Є ПРИВІД ЗГАДАТИ ОЛІМПІЙСЬКИЙ ДЕВІЗ: ГОЛОВНЕ НЕ ПЕРЕМОГА — А УЧАСТЬ

Є ПРИВІД ЗГАДАТИ ОЛІМПІЙСЬКИЙ ДЕВІЗ: ГОЛОВНЕ НЕ ПЕРЕМОГА — А УЧАСТЬ

П’ятнадцятирічний спортсмен із Новограда-Волинського, гімназист-десятикласник Андрій Хромушин, став учасником чемпіонату Європи з карате-до (WCF) серед юніорів та кадетів, що цього року відбувся у столиці Франції — Парижі. Впродовж трьох днів (30, 31 січня та 1 лютого) 777 каратистів із 45 країн (до речі — новий рекорд) змагалися за звання чемпіонів континентальної першості. Україна на цих змаганнях була представлена делегацією із 32 чоловік. В тому числі — 16 спортсменів і 6 тренерів.
Супроводжував Андрія Хромушина на престижний турнір його тренер Петро Корнійчук — головний тренер новоград-волинського клубу карате-до «Січ» та секції карате дитячо-юнацької спортивної школи. Після повернення із Франції Петро Петрович розповів про спортивні досягнення українських каратистів та поділився своїми враженнями від поїздки.
— Дорога на чемпіонат видалася нелегкою, — розповідає Петро Корнійчук, — Проблеми почалися з самого початку — французька сторона з незрозумілих нам причин відмовилася надати дозвіл на в’їзд 14-ти членам української делегації. В їх числі опинилися й окремі спортсмени, на яких тренери збірної покладали великі надії. Але головна особливість полягала в тому, що, їдучи до Львова — місця збору української збірної, — ніхто точно не знав, кому дали дозвіл, а кому — відмовили. Згодом з’ясувалося, що мені й Андрію пощастило.
Петро Корнійчук одразу ж згадав, як три роки тому подібне непорозуміння не дозволило новоград-волинським спортсменам Вадиму Рибачку і Олександру Шутю взяти участь у чемпіонаті Європи, що тоді проводився у Греції. Цього разу для новоград-волинського спортсмена й тренера все обійшлося — після вісімнадцяти годин, проведених у дорозі, вони нарешті прибули в Париж.
У віковій категорії, в якій повинен був проводити бої Андрій Хромушин, загалом було заявлено 39 спортсменів. У першому ж поєдинку жереб звів Андрія з росіянином.
— Впродовж усього бою, — продовжує далі тренер, — Андрій виглядав краще. Хоча й із мінімальним рахунком (1:0), але вигравав. І треба ж було такому статися всього за 18 секунд до завершення двобою — Андрій пропустив удар ногою, за який дають одразу три очки. Ситуація різко змінилася — 1:3, і практично не залишилося часу, щоб відігратися. Втім, навіть після цієї поразки в Андрія все ще зберігалися шанси продовжити боротьбу. В разі, аби росіянин, котрий здобув перемогу в поєдинку з Андрієм, вийшов до фіналу, наш спортсмен отримав би нагоду поборотися у, так званих, «втішних боях» за підсумкове третє місце. Проте, росіянин на стадії півфіналу поступився представнику команди-господаря змагань. Таким чином для Андрія Хромушина чемпіонат Європи закінчився після першого ж бою.
— Звичайно, що юнак перебував у розпачі, — коментує ситуацію Петро Корнійчук. — Втратити перемогу в майже виграному двобої — завжди прикро. Тим більше — на чемпіонаті Європи. Чому так сталося? Певно, спортсмен «перегорів» ще до виходу на татамі, далося взнаки хвилювання. Не останню роль відіграло й обмундирування, в якому спортсмени виходили на поєдинки. Спеціальні захисні маски й жилети переважна більшість команд отримала за 4 місяці до змагань. Ми ж тренувалися в них лише п’ятнадцять хвилин безпосередньо перед боєм…
Загалом же виступ збірної України можна назвати успішним — вперше в історії вітчизняного карате-до українець виборов золоту медаль континентальної першості. Золотими літерами в літопис українського карате своє ім’я вписав шістнадцятирічний спортсмен із Чернівців Олександр Дожук.
Крім «золота», в активі збірної України ще два п’ятих місця. І такий результат дозволив українцям посісти доволі високе 12-те загальнокомандне місце, пропустивши поперед себе лише визнаних грандів у цьому виді спорту.
Насамкінець, Петро Корнійчук висловив щиру вдячність усім, чия спонсорська допомога зробила можливим поїздку новоград-волинського спортсмена на чемпіонат Європи.
Олег БРЮХАНОВ