Дні польської культури в Новограді

Дні польської культури в Новограді

\"ДніНещодавно в Новограді-Волинському пройшли ІІІ Дні польської культури, присвячені польській Конституції 3 травня, які організувала міськрайонна польська громадська організація ім.Адама Міцкевича.
До Новограда-Волинського завітали гості з Польщі: пан Войцех Олдаковскі — староста пясечинський, пан Зигмунт Лясковскі — радний повіту, пан Мацей Міхальські — секретар повіту, пані Сильвія Машчинська-Стась — начальник відділу повіту.
Гості відвідали бібліотеку Палацу культури ім.Лесі Українки, де пані Людмила Молокус провела презентацію країн Польщі та Німеччини. Присутні оглянули виставку польських письменників, видатних звягельчан європейського погляду. Після цього делегація завітала до краєзнавчого музею, де пані Олена Жовтюк ознайомила їх з історією нашого краю та видатними звягельчанами, серед яких були історичні постаті польського походження.
\"ДніПерший концерт відбувся в гімназії ім.Лесі Українки, де виступали діти з міста Новограда-Волинського з концертом та сценкою під назвою «Урок польської мови». Також виступила голова МРПГО ім.Адама Міцкевича Людмила Вольська, яка розповіла про діяльність даного товариства та польське свято Конституції 3 травня. Привітав товариство директор гімназії Юрій Рошка. Він звернув увагу на сучасні стосунки між Україною і Польщею та на можливість їхнього розвитку. Дітей привітав зі святом і пан Войцех Олдаковскі, який від імені Пясечинського староства подарував дітям польські цукерки.
Гості відвідали м.Київ. Особливу увагу вони приділили ознайомленню з подіями на Майдані Незалежності. Вони висловили захоплення громадянами різних країн, які в тяжкі для країни часи віддали життя за волю України, та віддали їм пошану.
\"ДніПобували гості з Польщі також у Музеї льону, де після ознайомлення з історією вирощування і виробництва льону та використанням виробів із цієї чудової рослини, занурились у світ історії та традицій, пов’язаних із даними виробами. Вони почули польською мовою пісні у виконанні гурту «Мальви» та гру на бандурі. Тепла зустріч закінчилася спільними народними танцями.
Ознайомлення зі школою в Суслах закінчилось концертом учнів даної школи. Тепло привітав їх ксьондз Ярослав, розповідаючи про костел Воздвиження Хреста Господнього.
У міському Палаці культури пройшов концерт, приурочений польській Конституції 3 травня під патронатом генерального консула Республіки Польща у Вінниці пана Томаша Олєйнічака, на якому виступили біля ста учасників найкращих колективів.
\"ДніДане товариство та присутніх гостей привітали з цим чудовим святом: голова Новоград-Волинської міськрайонної польської громадської організації ім.Адама Міцкевича Людмила Вольська; представник обласної адміністрації з питань релігії та національностей Олександр Пивоварський; голова Житомирської обласної Спілки поляків України пані Вікторія Лясковська-Щур; голова районної ради Дмитро Рудницький; від імені міського голови Віктора Весельського — заступник міського голови Оксана Гвозденко; староста пясечинський пан Войцех Олдаковскі; привітальні листи надійшли від генерального консула Республіки Польща у Вінниці пана Томаша Олєйнічака, президента міста Белхатув пані Маріоли Чеховської, керівництва Свідніци.
У неділю гості побували на святій месі в костелі Христа Царя Всесвіту, де зустрілись із ксьондзом Віталієм та членами товариства ім. Адама Міцкевича. Їм висловили подяку за допомогу, яку надає Польща Україні.
Висловлюємо подяку всім, хто організував та фінансував дані заходи.
\"ДніДовідково. Починаючи з 2004 року, голова товариства активно бере участь у налагодженні контактів та підписанні умови про співпрацю з гміною Пясечно та Новоград-Волинською райдержадміністрацією, після цього — зі староством Пясечинським, Свідніцею, містом Белхатув та Новоград-Волинським регіоном. Підписані умови про співпрацю з економічним університетом у Кракові, налагоджені контакти з Люблінською політехнікою й іншими навчальними закладами Польщі. Надана допомога в підписанні умови про співпрацю між ЗОШ №6 та Зеспулом шкіл ім. Емілії Платер у старостві Пясечинському. В товаристві проходить оздоровлення дітей в РП. Так, у 2015 році в Надлівє відпочивало більше 40 дітей Новоград-Волинської міськрайонної польської громадської організації ім. Адама Міцкевича. При товаристві працює суботньо-недільна школа, де члени товариства вивчають польську мову та історію Польщі. Тут проходять різні конкурси та концерти. Влітку планується провести обмін дітей зі школою в Гурі Кальварії. Діти вивчатимуть мову, традиції та історію сусідніх держав.
Л.ВОЛЬСЬКА, голова Новоград-Волинської міськрайонної польської громадської організації ім.Адама Міцкевича