ХТО РОЗРУБАЄ «ГОРДІЇВ ВУЗОЛ» НА КОМУНАЛЬНОМУ РИНКУ?

ХТО РОЗРУБАЄ «ГОРДІЇВ ВУЗОЛ» НА КОМУНАЛЬНОМУ РИНКУ?

Ринок у мікрорайоні «Зелені» — ще один приклад сумнозвісної «валізи без ручки». Як кажуть: і нести важко, і покинути шкода. Ринок є комунальним, проте участь влади у життєдіяльності ринку в основному зводиться до утримування податків і зборів, величина яких для окремих підприємців за новоградськими мірками просто захмарна. Однак допомогти розв’язати проблеми, що час від часу виникають на ринку, влада не спішить, пояснюючи свою неквапливість традиційним словосполучення — відсутні кошти.
Одна з найбільших нині проблем — постійні перебої з електропостачанням. Як наслідок, торговельні павільйони понад сотні приватних підприємців, котрі, працюючи на ринку, сплачують податки й відрахування у бюджет, регулярно залишаються без електроенергії. Зупиняються холодильники, морозильні камери, електрообігрівачі…
У владних кабінетах наявність проблем на комунальному ринку не заперечують. Зокрема, й тих, що стосуються перебоїв із енергопостачанням. Проте й допомоги не обіцяють.
— У зв’язку з тим, що останніми роками стрімко збільшувалася кількість торговельних павільйонів, існуюча на сьогодні лінія електромереж не здатна в повній мірі забезпечити постійно зростаючі потреби ринку в електроенергії. Тим більше, що лінія живить не тільки ринок, а й магазин «Промінь». Єдиним правильним варіантом було б збудувати нову окрему лінію для потреб ринку. Але міський бюджет, хоча ринок і є комунальним, ці роботи профінансувати не може. Для вирішення проблем ринку є його керівництво, зокрема, директор ринку, — коментує ситуацію заступник міського голови Сергій КОЛОТОВ.
Як вдається з’ясувати далі, ціна питання у сьогоднішніх цінах — близько шістдесяти тисяч гривень. Саме стільки повинно вистачити для проведення на ринок окремого силового кабелю. Директор ринку Анатолій ЖИЛЬЦОВ розповідає, що на даний момент від Обленерго отримали технічні умови на проведення на ринок силового кабелю достатньої потужності. Паралельно узгоджуються питання із власниками магазину «Промінь» про дольову участь у фінансуванні робіт.
— Якщо це питання вирішувати спільно, то вже в цьому місяці можна розпочати попередні роботи на трансформаторній підстанції. Гадаю, що за сприятливих умов вирішити проблему енергозабезпечення ринку можна до кінця року, — пояснює Анатолій Жильцов. І додає, що на даний час ринок придбав свій рубильник і лічильник. Так що відключень електроенергії повинно бути менше.
Утім, лише на електриці проблеми людей, котрі працюють на ринку, не вичерпуються. Стало відомо, що вже найближчим часом керівництво ринку збирається підняти на 20% орендну ставку. Тобто, підприємці, якщо відповідне рішення буде ухвалено на засіданні виконавчого комітету міської ради, щомісяця платитимуть на п’яту частину більше від нинішньої суми. А от чи покращаться при цьому умови роботи на ринку — у багатьох виникають великі сумніви.
На запитання щодо того, чим мотивує керівництво ринку підвищення орендної ставки, директор ринку відповідає, що підприємство (комунальний ринок) змушене було перейти на іншу систему оподаткування. Відтак, збільшився податковий тягар, що в кінцевому випадку може призвести до банкрутства. Щоб цього не сталося, треба підвищувати оренду.
Тим часом надійшла інформація, що значна частина підприємців, які працюють на ринку, висловлюють недовіру нинішньому директору. Оскільки в нього добігає кінця контракт — не проти знайти йому заміну. На що пан Жильцов відповідає, що кандидатуру на посаду директора ринку затверджує міська влада. Мовляв, підприємці не мають повноважень вирішувати, хто керуватиме ринком.
Ситуація складається така, що не зайвим буде пригадати події минулого року, коли ходили вперті чутки про можливий продаж (чи оренду) земельної ділянки, на якій знаходиться ринок, з аукціону. Що за цим слідуватиме — нескладно спрогнозувати. Цілком імовірний сценарій, за яким право розпоряджатися землею викупить який-небудь іногородній «грошовий мішок» і збудує на місці ринку супермаркет. А це, в свою чергу, позбавить роботи понад сотню людей, більшість із яких виживають тільки за рахунок торгівлі. Тому й питання виникає: всі ці проблеми, що супроводжують ринок, — це прикрий збіг обставин чи чиясь спланована боротьба за ласий шматок землі?
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА