Як оплачується робота у святкові дні, нічні зміни та надурочні години при змінному графіку роботи?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Я працюю по змінах, тобто, вахтовим методом. Як оплачується робота за святкові дні, нічні зміни та надурочні години?
Марина К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Спершу хотілось би зазначити, що робота вахтовим методом та робота по змінах, згідно з графіком, шляхом підсумованого обліку робочого часу, — два зовсім різних поняття.
Вахтовий метод — це особлива форма організації робіт, заснована на використанні трудових ресурсів поза місцем їх постійного проживання за умови, коли не може бути забезпечене щоденне повернення працівників до місця постійного проживання. Робота на таких об’єктах здійснюється змінним (вахтовим) персоналом. На період вахт для працівників створюються необхідні умови для проживання. Після закінчення вахти працівники повертаються до місця розташування підприємства чи до місця свого постійного проживання.
Робота по змінах, згідно з графіком, шляхом підсумованого обліку робочого часу, передбачена ст.61 КЗпП. Так, на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також на окремих виробництвах, у цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може додержуватися встановлена для даної категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається за профспілкою запровадження підсумованого обліку робочого часу, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин.
Питання про запровадження підсумованого обліку робочого часу може бути врегульовано в колективному договорі.
При підсумованому обліку робочого часу робота працівників регулюється графіками роботи (змінності). Графіки роботи (змінності) розробляються таким чином, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого статтями 50 та 51 КЗпП.
При цьому нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 год. на тиждень, крім працівників, щодо яких законодавством встановлено скорочену тривалість роботи.
ОБЛІКОВИЙ ПЕРІОД
Обліковий період встановлюється у колективному договорі підприємства. Він охоплює робочий час і години роботи у вихідні і святкові дні, години відпочинку. Щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, встановлена графіком, може коливатися протягом облікового періоду, але загальна сума годин роботи за обліковий період має дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді.
Обліковим періодом при підсумованому обліку робочого часу, як правило, є місяць. Можуть застосовуватись й інші періоди — декада (10 календарних днів місяця), квартал, півріччя, рік тощо.
Графіки роботи (змінності) мають розроблятися таким чином, щоб тривалість перерви в роботі між змінами була не меншою подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи перерву на обід) (ч.1 ст.59 КЗпП), тривалість щотижневого безперервного відпочинку повинна бути не меншою, ніж 42 год. (ст.70 КЗпП). Призначення працівника на роботу протягом двох змін поспіль забороняється (частина друга ст.59 КЗпП).
В окремих випадках тривалість щоденного (міжзмінного) відпочинку може бути скорочено, але не менше, ніж 12 год. на добу. На умовах, визначених колективним договором, невикористані години щоденного (міжзмінного) відпочинку підсумовуються і можуть бути надані як додаткові вільні від роботи дні протягом облікового періоду.
Графіками роботи на обліковий період мають бути передбачені дні щотижневого відпочинку. Робота у визначені вихідні компенсується у порядку, передбаченому законодавством (ст.72 КЗпП).
ОПЛАТА РОБОТИ У СВЯТКОВИЙ І НЕРОБОЧИЙ ДЕНЬ ТА НАДУРОЧНИЙ ЧАС
Згідно зі ст.107 КЗпП, робота у святковий і неробочий день (частина четверта ст.73 КЗпП) оплачується у подвійному розмірі:

  • відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

  • працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

  • працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася в межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилася понад місячну норму. Оплата в зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.


Наприклад, якщо працівник відпрацював вісім годин у святкові дні в межах встановленої йому місячної норми робочого часу (робота за графіком змінності), то оплата за ці години має провадитись в одинарному розмірі понад оклад.
Час, відпрацьований понад норму тривалості робочого часу за обліковий період, вважається надурочним.
У відповідності до ст.106 КЗпП України, робота в надурочний час має бути компенсована лише в грошовій формі. Заміна надурочної роботи відгулом не допускається. За погодинною системою оплати праці робота у надурочний час оплачується у подвійному розмірі годинної ставки. За відрядною системою оплати праці за роботу в надурочний час виплачується доплата у розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, — за всі відпрацьовані надурочні години.
Робота понад норму робочого часу, передбаченого графіком в окремі дні, тижні, місяці облікового періоду, при збереженні норми робочого часу за обліковий період не є надурочною.