«Ви так співаєте, що у нас мурашки бігають!»

«Ви так співаєте, що у нас мурашки бігають!»

За силою духу вони можуть дати фору багатьом молодим колективам — цьогоріч хор ветеранів, що діє на базі міського Палацу культури, святкуватиме 35-річчя. Донині тут є хористи, котрі незмінно співають усі три з половиною десятиліття у колективі, сьогодні їм по 80-82 роки.
Значно молодший за своїх учасників художній керівник Микола Куркач говорить, що від них набирається енергії, і, звісно, ділиться власною творчістю. У цьому і полягає секрет результативної творчої співпраці, а серед останніх промовистих результатів — перемога на обласному фестивалі ветеранських колективів.
— Це вперше у Житомирі обласна рада ветеранів організувала фестиваль. Були сильні колективи, серед них — з Малина, і я, відчувши потужну конкуренцію, не сподівався на перше місце, — розповідає керівник. — Втім малинчанам дісталося друге місце, а нам журі одноголосно (!) присудило перемогу.
А працюємо ми дуже напружено. Іноді мені доводиться розриватися між декількома колективами одразу (окрім хору ветеранів, ще є у мене «Хміль», «Полісся» та чоловічий дует), а потім я прошу у своїх ветеранів трохи перепочинку. Я, а не вони, значно старші, у мене просять!
У співах, між концертами, вони забувають про вік і хвороби. Спілкування всередині колективу — позитивне і щире. «Мені з ними легко», — говорить художній керівник. У паузах сміються над анекдотами, на сцені — завжди підтягнуті, і співом своїм «чіпляють» усіх глядачів. Невипадково після концертів їм кажуть: «Ви так співаєте, що у нас мурашки бігають…».
Репертуару за ці роки у колективу назбиралося з три сотні пісень. Багато патріотичних пісень, про красу рідного краю, любов до людей. Для окремих пісень музику пише композитор Микола Куркач, багато чого знаходить в Інтернеті. До усіх виступів вони готуються, як водиться у старших людей, грунтовно. Часом, буває, коли приїздять виступати, їм кажуть: «Давайте економити час, співаємо по одній пісні». «Як це по одній? — обурюється, зважаючи на старання учасників, керівник. — Я для чого колектив сюди віз? Ні, подивіться у положення! Ви як хочете, а ми усе співаємо. І знаєте, ніколи ніхто після нашого виступу не був незадоволеним».
Так було і цього разу — вийшли на сцену в Житомирі, вразили, забрали головний приз. До речі, разом із дипломом отримали грошову премію — 3 тисячі гривень, яку вже відклали на святкування свого ювілею. Хор ветеранів планує ювілейний концерт у жовтні, і не зупинятися на досягнутому. Хоча є учасники, котрі після концерту збираються таки йти на відпочинок, бо не мають вже необхідного для виступів здоров’я. А до того — усі, як один, залишаються у строю!
За сприяння у поїздці на обласний фестиваль учасники хору дякують ветеранській організації на чолі з О.Парфьоновим, який знайшов перевізника та кошти на поїздку.
Юлія КЛИМЧУК