Коли легітимність проявляється у справах: ошатні двори, замінені мережі і вікна, перекриті дахи…

Коли легітимність проявляється у справах: ошатні двори, замінені мережі і вікна, перекриті дахи…

\"Коли«Гарний керівник, добросовісний. Що треба — зробить, коли треба — й пораду дасть», — каже про Анатолія Легенчука, керуючого будинками, один із жителів будинку, що входить до ОСББ «Колорит». Невеличкий діалог із мешканцем багатоповерхівки відбувається, доки чекаю Анатолія Володимировича на інтерв’ю. Щойно спілкувалися по телефону, сказав: «Через хвилину буду. У дворі на Франка вирішував господарські питання».
Дійсно, через хвилину-дві перед під’їздом, де знаходиться офіс ОСББ, з’являється Анатолій Володимирович. На велосипеді. На запитання: «А де ж авто?», відповідає, що за 75 літрів солярки, які, відповідно до договору, ОСББ виділяє йому щомісяця на заправку для робочих поїздок, дуже не наїздишся. До того ж, амортизація — за свій рахунок.
«Ти ж знаєш, що я — пунктуальний. Про зустріч пам’ятаю. Але сьогодні до обіду вже виникло три проблеми з каналізацією і дві — з електрикою. Тож, кручуся, як собачий хвіст», — пояснює Легенчук, доки я готуюся вислухати розповідь — його версію, чому в одному з найстабільніших і, можна сказати, зразкових ОСББ міста назрів конфлікт.

— Є ініціативна група (давай її так назвемо), яка вирішила, що 13 років у нашому ОСББ було все добре, а на 14-ий рік все чомусь стало погано, — починає Анатолій Володимирович.
Конфлікт між керівником ОСББ «Колорит» і групою мешканців будинків (що налічує півтора-два десятки осіб) перейшов у гостру фазу на початку цього року. Каталізатором стала необхідність підвищення тарифу на послуги з утримання будинків (так званої, квартплати), яка, у свою чергу, безпосередньо прив’язана до заробітної плати персоналу та вартості енергоносіїв.
Як відомо, з 1 січня 2017 року Уряд суттєво підвищив мінімальний розмір заробітної плати в Україні. Відтак, складова обов’язкових витрат, пов’язаних із оплатою праці, на всіх виробництвах, установах, організаціях також суттєво зросла. Рішенням виконавчого комітету Новоград-Волинської міської ради було погоджено максимальний розмір тарифів для ОСББ міста на рівні 3,17 грн. за кв. м житла. В ОСББ «Колорит» нині діючий тариф складає 3,05 грн. для 5-поверхових будинків і 3,17 грн. — для дев’ятиповерхівок.
\"КолиТа є одне «але». Загальні збори ОСББ, де його повинні були протокольно оформити, на початку року не відбулися. Саме цей аргумент «розкручує» ініціативна група. «Розкручує» настільки, що свою правоту, захист честі, гідності й ділової репутації сторони будуть доводити у суді.
— Була пропозиція провести звітно-виборчі збори ОСББ «Колорит» у грудні 2016-січні 2017 року, — продовжує Легенчук. — Але рішенням правління (одноголосно), у зв’язку з тим, що зросла мінімальна заробітна плата, і остаточний тариф на той момент був не визначений, було вирішено відтермінувати збори — провести їх у літній час. До того ж, відповідна постанова Кабміну дозволяє коригувати тарифи на послуги ОСББ у разі зростання складових. Тобто, ми виконали постанову Кабміну. А тепер, оскільки в січні збори не відбулися, окремі мешканці ОСББ називають мене як керівника нелегітимним, а тариф — завищеним. Вони стверджують, що тариф можна зменшити, приміром, звільнивши електрика і т.д. А в разі «ЧП», електрика наймати за договором. Тільки через який час тоді буде усунена неполадка, якщо фахівця не буде в штаті, і його шукатимуть за договором, коли в підвалі «пробки» повибиває?
— Цікаво, що коли збирали підписи, щоб провести збори й усунути мене з посади, то навіть 5% не вдалося зібрати. Із 550 квартир на збори прийшло 19 чоловік. Дехто з тих, хто підписався, потім при зустрічі чи по телефону вибачалися. Мовляв, підсунули папірець, нічого толком не пояснили, а ми підписалися… — додає Анатолій Володимирович.
Нині штат ОСББ «Колорит» налічує 12 працівників. Це — керуючий будинками, головний бухгалтер, бухгалтер, два слюсарі, електрик і 6 технічних працівників. Відповідно до розрахунків, запропонованих у постанові Кабміну, посадовий оклад керівника може у понад 2,7 разів перевищувати мінімальну заробітну плату в країні. Тобто, становити біля 8400 грн. Як стверджує Легенчук, на його ініціативу правління ОСББ зменшило цю суму, встановивши посадовий оклад — 6500 грн. «Я не п’ю і не курю. Мені вистачає. Але ж маємо сяку-таку економію», — каже Легенчук.
\"КолиОСББ «Колорит» було створено 26 грудня 2003 року. Відтоді Анатолій Легенчук — перший і до сьогодні єдиний, хто перебував на посаді керуючого будинками. У 2015 році правління ОСББ одноголосно підтримало пропозицію обрати його ще й головою правління (ця посада — не оплачувана, тобто, на громадських засадах).
«То ви є законодавчою і виконавчою владою ОСББ в одній особі?» — запитую. «Я представляю громаду в ОСББ і одночасно є виконавцем робіт. Закон про ОСББ дозволяє одній і тій же людині бути головою правління і виконувати обов’язки керуючого будинками. Якщо ця особа не справляється зі своїми обов’язками, то правління може змінити управителя», — відповідає Легенчук.
— Коли ми створили ОСББ, на господарстві не було ні ключа, ні ганчірки, ні відра… Зараз є все. За час існування ОСББ перекрито 100% дахів будинків, що належать до об’єднання. Замінено 60% мереж водо-, теплопостачання, каналізації. Чотири рази (!) проводилися поточні ремонти в під’їздах. Щойно завершили масштабний проект щодо освоєння залучених за підтримки ПРООН коштів: замінили вікна у будинках по вул.Пушкіна, 3, 5, Івана Франка, 25. А це — біля 350 тис. грн. коштів міжнародних агенцій та міського бюджету. Що стосується благоустрою території, то ви ж бачите: дитячі майданчики, лавки, озеленення. У нас, можливо, єдине в місті ОСББ, на території якого проживають прокліпсовані собаки і коти, встановлено буди для тварин, — звітує про виконану роботу Анатолій Володимирович.
* * *

…Час реформ — створення й становлення на ноги ОСББ — в Новограді-Волинському не проходив без конфліктів.
«Колотилося» в ОСББ у «Морському», в «Болгарбуді»… Загальні збори або не відбувалися, або супроводжувалися скандалами, справи доходили до судів. Кожен із учасників цих перегонів міг би назвати безліч причин, що призводили до суперечок, але насправді вона одна: люди прагнуть до влади. Якщо не на рівні міста, то, бодай, на рівні ОСББ. Часто при цьому забуваючи, що гучна посада — це не тільки влада, не тільки можливість впливати на ті чи інші процеси на підвідомчій території, а й відповідальність. За стан дахів, мереж і тротуарів, за вивіз сміття, за благоустрій, за вчасно усунені аварії… Більше того, навіть за деякі дрібниці, які й не прописані у посадових обов’язках. І, прагнучи посісти чиєсь «тепле місце», не слід про це забувати.
Олег БРЮХАНОВ