Яка відповідальність може настати за розкрадання електричної енергії?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Я самовільно підключився до електромережі без засобів обліку, працівники РЕМу виявили це та склали акт. Яка за це передбачена відповідальність?
Андрій В., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Постійно зростаючі тарифи, при низьких зарплатах, змушують українців вишукувати способи, як використати ті чи інші ресурси поза обліком.
Але за будь-яке порушення передбачена відповідальність.
Відповідно до пункту 53 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року №1357 (із змінами та доповненнями) (далі — Правила), якщо представником енергопостачальника виявлено порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі — факти розкрадання електричної енергії, складається акт про порушення та енергопостачальник має право припинити постачання електричної енергії споживачу.
Акт про порушення Правил складається представниками енергопостачальника на місці виявлення фактів розкрадання електричної енергії у присутності споживача. Акт про порушення Правил складається тільки на бланках встановленого зразка у 2-х примірниках. Згода або незгода споживача із зафіксованим в акті фактом пошкодження пломб або розрахункових приладів обліку фіксується в акті.
Даний акт підписується представниками енергопостачальника та споживачем. У разі відмови споживача від підпису, робиться відповідна позначка. Один примірник акта про порушення Правил вручається споживачу, другий — залишається в енергопостачальника. Споживач має право внести зауваження та заперечення до акту, викласти мотиви своєї відмови від його підписання. До нього сторонами можуть бути додані пояснення, зауваження та докази, перелік яких (за наявності) зазначається в акті.
Акт про порушення Правил розглядається комісією з розгляду актів, яка створюється енергопостачальником, і складається не менш, ніж із трьох уповноважених представників енергопостачальника.
Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів. Енергопостачальник повідомляє споживача не пізніше, ніж за 20 календарних днів до дня засідання комісії про його час і дату. Акт не може бути розглянутий, у разі неповідомлення або несвоєчасного повідомлення споживача про час і дату засідання комісії. За результатами розгляду акта складається відповідний протокол.
ЯК РОЗРАХОВУЄТЬСЯ ВАРТІСТЬ НЕ ОБЛІКОВАНОЇ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ
Вартість не облікованої електричної енергії розраховується, відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої, внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією (далі — Методика), затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 р. №562 (зі змінами та доповненнями).
Методика застосовується на підставі акта про порушення, та в разі виявлення таких порушень:

  • пошкодження або відсутності на приладах обліку пломб із відбитками тавр про повірку приладів обліку;

  • пошкодження або відсутності пломб із відбитками тавр електропередавальної організації або індикаторів, установлених у місцях, вказаних у акті про збереження пломб або в іншому документі;

  • пошкодження приладів обліку (розбите скло, пошкодження цілісності корпусу тощо), інших дій споживача, які призвели до зміни показів приладів обліку (фіксація індикатором впливу постійного (змінного) магнітного або електричного полів, використання фазозсувного трансформатора тощо;

  • самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі енергопостачальника або іншого споживача (власника мереж) без порушення схеми обліку;

  • самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі енергопостачальника або іншого споживача (власника мереж) з порушенням схеми обліку;

  • самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що не є власністю енергопостачальника;

  • використання «штучного нуля», що призвело до споживання не облікованої електричної енергії.


Фінансові санкції за самовільне підключення до електроенергії розраховуються для кожного випадку індивідуально. Основні складові цієї формули — період несанкціонованого використання електроенергії і пропускна здатність у точці підключення. Тобто, як для багатоквартирного будинку, так і для приватного будинку, сума фінансових санкцій визначається за єдиним принципом.
Згідно з положеннями пункту 3.3. Методики, розрахунок вартості не облікованої електричної енергії здійснюється:

  • за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії;

  • за тарифами (цінами) для населення, що діяли в період, за який розраховується розмір вартості не облікованої електричної енергії;

  • за кількістю днів (визначається, в залежності від виду порушення: з дня останнього контрольного огляду представником енергопостачальника приладу обліку споживача; з дати


останньої технічної перевірки чи допуску електроустановки споживача в експлуатацію; з дня набуття споживачем права власності чи права користування електроустановкою до дня усунення виявленого порушення або з дня припинення електропостачання електроустановки споживача до дня повторного припинення електропостачання).
Під час проведення розрахунку вартості не облікованої електричної енергії не враховується наявність у споживача пільг з оплати спожитої електроенергії. Після визначення вартості не облікованої електричної енергії на комісії виписується платіжний документ (рахунок), який вручається або надсилається споживачу поштою для подальшої оплати.
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ
Крім штрафних санкцій, за викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання передбачена й кримінальна відповідальність. Так, згідно зі ст.188-1 Кримінального кодексу України, за розкрадання електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов’язкове) або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи будь-яким іншим способом, карається штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років. За повторне самовільне підключення можна позбутися волі на строк до трьох років.
Кримінальна відповідальність настає, якщо самовільним підключенням було завдано значної шкоди, яка в 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
В ЯКИХ ВИПАДКАХ СПОЖИВАЧ ЗВІЛЬНЯЄТЬСЯ ВІД ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
Положеннями пунктів 14 та 42 Правил передбачено, що, у разі виявлення зовнішнього пошкодження приладу обліку електроенергії, зриву пломби або його несправності в роботі, споживач зобов’язаний негайно письмово повідомити про це енергопостачальну організацію.
З урахуванням вищезазначеного, Методика не застосовується лише у разі своєчасного (до виявлення порушення представниками енергопостачальної організації) письмового повідомлення споживачем енергопостачальника про пошкодження приладів обліку, пошкодження або зрив пломб на них та за відсутності явних ознак втручання в роботу лічильника.