Хроніка 23/2017

Хроніка 23/2017

ПРОКУРАТУРА ВІДСТОЯЛА ПРАВО МАЙЖЕ 40 ДІТЕЙ НА НАВЧАННЯ У РІДНОМУ С.ТОВЩА
Позов Новоград-Волинської місцевої прокуратури, заявлений в інтересах держави в особі територіальної громади Биківської селищної ради Романівського району про скасування незаконного рішення сесії Романівської райради щодо реорганізації Товщанської загальноосвітньої школи Новоград-Волинським міськрайонним судом, задоволено у повному обсязі.


Відтак, наступного навчального року, 1 вересня 2017 року, 36 дітей, жителів с.Товща, матимуть право знову розпочати навчання у двоповерховій загальноосвітній школі, що у рідному селі.
Йдеться про те, що у квітні 2016 року на сесії Романівської районної ради прийнято незаконне рішення «Про реорганізацію Товщанської загальноосвітньої школи I-III ступенів», відповідно до якого у цій школі залишили навчатися лише початкові класи. Натомість 17 учнів старших класів відправили на навчання у школу, розташовану за 7 кілометрів у сусідньому селі.
Таке рішення районної ради, прийняте з порушенням норм чинного законодавства, без врахування думки територіальної громади та інтересів дітей, викликало значний резонанс громадськості.
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою вжито заходів представницького характеру та поновлено права дітей на навчання у рідній школі.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

РЯТУВАЛЬНИКИ ВИЛУЧИЛИ ІЗ КРИНИЦІ ТІЛО ЛІТНЬОЇ ЖІНКИ
2 червня до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що в смт.Городниця Новоград-Волинського району літня жінка впала в криницю, і необхідна допомога, аби її дістати. Про це рятувальників сповістила сусідка загиблої, яка прийшла провідати бабусю і виявила її тіло у незачиненій криниці.
По прибуттю на місце події, бійці ДСНС за допомогою штурмової драбини спустилися у водойму глибиною 5 метрів. Діставшись до літньої жінки, рятувальники переконалися, що ознак життя вона вже не подає. За допомогою рятувальної мотузки вони обв’язали тіло загиблої та підняли на поверхню.
За словами сусідів, 90-річна жінка вже давно проживала сама. Ймовірно, вона намагалася набрати води, але не втримала рівновагу і впала у криницю. Усі обставини події наразі встановлюють фахівці.
УДСНС України у Житомирській області

ВИПАДКОВО ПІДСТРЕЛИВ… ДИТИНУ
21-річний житель с.Івашківка Новоград-Волинського району заради розваги стріляв із пневматичної рушниці у собак. Своєї зброї у нього не було, але таке «добро» йому позичив знайомий із Гульська.
Стріляючи по собаках, нібито, для того, щоб відлякати, чоловік влучив у металеву конструкцію понтонного мосту, але куля зрикошетила дитині у ногу.
Хлопчик побоявся розказати про пригоду батькам, але наступного дня почав скаржитися на біль у нозі, оскільки до даного часу металевий предмет перебував у нього в тілі.
Наразі поліцейські розпочали за даним фактом кримінальне провадження. Дитині надали необхідну медичну допомогу.
НА ПОЖЕЖІ У ЖИТЛОВОМУ БУДИНКУ ВРЯТОВАНО 33-РІЧНОГО ВЛАСНИКА
31 травня, о 22:32, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в дерев’яному житловому будинку в м.Новоград-Волинський. Про це рятувальників сповістив місцевий житель, який помітив дим, що виходить над вхідними дверима. Ще до приїзду вогнеборців чоловік намагався загасити пожежу водою, однак йому це не вдалося.

Рятувальники встановили, що горить причіпок над вхідними дверима у веранду на площі 2 кв.м. Також усередині спостерігалося задимлення. Під час проведення розвідки у будинку бійці ДСНС виявили 33-річного господаря, який спав у дальній кімнаті. Вогнеборці швидко вивели його на свіже повітря. Медична допомога чоловікові не знадобилася.
О 23:40 пожежу вдалося локалізувати та о 23:56 — ліквідувати. Фахівці ДСНС недопустили подальшого розповсюдження полум’я. Вогонь пошкодив вхідні двері та 1 кв.м домашнього майна у веранді. На ліквідацію надзвичайної події залучалося 4 чоловіки особового складу рятувальників та 1 одиниця пожежної техніки. Причина пожежі встановлюється фахівцями.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ НАРКОТИКИ У ДВОХ ЗВЯГЕЛЬЧАН
23 травня із квартири 44-річного жителя Новограда-Волинського поліцейські вилучили шприц та скляну пляшечку з рідиною. Також шприц із темною рідиною вилучили у 34-річного жителя райцентру, якого на вулиці зупинив патрульний наряд поліції. За попередніми даними, чоловіки зберігали наркотичні засоби.
Усе виявлене було вилучено працівниками слідчо-оперативної групи Новоград-Волинського відділу поліції. Нині шприци та пляшку з рідинами направлено на експертне дослідження.
За чинним законодавством, незаконне зберігання наркотичних засобів карається штрафом, виправними роботами, піврічним арештом, обмеженням чи позбавленням волі строком до 3 років.
За матеріалами 04141.com.ua

У ЛІКАРНІ ПОМЕР 19-РІЧНИЙ ХЛОПЕЦЬ, ЯКИЙ ПОТРАПИВ ПІД ПОТЯГ
Подія сталася 4 червня, близько 7:20, на 148-му км перегону «Кремно-Лугини» в Житомирській області. Унаслідок отриманих травм хлопець помер у лікарні. Поліцією розпочато досудове розслідування. Про це повідомляє прес-служба ГУНП у Житомирській області.
«Про те, що пішохода травмовано пасажирським потягом сполученням «Львів-Київ», до поліції повідомила чергова по станції Кремно. На місці події працювала слідчо-оперативна група Лугинського відділення поліції. За попередньою інформацією, 19-річний житель с.Леонівка перетинав залізничну колію поза межами пішохідного переходу та потрапив під потяг. Хлопець отримав травми та був шпиталізований до Лугинської райлікарні, де за декілька годин помер. Відомості про подію було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.3 ст.276 (Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту) Кримінального кодексу України. Триває встановлення причин та обставин події», — йдеться у повідомленні.
Житомир.info

У ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗАФІКСОВАНА ДРУГА СМЕРТЬ НА ВОДІ: ВТОПИВСЯ МОЛОДИЙ ХЛОПЕЦЬ
Купальний сезон офіційно ще не розпочався, а в ставку Малинського району Житомирської області втопився 19-річний хлопець.
Про це розповів головний спеціаліст управління цивільного захисту населення Житомирської облдержадміністрації Микола Мінчук.
«Трагедія сталася 31 травня у Малинському районі. У ставку втопився юнак, 1998 року народження. За попередніми даними, хлопець загинув унаслідок довготривалого перебування у водоймі. Зважаючи на це, звертаємось до жителів області з проханням бути особливо обережними під час відпочинку на воді. Обирайте для купання лише спеціально відведені та обладнані для цього місця. Не заходьте у воду, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, а також купайтеся не більше 20 хвилин. А головне — не купайтеся наодинці й не запливайте далеко від берега. І в жодному разі не залишайте дітей без нагляду дорослих», — розповів Микола Мінчук.
Житомир.info

У ЖИТОМИРСЬКОМУ РАЙОНІ П’ЯНИЙ СИН ЗАГНАВ НОЖА БАТЬКОВІ У ГРУДИ
1 червня до Житомирського відділення надійшло повідомлення про госпіталізацію 77-річного жителя с.Корчак Житомирського району із ножовим пораненням грудної клітини. Поліцейські з’ясували, що травмував чоловіка, перебуваючи у стані сильного алкогольного сп’яніння, його син. Розпочато розслідування. Про це повідомляє прес-служба головного управління Нацполіції у Житомирській області.
«Конфлікт стався у будинку потерпілого близько 19:00. Сварка, що виникла на побутовому грунті, закінчилася ножовим пораненням літнього чоловіка. На місці події поліцейські вилучили знаряддя вчинення злочину, інші речові докази. 43-річного сина було затримано, відповідно до ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу. Він свою провину визнає. Досудове розслідування проводиться за ст.121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Відтак підозрюваному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 8 років. Під час освідування у чоловіка зафіксовано стан алкогольного сп’яніння — 3,86 проміле», — йдеться у повідомленні.
Житомир.info

ВОДІЙ «ВАЗУ» НАСМЕРТЬ ЗБИВ БАТЬКА З НЕМОВЛЯМ НА РУКАХ
5 червня в Коростені «ВАЗ» збив 31-річного чоловіка і його 1,5-річну доньку, яку він тримав на руках. Від отриманих травм житель Коростеня і немовля загинули.
Попередньо встановлено, що водій автомобіля «ВАЗ-2105», рухаючись у напрямку центру міста, не вибрав безпечну швидкість і збив чоловіка з дитиною на руках, який переходив дорогу на пішохідному переході. Обидва були доставлені в реанімаційне відділення лікарні, однак врятувати їх життя не вдалося.
Водій транспортного засобу, не зупиняючи авто, з місця пригоди зник. За даним фактом було розпочато кримінальне провадження. Станом на 6 червня поліцейські розшукали вказаний автомобіль в одному з дворів райцентру.
В даний час тривають пошуки водія. Йому може загрожувати покарання у вигляді ув’язнення на термін від 5 до 10 років.
zhzh.info

ПІРОТЕХНІКИ ЗНИЩИЛИ 3 АРТИЛЕРІЙСЬКІ СНАРЯДИ ЧАСІВ МИНУЛИХ ВІЙН
31 травня група піротехнічних робіт Управління ДСНС у Житомирській області знищила 3 вибухонебезпечні предмети часів минулих війн, виявлені у Малинському районі. Перший виклик надійшов із с.Ворсівка. Там чоловік на околиці населеного пункту побачив у лісосмузі біля дерева невідомий предмет. Про це селянин сповістив до Служби порятунку «101».
Фахівці ДСНС, які прибули до місця виклику, ідентифікували знахідку як артилерійський снаряд калібром 76 мм часів минулих війн.
Інший виклик зафіксовано у с.Лумля того ж району. Селяни, виконуючи земельно-польові роботи, помітили на поверхні землі невідомий металевий предмет. Це був 105-міліметровий артснаряд часів минулих війн.
Третє повідомлення про виявлення небезпечної знахідки надійшло із смт.Гранітне. Там під залізничним мостом поблизу водойми чоловік помітив артилерійський снаряд калібром 45 мм.
Усі боєприпаси знищено у спеціально відведеному для цього місці.
Якщо ви помітили підозрілий предмет у лісі, полі, водоймі тощо, то повідомте про це за номером: «101». Опишіть фахівцям ДСНС місце, де ви помітили небезпечну знахідку, та спробуйте її чимось обгородити. У жодному разі не намагайтеся самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси. Подібні предмети категорично забороняється брати до рук та здійснювати з ними різноманітні маніпуляції. Пам’ятайте: лише професійні піротехніки знають, як знешкодити вибухонебезпечний предмет.
У ДСНС України у Житомирській області

ПРАЦЮЄ «ТЕЛЕФОН ДОВІРИ»
У Новоград-Волинському міськрайонному відділі Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області працює «Телефон довіри»: 5-22-95, за яким ви можете звернутися з актуальних питань діяльності підрозділу або виявлення фактів проявів корупції працівниками ДСНС. Окрім того, ви маєте можливість звернутися з вищезазначених питань до сектору з питань запобігання та виявлення корупції Управління ДСНС України у Житомирській області за міським контактним номером: (0412) 48-03-47.
Прийом громадян з особистих питань керівництвом Новоград-Волинського міськрайонного відділу здійснюється щоденно, з 9:00 до 18:00, крім вихідних та святкових днів, за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.Соборності, 22. Цілодобово з даних питань можна звернутися за телефоном: «101». Усі заяви та повідомлення, що знаходяться в компетенції органів ДСНС, будуть розглянуті у визначені законодавством терміни.
О.РАФАЛЬСЬКИЙ, начальник Новоград-Волинського МРВ У ДСНС України у Житомирській області, підполковник служби цивільного захисту