Хроніка 26/2017

РЯТУВАЛЬНИКИ ЗАКЛИКАЛИ НАСЕЛЕННЯ НЕ ВІДПОЧИВАТИ НА СТИХІЙНИХ ПЛЯЖАХ
Із початку літа на водних об’єктах Житомирщини вже загинуло 2 дитини віком 7-8 років. Аби запобігти подібним трагедіям, фахівці ДСНС Житомирщини посилюють профілактичну роботу.
Перш за все, вони відвідали місця стихійного відпочинку населення, зокрема, кар’єри в с.Слобода Селець та Богунський м.Житомир, де торік потонули 2 людини. Кар’єри, ставки, водойми зі швидкою течією є небезпечними для купання. Адже дно тут не обстежене, не очищене від каміння, скла чи сторонніх предметів. Часто в таких місцях захід у воду не пологий, а з різкими урвищами та підводними течіями. Скелясті урвища кар’єрів стають улюбленим місцем для пірнання з них дітей та підлітків і наражають на ризик отримання травм. І хоча у цих місцях встановлено таблички «Купатися заборонено», це не зупиняє бажаючих поплавати.
Тож, співробітники ДСНС провели профілактичні бесіди з відпочиваючими та роздали їм листівки з правилами безпечної поведінки на воді.
НА ЖИТОМИРЩИНІ ПРОДОВЖУЮТЬ ВИЯВЛЯТИ «СКАРБИ» МИНУЛОГО
Із початку року на території Житомирщини виявлено та знищено 478 вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Найбільше (378) знайдено артилерійських снарядів. Масштабну кількість боєприпасів виявили 20 червня у Житомирі.
Як з’ясувалося, чоловіки копали траншею для каналізації на подвір’ї приватного житлового будинку. Екскаватор підняв ковшем невідомий предмет, схожий на пляшку. Коли робітники оглянули його, то припустили, що це — військовий снаряд. Про це вони і повідомили за номером «101».
Фахівці ДСНС, які прибули до місця виклику, ідентифікували знахідку як артилерійський снаряд калібром 76 мм часів минулих війн. Під час обстеження території подвір’я, вони виявили ще 72 ідентичні боєприпаси. За словами господаря житлового будинку, його дідусь розповідав, що під час Другої світової війни тут німці зберігали військові боєприпаси.
Вже 21 червня групою піротехнічних робіт Управління ДСНС у Житомирській області знищено всі 73 артилерійські снаряди часів минулих війн.
УДСНС України у Житомирській області

ДТП У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ: ДВОЄ — ЗАГИНУЛО, ДВОЄ — У ЛІКАРНІ
26 червня, о 20 годині, у с.Красилівка Новоград-Волинського району автомобіль «Chevrolet Aveo», яким керував черкащанин, рухаючись у напрямку с.Михіївка, з’їхав на узбіччя, де декілька разів перекинувся.
Унаслідок ДТП водій та пасажир, мешканець міста Новограда-Волинського, загинули на місці пригоди. Ще двоє пасажирів у тяжкому стані були доставлені до лікарні.
За вказаним фактом розпочате досудове розслідування. Що стало причиною ДТП та за яких обставини вона сталася, з’ясовуватиметься поліцейськими у рамках розпочатого кримінального провадження.
04141.com.ua

У ЄМІЛЬЧИНСЬКОМУ РАЙОНІ ЗАТРИМАЛИ П’ЯНОГО ВОДІЯ, ЯКИЙ НАСМЕРТЬ ЗБИВ ЛЮДИНУ
25 червня, уранці, у с.Білці Коростенського району було знайдено неподалік дороги тіло чоловіка з травмою голови. На місці події поліцейські встановили, що загиблий отримав тілесні ушкодження у результаті дорожньо-транспортної пригоди, однак водій-винуватець утік. Працівники групи забезпечення безпеки дорожнього руху Управління превентивної діяльності розшукали та затримали підозрюваного вже за декілька годин в Ємільчинському районі.
З’ясовуючи обставини ДТП, поліцейські спочатку встановили ймовірні колір та марку авто — «Ауді». На місці події залишився бампер транспортного засобу та окремі уламки. За кілька годин після виявлення тіла загиблого (як з’ясувалося, 38-річного жителя с.Білки) інспектори групи забезпечення безпеки дорожнього руху Управління превентивної діяльності ГУНП на автодорозі «Васьковичі-Шепетівка», поблизу с.Сімаківка Ємільчинського району, помітили підозрілий транспортний засіб, що рухався без бампера. Поліцейські зупинили автомобіль, за кермом якого перебував 20-річний житель с.Новаки Коростенського району. Хлопець зізнався, що причетний до ДТП, але, злякавшись, втік із місця події, — розповів заступник начальника ГУНП Артем Лисогор.
За словами затриманого, він наїхав на перешкоду, не розуміючи, що це, а коли вийшов з авто і побачив травмованого чоловіка, то кинувся тікати. На момент затримання хлопець керував автомобілем у стані сп’яніння (1,15 проміле). Досудове розслідування проводиться за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років.
За матеріалами ГУ НП Житомирської області

СТАЛАСЯ ПОДВІЙНА ДТП ЗА УЧАСТІ ТРЬОХ ВАНТАЖІВОК ТА ПАТРУЛЬНОГО АВТО
22 червня на автодорозі «Київ-Чоп», у Новоград-Волинському районі, водій автопоїзда «Volvo» здійснив наїзд на пішохода, який вийшов на проїжджу частину. Від зіткнення чоловіка відкинуло на попутну смугу, де він потрапив під колеса іншої вантажівки «Man». Від отриманих травм пішохід загинув на місці. За півтори години водій автомобіля «Daf» скоїв зіткнення зі службовим авто патрульних, які прибули для оформлення попереднього ДТП. У результаті двоє поліцейських та пасажир «Volvo» отримали травми різного ступеня тяжкості.
Перша дорожньо-транспортна пригода сталася близько 2:00, на 206-му км автодороги, поблизу с.Броники Новоград-Волинського району. За словами 50-річного водія «Volvo», пішохід несподівано вийшов на проїжджу частину дороги. Відтак чоловік спочатку був травмований «Volvo», а потім від удару опинився ще й під колесами «Man», водій якого здійснював маневр випередження у попутній смузі руху.
Близько 3:30, на цій же ділянці автодороги, 47-річний водій «Daf», рухаючись у напрямку Житомира, скоїв зіткнення зі службовим автомобілем «Toyota Prius», що стояв із увімкненими проблисковими маячками у правій смузі на проїжджій частині для забезпечення охорони місця дорожньо-транспортної пригоди.
У результаті травми отримали два працівники Управління патрульної поліції, які знаходились у салоні авто, та 46-річний пасажир автопоїзда «Volvo», який стояв поруч з їх авто.
Усіх трьох було доставлено до лікарні.
За вказаними фактами розпочато кримінальні провадження за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.
Відділ комунікації поліції в Житомирській області

ПУЛИНСЬКИЙ ЗЛОДІЙ «ПОГОСТЮВАВ» НА СЛАВУ
22 червня до Пулинського ВП Новоград-Волинського відділу поліції надійшло повідомлення про крадіжку грошей із сумки 40-річної жительки с.Івановичі. Поліцейські встановили особу крадія.
Працівники слідчо-оперативної групи з’ясували, що жінка гостювала у своєї знайомої у райцентрі. Потому, перевіряючи вміст своєї сумки, виявила відсутність 4 тисяч гривень.
У ході перевірки правоохоронці встановили, що гроші у гості викрав, раніше судимий, 34-річний чоловік, який тимчасово проживав у будинку господині. Свою провину він визнав. Викрадена сума у нього вилучена.
04141.com.ua

НА ЗАЛІЗНИЧНОМУ ВОКЗАЛІ ВИЯВИЛИ ГРАНАТОМЕТИ
Гранатомети, тубус від гранатомета та понад 4 кілограми пороху вилучили поліцейські з території залізничного вокзалу у Новограді-Волинському. Поліція розпочала розслідування та нагадує про кримінальну відповідальність за незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибухівкою.
22 червня до Новоград-Волинського відділу поліції надійшло повідомлення про виявлення на території місцевого залізничного вокзалу підозрілих предметів, які можуть становити потенційну небезпеку. На місце події виїхала слідчо-оперативна група та фахівці вибухотехнічної служби ГУНП Житомирщини.
— Було з’ясовано, що під одним із вагонів на залізничній колії знаходилися 2 предмети, схожих на гранатомети, 1 — на тубус від гранатомета та 8 мішечків із вмістом, схожим на порох, загальною вагою понад 4 кг, — розповів начальник Новоград-Волинського відділу поліції Юрій Кононенко.
Усе виявлене було вилучено та направлено на експертне дослідження.
Відповідна інформація була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами) ККУ.
У рамках розпочатого кримінального провадження поліція з’ясовує походження небезпечної знахідки.
Водночас поліцейські звертаються до громадян, закликаючи до виваженості, законослухняності і вияву високої свідомості у поводженні з небезпечними предметами. Окрім того, не забувайте про кримінальну відповідальність за зберігання, перевезення, пересилання і т.д. небезпечних і заборонених законом предметів. Подібні протиправні дії можуть обернутися ув’язненням на строк від 3 до 7 років.
04141.com.ua