Інсулін тепер — у аптеках за електронними рецептами

15 березня голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич підписав доручення районним адміністраціям, територіальним громадам, міськвиконкомам (№1102) щодо реалізації пілотного проекту із запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну. Йдеться про укладення угод із аптечними закладами та перерозподіл цільових видатків медичної субвенції на лікування осіб, хворих на цукровий та нецукровий діабети з обласного бюджету до районних, міських та бюджетів ОТГ.
У Новоград-Волинському міськрайТМО пілотний проект стартував 13 травня 2017 року. За цей час виписано і відпущено аптекою 100 рецептів на препарати інсуліну. Усі хворі, котрі потребують інсулінотерапії, введені у базу даних всеукраїнського реєстру «novodiab».
Лікар-ендокринолог є користувачем першого рівня у цьому реєстрі, він формує електронний рецепт та роздруковує його пацієнту. З рецептом пацієнт звертається у аптеку №217, де отримує інсулін. Доступ до програми має лікар-ендокринолог та його дублер (на час відпустки, відрядження, навчання тощо). У разі, якщо хворий планує переїзд чи бажає отримувати інсулін у іншому місті, то потрібно завчасно повідомити, щоб змінити лікаря.
У базі даних реєстру хворих є уся інформація про пацієнта: в архіві зберігається кожен електронний рецепт, виписаний лікарем, збережена кожна дія лікаря, вносяться результати обстежень і консультацій суміжних спеціалістів. Контроль за роботою електронного реєстру здійснює у режимі он-лайн Державний Експертний Центр МОЗ України, який володіє базою даних про кожного учасника пілотного проекту та може зв’язуватися з кожним, робити зауваження, попередження, ставити запитання.
Усі хворі на цукровий діабет повинні вчасно проходити обстеження (згідно з протоколом), які будуть внесені у реєстр, дотримуватися відповідної дієти, способу життя та інсулінотерапії. Тобто, бути мотивованими у досягненні компенсації захворювання — це стане запорукою повного відшкодування вартості препаратів інсуліну.
Перший рік з початку старту пілотного проекту усі пацієнти, які є на диспансерному обліку лікаря-ендокринолога, отримують інсулін в аптеці за електронними рецептами безкоштовно. У разі, якщо пацієнт впродовж року не досяг компенсації діабету, то йому має бути запропоновано перейти на інший інсулін, або стати співплатником і продовжувати лікування за окрему доплату.
Хворим, яким вперше призначається інсулінотерапія, безкоштовно виписуються тільки флаконні форми препаратів інсуліну. За бажанням пацієнта, при відсутності протипоказань, хворому виписується рецепт із частковим відшкодуванням на препарат інсуліну, яким він хоче лікуватися. При виписуванні лікарем такого рецепту у ньому автоматично вказана сума доплати (співплатежу).
Пацієнти повинні мати запас препаратів інсуліну на 3 місяці. Приходьте вчасно на прийом до лікаря з обстеженнями, щоб виписати рецепт, дотримуйтеся наших рекомендацій, адже це є профілактикою розвитку ускладнень.
Г.КОМЕНДАТ, лікар-ендокринолог міськрайТМО