Протестуємо, але надавати правову допомогу не припиняємо!

6 червня 2017 року розпочато безстрокову акцію протесту працівників Координаційного центру з надання правової допомоги. Акція зумовлена низкою подій, пов’язаних із конкурсом на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги, проведеного Міністерством юстиції у непрозорий спосіб. До акції протесту приєднався й Новоград-Волинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, висловивши свою позицію відкритим зверненням.
Проаналізувавши ситуацію, що склалася з приводу проведення конкурсу на посаду директора Координаційного центру, ми дійшли до наступних висновків.
Конкурс можна назвати відкритим тільки «формально», оскільки неможливо сприймати результати об’єктивно, бо переважну кількість голосів мали чиновники Мін’юсту, які, як не дивно, незважаючи на протилежну думку громадськості, проголосували за чиновника Мін’юсту.
Щодо заяв новообраного керівника про псевдоактивність, то одразу стає очевидним, що дана людина — дуже далека від системи діяльності безоплатної правової допомоги, вважаючи її звичайною структурною одиницею юстиції.
Окрім того, а чи може людина керувати безоплатною правовою допомогою, яка з першого дня знівелювала всі цінності безоплатної правової допомоги та досягнення працівників, дозволивши закиди про відсутність здорового глузду у наших партнерів, які пройшли перевірку часом та діями?
Цінності, які система безоплатної правової допомоги виборювала впродовж останніх п’яти років. Ми здобули суспільну довіру і право на життя, що до цього не вдалось жодній структурі. Для прикладу — реформа поліції! Ми є єдиною державною інституцією, яка підтримує активістів, забезпечуючи їм негайний захист, чесних адвокатів, надавши змогу захищати свої права! Право на свободу думки, людську гідність і свободу вибору передусім.
Безоплатна правова допомога показала себе як найкраща система, створена державою, оскільки дійсно працює винятково в інтересах громадян. Звичайно, така діяльність не зовсім подобається «поважним чиновникам», які звикли до застосування адміністративного тиску. Тут так неможливо.
Система безоплатної правової допомоги в Україні — це не чиясь корпорація чи власне підприємство, а інституція, яка служить громадам в Україні, фінансується коштами платників податків цієї країни і звітує громадськості. Ми не можемо і не маємо права бути непрозорими і дозволити поламати довіру простих громадян, яку непросто здобули. Відомим є факт тотальної недовіри державним установам, однак система безоплатної правової допомоги, втілюючи свої цінності, зламала стіну недовіри людей до державних установ, і є єдиним представником держави, якому довіряють прості громадяни.
Колектив Новоград-Волинського центру правової допомоги просить підтримати їх громадську позицію:
«Система безоплатної правової допомоги в Україні — інституція, яка служить громадянам України, фінансується коштами платників податків цієї країни і звітує громадськості. Ми не можемо і не маємо права бути ні на йоту непрозорими і дозволити поламати те, довіру до чого так непросто здобули.
Ми переконані, що суспільна довіра є необхідною умовою для розвитку системи безоплатної правової допомоги.
Ми продовжимо свою боротьбу і наполягаємо на тому, щоб результати конкурсу були анульовані. Має бути проведений конкурс на засадах прозорості та чесності. Безстрокова акція протесту не відобразиться на наданні безоплатної правової допомоги громадянам».
КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ ДЛЯ ОТРИМАННЯ БЕЗОПЛАТНОЇ ВТОРИННОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ?
Новоград-Волинський місцевий центр: м.Новоград-Волинський, вул.Івана Франка, 31А, тел.: (04141) 2-15-82.
Олевське бюро правової допомоги: м.Олевськ, вул.Володимирська, 5, тел.: (04135) 2-40-37.
Баранівське бюро правової допомоги: м.Баранівка, вул.Першотравенська, 7, тел.: (04144) 4-34-52.
Ємільчинське бюро правової допомоги: смт.Ємільчине, вул.Соборна, 18, тел.: (04149) 4-34-79.
Пулинське бюро правової допомоги: смт.Пулине, вул.Незалежності, 12, тел.: (04131) 3-12-19.
За інформацією Новоград-Волинського місцевого центру з надання БВПД