Конфлікт у «Батьківщині», відміна «антиалкогольного рішення» та деякі інші підсумки тринадцятої сесії

Нагадаємо, 22 червня відбулося пленарне засідання тринадцятої сесії міської ради сьомого скликання.
Про одне із найважливіших ухвалених рішень, що стосується стратегічного розвитку міста і прилеглих до нього сіл, йшлося у минулому номері «Звягеля». А саме — про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад.
Втім не цим єдиним жила тринадцята сесія.
Депутати затвердили делегатів від міста до складу госпітальної ради Новоград-Волинського госпітального округу. Ними стали: головний лікар міськрайТМО В.М.Борис, директор лісгоспу С.А.Нусбаум, голова профкому медиків, лікар-хірург К.В.Шнайдер та заступник міського голови Л.В.Шутова.
Після тривалих дебатів було скасоване недавнє рішення виконавчого комітету міської ради, яким рекомендували торговельним закладам міста не продавати спиртні напої особам у військовій формі.
Рішучу позицію висловили депутати в питанні щодо будівництва храму УПЦ МП у мікрорайоні «Болгарбуд». Нагадаємо, нещодавно на місці можливого будівництва трапився конфлікт між прихильниками Московського патріархату, які мали намір розпочати будівельно-земельні роботи без повної кількості дозвільних документів, та патріотично налаштованими містянами, які виступили проти храму, що може стати осередком «руського міра» у військовому мікрорайоні. Думка депутатів міської ради була однозначною: щоб недопустити у подальшому конфліктів у громаді, будівництво потрібно зупинити. А ось як це зробити у рамках правового поля (у релігійної громади вже є державний акт на землю — детальніше читайте «Звягель», №24 від 16 червня 2017 року), потрібно порадитися-подумати. Тому було вирішено додатково вивчити це питання і винести на наступну сесію.
Неприхований інтерес і пожвавлення в залі викликав внутрішньопартійний конфлікт у міській організації ВО «Батьківщина». Міський голова зачитав заяву В.В.Гончарука — нового голови міського осередку партії, призначеного вищим партійним керівництвом, в якій ішлося про виключення з партії попереднього голови міської організації — депутата міської ради, голови фракції Ю.Б.Новиченка. Заява викликала гостру реакцію з боку Новиченка, який звинуватив міського голову в порушенні регламенту і заперечив факти, наведені у заяві. Втім, Віктор Весельський додав, що має підтверджуючий лист від голови партії Ю.В.Тимошенко. Подальші взаємні звинувачення відбулися на підвищених тонах, а наслідком став вихід із фракції «Батьківщини» у міській раді трьох депутатів.
Було оголошено про утворення депутатської групи під назвою «З питань захисту інтересів громади міста», яку очолить депутат А.В.Войтович.
Серед іншого прийнято рішення про виготовлення пам’ятника полковнику Тиші (сам пам’ятник і благоустрій прилеглої території, вочевидь, обійдуться платникам податків у добрячу «копієчку», величина якої ще узгоджується); встановлено розмір кошторисної заробітної плати, який враховується при визначенні вартості будівництва (нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту, технічного переоснащення) об’єктів, що здійснюється за рахунок коштів міського бюджету, комунальних підприємств, установ та організацій; затверджено нові редакції Статутів дошкільних та позашкільних навчальних закладів; затверджено містобудівну документацію «Детальний план частини території міста Новограда-Волинського на вулиці Маршала Рокоссовського під багатоповерхову житлову забудову».
Також було запропоновано створити тимчасову комісію з депутатів, яка вивчатиме питання можливого тиску на депутатів міської ради під час виконання ними своїх обов’язків. Проте чіткої відповіді на питання: «Хто, коли і на кого «наїзжає» — присутні так і не почули.
Олег БРЮХАНОВ