Відпочинок в Україні-2017: де варто зупинитися

Сезон відпусток в Україні вже розпочався. Наша країна настільки різноманітна, що тут можна обрати відпочинок на будь-який смак. Звісно, що після відкриття кордонів Євросоюзом для українців, багато хто докладе зусиль, щоб поїхати на відпочинок за кордон. Але, насправді, необов’язково витрачати купу грошей і часу на дорогу, адже тут, у нас, є неймовірна кількість ідей і варіантів бюджетної відпустки.
ВІДПОЧИНОК НА МОРІ
Тут — вибір великий, адже наша країна омивається двома морями: Азовським та Чорним. І вихід до них є у Запорізькій, Херсонській, Миколаївській та Одеській областях (а також в окупованій Автономній Республіці Крим, тому розглядати її як варіант відпочинку наразі не будемо).
Запоріжжя у цьому списку декого може здивувати, адже його курорти — маловідомі. Тим не менш, окрім теплого Азовського моря, туристи тут знайдуть ще й лікувальні грязі та мінералізовані підземні води. Тому сюди корисно їздити лікуватись.
У переліку найкращих курортів цієї області: Бердянськ, Кирилівка, Охримівка, Миронівка, Новокостянтинівка. Найбільш «бюджетний» варіант — в районі 100 грн. на добу з людини. Також пропонуються недорогі номери економ-класу — 150 грн. з людини за добу. Звісно, що проживання з повним комфортом може сягнути цін, удесятеро вищих.
У Херсонській області для туристів пропонують одразу два моря. Азовське море — у Генгорці, Генічеську, Стрілковому, Комісаровську, Щасливцевому; Чорне — Залізний Порт, Скадовськ, Лазурне, Приморське (Більшовик), Хорли, Арабатська Стрілка.
Зупинимось на деяких найбільш відомих туристичних місцях і пам’ятках.
Джарилгач — найбільший острів в Україні, який приваблює туристів широким піщаним берегом, цілющою водою із вмістом йоду, брому, лікувальними грязями, незайманою природою та дивовижним кліматом. Острів знаходиться за 8 км від м.Скадовськ. Зі східного боку острову височіє Джарилгацький маяк, який було споруджено у 1900 році за проектом Ейфеля. Загальна його висота — 24,4 м. На території острову знаходяться чисельні сольові озера, збереглася унікальна флора і фауна, більшість видів занесені до Червоної книги.
Арабатська стрілка — піщана коса довжиною понад сто кілометрів і шириною від 250 метрів до 7 кілометрів, складається переважно з черепашкового матеріалу і відділяє затоку Сиваш від Азовського моря. Це — ідеальне місце для відпочинку та оздоровлення: теплі води Азовського моря, цілющі затоки озера Сиваш, м’який клімат, насичене іонами брому і йоду повітря, розвинена інфраструктура закладів відпочинку та оздоровлення, унікальні природні ресурси. На Арабатській стрілці функціонує бальнеологічна лікарня і знаходяться термальні джерела.
Генічеськ — затишне приморське містечко на теплому узбережжі Азова. Гостинний, тихий, що славиться своїми рибними ринками, доступними цінами, курорт Генічеськ прекрасно підійде для спокійного відпочинку.
Озеро Сиваш є унікальним і єдиним у своєму роді явищем природи Європи. У світі є всього 3 аналоги озеру Сиваш. Солі на Сиваші так багато, що вона проникає у грунт, утворюючи на низинних ділянках солончаки і солонці, на яких росте солестійка рослинність, що цінна своїми лікувальними властивостями. Легенди ходять і про місцеву грязь, що є кращою за живильний крем.
У біосферному заповіднику «Асканія-Нова» розташований один із найбільших на півдні України штучно вирощених лісів, старий ботанічний сад, акліматизаційний зоологічний парк, орнітопарк. Його площа становить 33307,6 га, із них 11054 га — абсолютно заповідна степова зона — найбільша в Європі територія охоронного степу. Тут ростуть понад 400 видів унікальних рослин, мешкає більше 1000 видів тварин, тільки тут збереглися ділянки унікального сріблястого ковиля.
Олешківські піски — єдина в Європі природна пустеля, що межує з найбільшими в світі штучними лісами. Загальна площа пісків складає 2100 кв. км, із них 1000 кв. км — покриті лісами. Олешківські піски являють собою безкрайні бархани, які виникають в результаті дії вітру. Деякі з них досягають величезних розмірів — понад 20 метрів заввишки і більше 40 — в діаметрі. Із 2010 року Олешківські піски отримали статус національного природного парку.
Вартість проживання в курортних містечках і селах Херсонщини-Миколаївщини мало чим відрізняється від приморської зони Запорізької області. Можна знайти житло в межах 100-150 грн. з людини за добу. Що ближче до моря, то ціна росте — 200-250 грн. Суперкомфорт вам може обійтися в межах тисячі грн. з апартаментів.
У Миколаївській області не такий багатий вибір, але він компенсується якістю. Серед відомих курортів відзначають Коблево, Рибаківку, Очаків, Кінбурнську косу, Морське, Лугове, Чорноморку.
Саме місто Одеса є курортом, хоча рекреаційним його важко назвати, скоріше, для активного відпочинку молоді. На Одещині є такі відомі курорти як Затока, Кароліно-Бугаз, Чорноморськ, Грибівка, Сичівка, Приморське.
Будацька коса в Одеській області — одне з наймальовничіших місць в Україні. Воно вабить любителів відпочинку на морі. Саме на Будацькій косі найбільш вабить курортне містечко Затока.
Південна частина селища розташована на піщаній Будацькій косі, що відмежовує Чорне море від Будацкого лиману. Решта — на дещо довшій, Кароліно-Бугазькій косі між Чорним морем і Дністровським лиманом.
Відтак, центральний район селища лежить у тій частині області, яка повністю охоплює історичний регіон Буджак. А два інших, на північ, розташовані на землях, які за Османської імперії називалися ідісаном.
Затока розташована за 62 кілометри від Одеси. Доїхати можна потягом чи електричкою. Власним авто — скористайтеся трасою «Е87-Р70». Також є постійне приміське автобусне сполучення з районами, обласними центрами та Києвом.
Пляж на Чорному морі тут піщаний, завдовжки у 5 кілометрів і шириною понад 50 метрів. Крім цього, в Затоці є ще Дністровський і Будацький лимани. Загалом поблизу Затоки є близько 20 кілометрів пляжів. Зауважимо, далеко не всі вони облаштовані парасольками, лежаками чи, навіть, урнами. Зазвичай, більш цивілізовані — розташовані поблизу пансіонатів та баз відпочинку.
У Затоці є всі блага для розваг відпочивальників — розважальні комплекси, басейни, сауни, дискотеки та нічні клуби, а також сезонні водні розваги. Приватний сектор пропонує житло в межах 100 гривень з людини за добу. Житло з душем і туалетом — від 150 гривень. А от повноцінні трикімнатні апартаменти можуть обійтися від 2 до 5 тисяч гривень.
Неподалік від Затоки, ближче до Одеси, розташоване містечко Кароліно-Бугаз. Сприятливе географічне положення робить його одним із найбільш екологічно чистих місць на узбережжі, адже поряд немає промислових підприємств. Прилегла до пляжу земля на косі майже повністю зайнята новим житлом.
Чим ближче до моря — тим вищі ціни. На других та третіх лініях, у 10 хвилинах ходьби від моря, кімнати та кемпінги значно дешевшають.
Тут — пляжі з чистим піском. Щоправда, чіткої інфраструктури в Кароліно-Бугазі нема. Тому харчування, в основному, ляже на ваші плечі. Однак магазинів із продуктами вистачає. Практична відсутність розваг сприяє любителям спокійного відпочинку в шезлонзі. А за розвагами можна поїхати і в Одесу.
Віпочиваючи в Затоці або в містечку Кароліно-Бугаз, можна відвідати Білгород-Дністровський, давня назва — Аккерман. Там є відома Аккерманська фортеця. Це — історико-архітектурна пам’ятка XIII-XV століть.
Тож, як бачимо, вибір великий і розрахований на будь-який розмір гаманця.
ЕКО-ТУРИЗМ
Для поціновувачів еко-туризму в Україні є просто-таки природні клондайки. Тут вибір неймовірно великий: є і гори, і річки, і степи, і каньйони, і луки…
Для тих, хто полюбляє сплави або ж завжди мріяв спробувати це, є Дністровський, Буцький, Тетерівський, Смотрицький, Арбузинський (Миколаївський, який є дуже стрімким і небезпечним, а ще — найстарішим в Україні), Актовський та Коростишівський каньйони. Одразу варто попередити, що Миколаївський — більш небезпечний, тому тут сплавлятися варто тільки професіоналам.
Для кого актуальний вислів «Краще гір можуть бути тільки гори», існує неймовірна краса Карпат, із піками Говерла, Синяк, Хом’як тощо. До речі, у Карпатах віднедавна зробили таку новацію, як карпатське море.
Про ріки України і можливості такого відпочинку можна писати безкінечно… Тому ми просто назвемо найбільші, на яких можна цікаво відпочити: Дніпро (найбільша річка нашої країни), Південний Буг, Західний Буг, Дністер. До речі, щодо відпочинку біля прісних водойм, не забудьте про французьку Рів’єру — Заліщики, а також про блакитні Щацькі озера, найбільшим із яких є озеро Світязь. Тут, крім традиційного купання, можна поринути в зелений туризм і рибальство.
На території України є безліч гарних замків: Мукачівський, Жовківський, Збаражський, Кам’янець-Подільський, Хотин, Свіржський, Червоногруд, Білгород-Дністровський…
* * *

Як бачимо, відпочинок в Україні — нічим не гірший, ніж за кордоном. Із кожним роком він стає все більш привабливим, адже з’являється розуміння такого поняття як сервіс. Тож бажаємо вам гарного відпочинку на Батьківщині.
З мережі Інтернет