БІОЕТИКА: НА ПЕРЕТИНІ НАУКИ ТА МОРАЛІ

БІОЕТИКА: НА ПЕРЕТИНІ НАУКИ ТА МОРАЛІ

Неабияку увагу привернув до себе захід, який минулої п’ятниці відбувся у медичному коледжі — науково-практична конференція на тему «Біоетика — наука майбутнього» (координатор проекту — викладач закладу, психолог Світлана Павлюк).
Власне, поняття «біоетика» ще не досить відоме великому загалу, проте у сучасному світі питання, які піднімаються в цій галузі, стають все більш актуальними. Адже новітні медичні та біологічні технології та їх вплив на людський організм породили складні етичні суперечності. Лікарі-реаніматологи, трансплантологи, а також біотехнологи щоденно стикаються з численними проблемами, які вимагають певної визначеної моральної позиції, відповідальності. Це, зокрема, стосується таких понять, як евтаназія (переривання життя невиліковно хворим за їх бажанням), трансплантація органів від однієї людини — іншій, генна інженерія, клонування. Адже вже всім зрозумілим стає той факт, що 21 століття несе «небезпечні знання», до яких людство в цілому духовно ще не «виросло», і саме біоетика здатна допомогти вирішити складні проблеми духовності, моральності та високої культури.
Всі ці питання і розглядалися на згаданому нами заході, який викликав жваві дискусії серед його учасників та поклав початок цілій низці наукових конференцій щодо питань біоетики, які відбуватимуться на базі Новоград-Волинського медичного коледжу. Детальніше про це читайте в наступному номері «Звягель-Інформу».
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА