Майже дві тисячі українців протягом двох років засуджені в Росії за звинуваченнями у збуті наркотиків

ЯК АГРЕСОР ВИКОРИСТОВУЄ УКРАЇНСЬКИХ ЗАРОБІТЧАН
Поки в нашій країні йде війна, і українські політики вирішують, чи застосовувати санкції до країни-агресора, все більше пересічних людей їдуть на заробітки за кордон, бо соціальне питання — одна з найгостріших проблем українського сьогодення. Звичним місцем, де українці шукають високооплачувану роботу (нерідко потрапляючи за грати), є Росія.
Так, за даними Міністерства закордонних справ України, майже дві тисячі українців протягом двох років засуджені в Росії за звинуваченнями у збуті наркотиків. Як зауважують правозахисники і дипломати, кількість затриманих за цими статтями людей може бути більшою. Значна частина фігурантів «наркотичних справ» — заробітчани, які влаштовувалися на вакансію «кур’єрів-експедиторів», оголошення про які можна знайти навіть у житомирських маршрутках та звичайних листівках, розклеєних по нашому місту.
На території Росії існує безліч механізмів залучення громадян України до протиправних дій. Так, наприклад, у середовищі молодих чоловіків 20-25 років, зокрема, учасників бойових дій на Сході нашої держави, розповсюджується інформація щодо переваг заробітку в РФ. При цьому за роботу на будівництві та за надання кур’єрських послуг українцям пропонують заробіток до 5 тис. грн. на тиждень, безкоштовне проживання та проїзд.
Що особливо цікаво: навіть на таку брудну та небезпечну роботу злочинці-вербувальники не підбирають сторонніх осіб. Буде і фейс-контроль, і вивчення біографії, і тест на порядність. Після ретельної перевірки «майбутнього будівельника» та погодження кандидатури з російським «роботодавцем», молоді люди переправлялися до різних населених пунктів РФ, де їх шляхом погроз втягували у протиправну діяльність з фасування і доставки наркотичних засобів.
Крім того, російські пропагандистські ЗМІ на зразок «Киселёв ТВ», що відомі вигадуванням «фейкових» матеріалів, нерідко використовують інформацію про затримання українців для пропагандистської кампанії, розповідаючи, що Україна готує загони наркодилерів і направляє їх в Росію, щоб «травить русских и уничтожать русский мир».
Нерідко траплялися випадки, коли російські правоохоронці пропонували затриманим українцям пом’якшити покарання за вчинений злочин в обмін на згоду співпрацювати. Як неодноразово зазначали родичі затриманих хлопців, з них силою вимагали підписувати невідомі документи та шантажем і погрозами змушували виконувати поставлені завдання (брати участь у збройному конфлікті проти сил АТО на Сході України, в провладних мітингах на території РФ, різного роду провокаціях, надавати інформацію тощо). Тому перед українцями, які потрапили в таку ситуацію, стоїть невеликий вибір: відбувати покарання за сфабрикований злочин у країні-агресорі, чи, порушуючи законодавство України, надавати допомогу у проведенні підривної діяльності проти нашої держави.
При цьому кожен повинен пам’ятати про те, що, згідно з законодавством України, громадянин звільняється від кримінальної відповідальності, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави чи організації не вчинив жодних дій і добровільно повідомив правоохоронцям про свій зв’язок та про отримане завдання.
Тому досить мріяти про «шалені» заробітки за «легку» працю за кордоном. Краще, ніж на своїй рідній українській землі, нам ніде не буде!
За матеріалами інформагентств