Цими днями воду у Случі обстежать фахівці інституту екогігієни та токсикології МОЗ

Цими днями воду у Случі обстежать фахівці інституту екогігієни та токсикології МОЗ

Про це повідомив міський голова Віктор Весельський на прес-конференції за підсумками роботи галузей міста за п’ять місяців 2017 року. Зустріч із пресою відбулася 7 червня у традиційному вже форматі — коли на прес-конференцію приходить не тільки міський голова, а й усі його заступники, начальники відділів та управлінь міської ради, керівники комунальних підприємств тощо. Цього разу спеціальними гостями стали депутати міської ради — голови фракцій та постійних депутатських комісій.
У своєму виступі Віктор Весельський детально і в цифрах охарактеризував роботу кожної галузі міста (окремий матеріал про це — у наступному номері «Звягеля»).
Відповідаючи на запитання преси, міський голова зазначив, що він звернувся до директора інституту екогігієни та токсикології МОЗ із проханням направити в Новоград фахівців, які проведуть комплексний і глибокий аналіз якості води у річці Случ. Їх візит до міста очікується після 10 червня (конкретнішої дати, попри декілька уточнюючих запитань, не прозвучало).
Нагадаємо, що протягом останнього місяця глибоку стурбованість громади Новоград-Волинського і Баранівського районів викликає стан води у Случі, оскільки промислові підприємства, що розташовані вище за течією, здійснюють неконтрольовані скиди нечистот у Случ та її притоки. Попри це, директор міського Водоканалу Алла Левицька щоразу публічно запевняє, що вода з-під крана відповідає всім державним вимогам і стандартам. Ось і цього разу, будучи присутньою на прес-конференції міського голови, Алла Петрівна виступила із емоційною промовою на захист продукту, що випускає очолюване нею комунальне підприємство.
Проте громада не йме цьому віри. Так, того ж дня група активістів із Новограда, спільно з однодумцями з Баранівки, взяли участь в акції під стінами Кабінету Міністрів, вимагаючи вже від державної влади дієвих кроків щодо припинення забруднення Случі та покарання винних у виникненні цієї проблеми.
Що стосується інших питань, то міський голова закликав не робити проблеми із переносу чергового засідання сесії міської ради з 8 на 22 червня. Мовляв, перенесли — то й перенесли. Таке трапляється не тільки в Новограді, а й у Верховній Раді. І він, міський голова, має право своїм розпорядженням як призначати дату сесії, так і змінювати цю дату.
Співвідповідачем щодо цього питання став і депутат міської ради Ігор Юшманов, голова постійної депутатської комісії міської ради з питань міського бюджету та комунальної власності. Ігор Геннадійович додав, що мали місце деякі порушення регламенту при підготовці до сесії. Водночас, це назвали «технічним питанням», і що «ніяких проблем у цьому процесі немає».
Наші колеги з інших видань поцікавилися у влади, чому досі (а це питання на прес-конференціях звучить вже не вперше) в місті процвітає стихійна торгівля «із землі» та в невстановлених для цього місцях. Із відповіді, що прозвучала, склалося враження, що у владі не готові до рішучих дій у цьому напрямку, і навіть не володіють повнотою інформації. Мовляв, виїжджали на місця, правоохоронці складали протоколи (скільки саме було складено — попри присутність на прес-конференції ледве не усіх керівників із апарату міської ради — ніхто точної цифри не знав), але ж «торгують із землі пенсіонери і малозабезпечені», яких… шкода штрафувати. З одного боку, дійсно, шкода малозабезпечених, з іншого — хіба не шкода тих, хто купить сир чи молоко із тротуару, де, ймовірно, в пилюці живуть збудники туберкульозу чи інших небезпечних хвороб?
Ще одне з питань стосувалося роботи Водоканалу. По вулиці Толстого прорвало водогін. За словами автора питання, мешканці звернулися у Водоканал, але там відповіли, що даний водогін не перебуває на балансі ВУВКГ, тож, жителям вулиці довелося самостійно проводити ремонт.
Відзначимо, що редакція «Звягеля» щойно отримала лист, де йдеться про аналогічну ситуацію. У листі за підписами директорів ВКФ «Смолка», «Коопзаготпром», «Смолківського споживчого товариства» та ФОП Я.В.Осадчук йдеться про те, що 27.04.2017 року по вул.Потапова (район кар’єру) з невідомих причин було припинено водопостачання: «На неодноразові звернення до диспетчера було отримано відповідь, що відбувся прорив водопровідної мережі. При цьому на даний час жодних дій з боку посадових осіб ВУВКГ вчинено не було. Прибувши на особистий прийом 05.05.2017 року до заступника директора, він у грубій формі відмовився вирішувати нашу проблему».
Керівники вищезгаданих підприємств висловлюють сподівання, що після висвітлення у пресі вирішення проблеми зрушить із мертвої точки. Тим більше, як неодноразово наголошував міський голова, кожен на своїй посаді має займатися своєю роботою і робити її якісно.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА