«Сьогодні ми не маємо права втратити те, що вже діє»

Ця теза — одна з ключових, що прозвучали під час розширеної наради щодо створення госпітальної ради Новоград-Волинського госпітального округу. Нарада відбулася 13 червня, за «круглим столом», у приміщенні Молодіжного центру. Її учасниками стали представники влади міста Новограда-Волинського на чолі з міським головою Віктором Весельським, Новоград-Волинського району на чолі з головою РДА Володимиром Михнюком, делегати від влади Баранівського та Ємільчинського районів, об’єднаних територіальних громад, що створені на території цих районів, керівники медичних закладів, установ і служб, а також новопризначений голова управління охорони здоров’я ОДА Микола Суслик.
Постановою Кабінету Міністрів затверджено порядок формування госпітальних округів. У Житомирській області таких передбачено чотири. Один із них, із центром у Новограді-Волинському, об’єднає медичні заклади міста Новограда-Волинського, району, а також Баранівського і Ємільчинського районів.
Як зазначив Віктор Весельський, до 15 червня, на виконання розпорядження голови ОДА, потрібно створити госпітальну раду. А далі вже вона визначатиметься з тим, якою буде роль і функція кожного лікувального закладу на території округу.
Було заслухано різні думки. Присутні дійшли згоди, що до складу госпітальної ради мають увійти не тільки лікарі, а й юристи, менеджери, господарники. Адже головне в даному випадку: раціонально використовуючи кошти всіх бюджетів, створити максимально ефективний механізм надання первинної і вторинної медичної допомоги.
Фундаментом має стати сімейна медицина. З огляду на це, Віктор Весельський розповів про мережу амбулаторій сімейної медицини в Новограді-Волинському та плани щодо її розширення. Нагадав міський голова і про поновлення будівництва хірургічного корпусу, закупівлю за кошти міського бюджету медичного обладнання (945 тис. грн. у поточному році), капітальний ремонт інженерних мереж травматологічного відділення тощо.
Під створення госпітального округу передбачені кошти державної субвенції. Профільне міністерство, зокрема, має профінансувати капремонт і будівництво доріг із Новограда-Волинського в чотирьох головних напрямках округу (загальна протяжність доріг, що підлягатимуть ремонту, складе 170 км).
Присутні погодилися, що дана реформа не повинна допустити скорочення і втрати медичних спеціалістів. Натомість повинна врахувати особливості надання медичної допомоги, зокрема, сільському населенню, яке не має опинитися на другому плані.
За підсумком виступів було вирішено провести чергову нараду після прийняття усіма учасниками госпітального округу сесійних рішень про делегування членів до складу госпітальної ради Новоград-Волинського госпітального округу.
Олег БРЮХАНОВ