами інженера-конструктора, сягає 5-5,5 тисяч гривень. Разом із токарними роботами та запчастинами. Андрій постійно вдосконалює засіб пересування, їздить на ньому скрізь. Ті, хто розбирається у техніці, оглянувши виріб, склали коротке і влучне резюме майстрові: «Голова працює!».
А він тим часом вже замислив переоснащення просапника, щоби обробляти город не вручну, а за допомогою двигуна.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА