Укуси кліщів можуть спричинити інвалідність людини

Літня пора триває і контактів із природою не уникнути, але не слід забувати, що разом із позитивом відпочинок на природі приховує безліч небезпек. Одним із таких моментів впродовж останніх років стали кліщі, які зустрічаються не тільки в лісі, але й у парках, на дачах, в садах тощо. Вони є переносниками захворювань, що передаються шляхом введення інфекційних агентів через шкіру при укусі. За словами місцевих фахівців-медиків, цьогоріч вже зафіксовано декілька звернень городян — здебільшого з районів «Дружба» та дач «Ветеран», де, як відомо, є лісова місцевість.
Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт і туляремія. У нашій місцевості частіше зустрічається хвороба Лайма. Торік у Новоград-Волинському районі зареєстровано декілька випадків хвороби Лайма, як і цьогоріч.
У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад, має два виражених піки активності — в квітні-травні та серпні-вересні. Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, у будь-яку погоду. Як правило, їх менше у суху спекотну погоду і більше — у прохолодну, похмуру.
Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, а й після відвідування зеленої зони, — залишившись на одязі, речах. Існує ризик нападу кліщів у електричці, автобусі, або якщо поряд є попутники, котрі повертаються з лісу. Крім того, кліщі можуть потрапити до житла людини разом із букетами квітів, собаками, іншими тваринами. Причепившись до одягу, вони переповзають на тіло і присмоктуються до місць із найбільш тонкою шкірою: за вухами, на шиї, у паховій області.
Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і лише через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можна помітити через 2-3 дні — з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, кліщ збільшується у розмірах.
Нападають і зовсім маленькі, майже прозорі, німфи (статевонезріла стадія кліща), що часто для людини залишається непомітним. Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Якщо його помітити одразу, то буде легше видалити. Чим більше часу пройде, тим більша вірогідність зараження. Тому, повернувшись додому після прогулянки, обов’язково огляньте себе.
Якщо ви виявили кліща на щкірі, то слід його зняти якомога швидше.
Краще звернутися у травмпункт, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації.
При відсутності можливості звернутися до лікаря, видалення проводять самостійно: розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Видаляти потрібно повільно, разом із хоботком.
Після видалення місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном та ретельно вимити руки з милом.
Також необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста, який призначить профілактиктичне лікування для попередження розвитку хвороби Лайма. Рекомендується щоденно проводити вимірювання температури тіла (впродовж двох тижнів) і слідкувати за самопочуттям.
Хвороба Лайма на початковій стадії проявляється почервонінням у місці укусу кліща, поступово червона пляма збільшується у розмірі. Через декілька тижнів почервоніння зникає, але захворювання продовжує прогресувати, вражаючи нервову, серцево-судинну системи та суглоби. Хвороба набуває хронічного перебігу та може призвести до інвалідизації.
При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується:

  • одягатися у світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором;

  • проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні дві години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;

  • звільнити від сухої трави, гілок, хмизу (у радіусі 2-3 м) місце для привалів на природі, нічного сну;

  • вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;

  • якщо разом із вами на природі перебував ваш пес, то його теж слід оглянути до того, як дозволити зайти у помешкання;

  • використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватися репелентами слід із врахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатися до лікарів.


І.ДІДИК, лікар-інфекціоніст міськрайТМО