Ці видовищні змагання мали б відбутися у Новограді… Звягельчани суперничали із найсильнішими українцями, але в Києві

Ці видовищні змагання мали б відбутися у Новограді… Звягельчани суперничали із найсильнішими українцями, але в Києві

Чому зірвалося проведення заходу на Звягельській землі, — газета «Звягель» свого часу повідомляла у розгорнутій публікації (№23 від 9 червня цього року). І хоча широке коло новоградської публіки, на жаль, не стало свідком суперництва українських богатирів, троє звягельчан взяли участь у чемпіонаті України зі стронгмену серед аматорів. Відбулася ця подія 8 липня у Києві, у Парку дружби народів (Екстрім-парк).
У програмі змагань було чотири вправи. Перша — «Супер-Йок», в ході якої коромисло вагою 200 кг треба було пронести на відстань 20 метрів із максимальною швидкістю. Вадим Омельчук показав найкращий результат у цій вправі — 11,25 с.
Назар Сокол фінішував із результатом — 17,91 с і став п’ятим. Віталій Підкаура впорався із завданням за 42,97 с (6 результат).
Друга вправа мала назву «Лог ліфт»: колоду вагою 70 кг треба було підняти та зафіксувати над головою на випростаних руках. Тоді знову опустити на землю. Потрібно це якомога більше разів повторити протягом хвилини. Вадим Омельчук впорався із вправою із результатом — 7 підйомів, але зарахували лише 6. Це — друге місце в цій вправі (найкращий результат — 8 підйомів). Назар Сокол та Віталій Підкаура виконали по 2 підйоми кожен і розділили 5 місце.
Третя вправа — добре відома «Прогулянка фермера». Валізи вагою по 100 кг кожна треба пронести на максимальну відстань за одну хвилину. Вадим Омельчук подолав за цей час відстань у 26,6 метрів. Назар Сокол проніс вагу на дистанцію 24,13 метра. Слід відмітити, що вага атлета — всього 75 кг (найлегший учасник змагань). Віталій Підкаура подолав дистанцію — 20 м. І це при тому, що вага атлета — лише 80 кг, і він був наймолодшим учасником змагань (нещодавно виповнилося 17 років).
Заключною вправою був «Таєр фліп» — так зване, кантування скату вагою 360 кг за 1 хвилину. Вадим Омельчук виконав два оберти. Назар Сокол та Віталій Підкаура у відчайдушній боротьбі зі скатом змогли підняти його лише до половини і не виконали жодного підйому.
У загальному заліку Вадим Омельчук посів 10 місце, Назар Сокол — 14-те, Віталій Підкаура — 15-те. А загалом у змаганнях взяли участь близько 40 спортсменів зі всієї України.
Слід додати, що 24 серпня на День незалежності України, у Новограді планується проведення «Богатирських ігор» — на кубок міста зі стронгмену. Учасниками можуть стати всі бажаючі — хто відчуває в собі сили та наважиться помірятися спритністю з місцевими атлетами. За довідками звертатися до президента міської федерації пауерліфтингу та стронгмену Вадима Омельчука (телефон: 093-84-283-84).
Підготував Олег БРЮХАНОВ